Sinekler nasıl hareket eder?

sinekSinekler yaşamlarında akrobatik uçuş ustası gibi çok sayıda hareket yaparlar. Yapısındaki alıcı reseptörler sayesinde rüzgârın yönüne ve şiddetine uygun şekilde kalkış açısını belirlerler. Bu hesaplamayı kısa sürede yaparak, oldukları yerden dikey şekilde hızlıca havalanırlar. Sineklerin hızı saatte on kilometre hıza kadar çıkabilir. Sineklerin hareket yeteneği birbirinden bağımsız olan iki kanadı bulunmaktadır. Bunlar uçarken tek eksende gider gelir. Yani sineklerde kanatlar ve karın bölgesi mükemmel bir ahenk içindedir.

Sineklerin çok seri hareket yeteneği vardır. Çok kısa süre içinde yüzlerce defa kanat çırparlar. Kanatlarında ve başın arkasında hava akımını ve mekanik baskıları hisseden, uçmayla ilgileri bilgileri beyne ileten hassas kıllar bulunur. Üstünde alıcı bulunan bu kıllar, hava akımının istenmeyen etkilerini daha önceden hisseder. Yani beyinden gelen sinyaller kanatların hareketini sağlar. Böylece kendine hava perdesi olacak hava akımını belirler ve uçarak kurtulur. Bu derece seri hareketleri olmasaydı, alıcıları olmasaydı, hava akımı sineklerin uçmasına engel olacak, kanatların üzerine yapışacaktı.

Sinekler yerçekimine meydan okur

Sinekler tavanda bile hareketsiz kalarak yerçekimine karşı meydan okumaktadır. Bacaklarının sonu çengel şeklinde olan sineklerin, bacaklarındaki çengelin uç tarafları küçük vantuzlar içerir. Sinekler yüzeyle temas ettiklerinde ise, vantuzlardan salgılana yapışkan maddeyle tavanda asılı kalabilirler. Tavana yaklaşan sinek bacaklarını öne uzatır, geldiği yönün aksine takla atıp, tavana karın üstü şekilde tutunur.

Sineklerin gözleri çok kısa sürede aynı yap boz gibi görüntüyü birleştirir

Sineklerin gözleri mükemmel bir görme işlevine sahiptir. Gözlerinde sekiz bin kadar gözcük olan bir görme sistemi bulunmaktadır. Bu gözcüklerin her biri farklı yerleri görür ve görüntüler beyinde aynı bir yap poz gibi bir araya getirilerek bütünleştirilir. Altıgen yapıdaki gözcükler iki milimetre yakını, bunun yanında arka tarafını bile görebilir. İnsanların gözüyle kıyaslanırsa, sineklerin görme hızı 4-10 kat daha fazladır. İnsanların göremediği ultraviyole tayfını görür ve loş ortamlarda bile düşmanlardan korunur.

Uçarken sinekler oldukça fazla enerji harcarlar. Bunu sağlayabilmek için, düzenli olarak oksijen temin etmeleri gerekir. Yere konan sinek, karın kasları kasılınca havayı içeriye alır. Uçarken ise, kanatlarının hareketiyle içeriye hava girer. Vücutlarındaki kitin tabakasından giren hava ise, küçük kanalcıklarla hücrelere taşınır.

Sinekleri öldürmeyin, onlar temizliği sağlar

Sinekler koku reseptörleri aracılığıyla yiyeceklerinin yerini belirler. Bu nedenle havada uçan sinek, belirlediği yiyeceğe konabilir. Yiyeceklerin kendileri için ideal olduğunu tat alma organlarıyla tespit ederler. İnsan besinleri, çöp kalıntıları ve pislikler tercih ettikleri yiyeceklerdir. Sineğin ağzında iki tüpçük vardır. Birisiyle sıvı besinleri emer, diğeriyle enzimler içeren tükürüğünün besinin üzerine dökerek, bunun sindirimini kolay hale getirirler. Sevdiği sert besinleri sıvılaştırmak için, üzerine bolca tükürük çıkarır.

Genellikle çöplüklerde ve pisliklerde beslenen sineklerin hastalık yaydığına dair bir inanış bulunmaktadır. Fakat bu bir hatadır. Sineklere doğada temizlik görevi verilmiştir. Besinlerini alırken mikro organizmaları da yer ve etkisiz hale getirirler. Bunu sindirim enzimleri sayesinde yaparlar. Ayrıca sinekler kendilerini de temizleyen canlılardır.

Bir Cevap Yazın