Şiddetli kasık ağrısı nedenleri nelerdir?

kasık ağrısıŞiddetli kasık ağrısı toplumda en fazla kadınları etkileyen bir sorundur. Bu sorunun en bilinen sebepleri arasında adet dönemi, yumurtlama ağrısının olması, ahimdeki miyomlar, yumurtalık kisti, adenomiyozis, rahim ile fallop tüplerindeki enfeksiyonlar, çikolata kisti ve karın içi yapışıklıkları yer almaktadır. Kasık ağrısının teşhisi görüntüleme tetkikleri sonucunda kolaylıkla konulabilir. Tedavisi nedene göre planlanmaktadır. Bazı kasık ağrıları daha kolay tedavi edilse de, bazı ağrılarda hastaya cerrahi girişim gerekli olabilir. Şiddetli kasık ağrısı olan kişilerde genellikle fizik tedavi, stres yönetim teknikleri, sinir bloğu ve gevşeme yöntemleri gibi bazı ek tedaviler uygulanarak hasta rahatlatılabilir.

Şiddetli kasık ağrısı sebepleri nelerdir?

Yumurtlama ağrısı: Yumurtlama zamanında çekilen kasık ağrıları kadınlarda oldukça yaygındır. Bu ağrının görülmesi iki adet döneminin ortasında oluşan yumurtlama zamanında olur. Çoğunlukla kasık bölgesinde hafif kramp benzeri ağrı şeklinde hissedilir. Fakat bazı kadınlarda kendini şiddetli kasık ağrısı olarak etkili olabilir. Bu ağrının şiddeti aylara göre bile farklı olabilir. Kadınlar özellikle yumurtlama tedavisi gördüğünde, kasık ağrısı daha şiddetli biçimde hissedilir.

Adet ağrısı: Adet dönemi kadınlarda kasıklarla beraber, belde ve üst bacaklarda aralıklı olarak gelen ağrılar oluşabilir. Bazı kadınlar bunu hafif şiddette olan ağrılar şeklinde, bazı kadınlar ise şiddetli kasık ve bel ağrısı şeklinde hisseder. Bu ağrı her ay farklı şiddette etkili olabilir, yaşın ilerlemesiyle ya da çocuk doğurduktan sonra şiddeti azalabilir. Ancak ağrıların gittikçe şiddetlenmesi durumunda mutlaka doktora gidilmeli ve tedavisine başlanmalıdır.

Miyomlar ve polipler: Rahmin içinde ve dışında meydana gelen miyom ve polipler genellikle iyi huylu olmasına rağmen, yerleştikleri bölgede oluşturdukları bası yüzünden şiddetli kasık ağrısının olmasına neden olabilirler. Normalden daha uzun süren adet kanamaları ve şiddetli adet ağrılarına sebep olurlar. Bu arada miyom ve poliplerin dejenere olmasıyla birlikte, aniden etkisini gösteren şiddetli kasık ağrısının hissedilmesinde etkili olur.

Adenomyozis: Bu sorun rahim iç zarının rahim kasında olmasıyla ortaya çıkar. Teşhisi oldukça güç olan bu sorun, adet ağrısı ve aşırı adet kanamasına sebep olup, kadınlardaki şiddetli kasık ağrısının oluşmasına neden olur.

Rahim ve fallop tüplerinin enfeksiyonları: Bu türdeki enfeksiyonlar aniden ve şiddetli kasık ağrısı, ayrıca buna eşlik eden ateş yükselmesine sebep olabilir. Tedavinin ardından meydana gelen rahim içi yapışıklıkları kasık ağrısının nedeni olabilir. Tüplerde tıkanma ve sıvı toplanması halinde ve burkulma oluşmasında kasık ağrısı daha şiddetli hissedilir.

Yumurtalık kisti: Yumurtalıklarda oluşan kistler genellikle kendiliğinden yok olsa da, bazen kistin içinden sıvı sızması nedeniyle kasık ağrısı sebebi olabilir. Nadiren kist nedeniyle yumurtalık burkulması oluşursa, çok şiddetli şekilde kasık ağrısı ortaya çıkar.

Endometriozis ( Çikolata kisti ): Rahmin iç dokusunun rahim dışındaki bir yere yerleşmesi ve burada kist oluşturmasıyla ortaya çıkan bu sorun, adet döngüsünün içinde kasık ağrılarının oluşmasına neden olabilir. Cinsel ilişki sırasında kasık ağrıları daha fazla artış gösterebilir. Fakat kasık ağrısının şiddeti ile endometriozis şiddeti doğru orantıda ortaya çıkmayabilir.

Karın içi yapışıklıklar: Daha çok alt karın bölgesinde oluşan yapışıklıklar, kadınlarda şiddetli karın ağrısı sebebi olabilir. Bunlara neden olan etkenler, enfeksiyonlar, geçirilen ameliyatlar ve çikolata kistleri olabilir.

Diğer kasık ağrısı nedenleri: Şiddetli kasık ağrısı saydıklarımızın dışında farklı nedenlerden ortaya çıkabilir. Bunlar arasında bağırsak sorunları da bulunmaktadır. Bağırsak duvarında dışa doğru torbalaşma, irritabl bağırsak sendromunun olması, fıtık kasık ağrısına neden olabilir. İdrar yolları sorunları, cinsel suiistimale uğramak gibi etkenlerde şiddetli kasık ağrısının sebebi olabilir.

Şiddetli kasık ağrısı teşhisi ve tedavi yöntemleri

Kasık ağrısı çeken hastanın ayrıntılı öyküsü dinlenir, kan testleri ve kültür alınır ve tanı için ön değerlendirme yapılır. Bundan sonra ultrason, MR, kolonoskopi, CT gibi tetkikler yapılabilir. Bu araştırmalar ile kasık ağrısının sebebi tespit edilemezse, laparoskopik yapılır. Bazı durumlarda herhangi bir neden bulunmasa bile kasık ağrısının tedavi edilmesi mümkün olabilir.

Kasık ağrısının tedavisinde genellikle nedene uygun şekilde planlama yapılır. Bu tedavilerde ilaç tedavisi, grup terapisi, fizik tedavi, sinir bloğu ve gevşeme teknikleri gibi yöntemler vardır. Gerektiği takdirde ağrının ameliyatla giderilmesi tercih edilebilir. Yapışıklıkları gidermek, rahim ve yumurtalıkların alınması gibi uygulamalarda kronik kasık ağrısında tercih edilecek tedavi seçenekleridir. Bu yapılanlara rağmen hastalarda bazen kasık ağrısının tedavisi yapılamayabilir.

Bir Cevap Yazın