Simit (gevrek) evde nasıl yapılır?

simit diyetiSimit ya da gevrek bunu evinizde kendiniz yapmak isterseniz, sizler için güzel bir tarif hazırladık. Dışarıda rahatça ulaşacağınız yiyecekleri evde yapmak biraz zor gelse de, bize göre kendinizin hazırladıklarını tüketmek daha iyi olacaktır. Bunu konuklarınıza ikram etmek, çocuklarınıza yedirmek, kahvaltılarda sıcak sıcak tüketmek hoşunuza gidecektir. Bu arada ne kadar marifetli olduğunuzu herkese göstereceksiniz. Simit sevilen ve lezzetli bir yiyecek olmasına rağmen, yapımı da o kadar kolaydır. Önemli olan hamurunu kıvamında hazırlamanız ve iyi mayalandırmanızdır. Osmanlılar zamanında saraydan çıkmış, halkın en sevdiği yiyecek olarak günümüze kadar ulaşmış bu lezzeti ellerinizle hazırlamanızı tavsiye ediyoruz. Bunun tadına doyamayacaksınız.

Herkesin çocukluğundan itibaren simitle tanıştığını biliyoruz. Hem açlık bastırmak için, hem tadını çok sevdiğiniz için, hem de çayın yanında sizlere eşlik edecek en ulaşılabilir ve beğenilen bir yiyecek olduğundan tercih edilmiştir. Ben hiç simit yemedim diyen yoktur. Sıcak sıcak simitler, kendisine has kokusuyla sizin evinizde de pişebilir. Bir kere denedikten sonra eminiz, sıkça simit yapmaya kalkışacaksınız. Birde bunu her zaman sıcak yeme olanağı bulacaksınız. Şimdi sizlerle simit hazırlamaya başlayabiliriz. Hem kahvaltıya az kaldı, herkese güzel bir sürpriz hazırlayalım.

Simit için gerekli olan malzemeler

  • 4-5 su bardağı elenmiş un
  • 2 su bardağı su
  • 1 paket instant kuru maya ( arzu edenler yaş maya kullanabilir )
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için

  • 1 çay bardağı üzüm pekmezi
  • 1 çay bardağı su
  • Yaklaşık bir su bardağı susam ( simitlik olan kavrulmuş susam )

Simit yapılışı

Simit yapmak için önce hamurunu rahatlıkla yoğuracağımız genişlikte bir yoğurma kabı hazırlayalım. Kabın içine elenmiş un, instant kuru maya ya da toz şekerle kabarttığımız yaş mayayı, tuzu ve toz şekeri koyarak karıştıralım. Bunun içine suyu azar azar döküp yoğurmaya başlayalım. Simit hamuru kulak memesinden biraz daha sert olmalıdır. Bu nedenle suyu buna göre ilave etmelisiniz. Ayrıca yoğurma işlemini biraz uzun tutmanızı tavsiye ederiz. En az 15 dakika hamuru yoğurun. Hamur hazırlandıktan sonra ağzını hava almayacak şekilde kapatarak, mayalanması için en az bir saat bekletin. Bu süre yazın daha kısa olabilir. Hamurun iki kat büyüklüğüne ulaşması, mayalandığınız gösterecektir. Kışın mayalanma süresini kısaltmak isterseniz, hamuru sıcak odada bekletebilirsiniz.

Hamur mayalanırken simit yapımı için gerekli diğer aşamaları tamamlayabiliriz. Aldığınız susam kavrulmuş simitlik susamsa bunu genişçe bir tabağa dökün. Kavrulmuş susam bulamayanlar üzülmesin. Hemen teflon tavaya susamları koyarak, ağır ateşte karıştırarak bunu kavurabilirler. Susamın kavrulmuş olması, simitler piştiğinde üzerinde beyaz kalmaması içindir.

Şimdi üzüm pekmezi ve suyu bir kasenin içinde karıştırın. Bu malzemeler her zaman aynı ölçülerde kullanılır. Şimdi hamur yeterince mayalandıysa, simitleri hazırlamaya başlayabiliriz. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ya da içini güzelce yağlayın. Bu simitler pişince tepsiye yapışmasını önleyecek. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak, bunları fitil şeklinde uzatın. İki tane fitili birbirine dolayarak, uçlarını birleştirin. Şimdi simit şeklini elde ettiniz. Yalnız simitlerin uçlarını iyi kapatmalısınız. Çünkü fırında pişerken bunlar açılabilir. Simitlerin her birini pekmezli suyun içine batırın. Bu şekilde pekmezli su soğuk olduğunda, Ankara simidi tarzında simitler hazırlarsınız. Ancak pekmezli suyu kaynatarak simitleri içine daldırırsanız, bu sefer İzmir simidi yani İzmir gevreği yapmış olursunuz. Bu yöntem sıcak pekmezleme olarak adlandırılır. Tercihi size bırakıyoruz.  Bizim fikrimizi almak isterseniz, sıcak pekmezleme ile simidi pişirin deriz. Daha sonra simitleri bol miktarda kavrulmuş susama bulayabilirsiniz. Bunların her birini fırın tepsisine yerleştirin.

Hamurun hepsini şekillendirdikten sonra, simitlerin kısa bir süre tepside mayalanmasını bekleyin. Sizlerde fırınınızı 200 dereceye ayarlayarak ısınmasını sağlayın. Simitleri kızmış fırına koymalısınız. Simitlerin üzeri hafif kızardıktan sonra fırından çıkarabilirsiniz. Yalnız fırınınızın içine uygun bir kâsede su koyun. Bu şekilde fırında sertleşmeden simitleri pişirebilirsiniz. Simit fırınları özel olduğundan buharla simitlerin pişmesini sağlar. Evde bu şekilde pişirme olanağınız olmadığından, bunu suyla yapabilirsiniz. Simitler istediğiniz gibi piştiğinde, fırından çıkarın ve biraz ılınmasını bekleyin. Yanında tulum peyniri, beyaz peynir ya da krem peynir, birde çay oldu mu simitlerin tadına doyum olmaz. Aileniz ve konuklarınız kendi ellerinizle hazırladığınız simitlere bayılacak.

Afiyet olsun.

Bir Cevap Yazın