Seyit Onbaşı kimdir?

seyit-onbasi-561x600

Seyit onbaşı, tarihe damgasını vuran önemli bir hadisede tarihin seyrini değiştiren önemli bir insandır. Yani Çanakkale savaşında düşman gemileri boğazı geçeceği sırada 250 okka olan yani 276 kg’a tekabül eden topları kaldırarak gemilere atan ve savaşın seyrini değiştiren bir insandır.

Seyit onbaşı diğer ismi ile Koca Seyit Balıkesir’in Havran ilçesine bağlı Çamlık köyünde 1889 tarihinde dünyaya gelmiştir. Koca Seyit, askere alınma tarihi olan 1909 tarihinden itibaren Osmanlı devletinin birçok cephede savaşların olmasından dolayı bu savaşların balkan harbine 1912 yılında katılmış ve savaş bittiğinde ise terhis edilmeyerek Çanakkale cephesinde görev üzere topçu eri olarak gönderilmiştir. 18 Mart 1915 tarihinde Çanakkale savaşı sırasında gösterdiği büyük kahramanlıklarla adını Türk tarihine yazdırmıştır. Bu olay kısaca şöyledir:

Savaş sırasında Mecidiye tabyasında görev alan Seyit onbaşı 18 Mart tarihinde müttefik düşman gemilerinden bazıları boğazı geçmek için harekete geçerler. Bu arada Mecidiye tabyasından çok rahatsız oldukları için burayı bombalarlar. Çok şiddetli bir şekilde Rumeli Mecidiyesini ateş altına alınca takım komutanı olan Fahri Efendinin emri ile askerler sığınağa koşarlar. Bu sırada bir top cephaneliğin önünde patlar birçok asker şehit olur.  Bu hadise sırasında sağ kalanlar arasında Koca Seyit de bulunuyordu. Koca Seyit kendine geldiği zaman arkadaşlarının nerede olduğunu sorar. Arkadaşlarının bir kısmının şehit diğer kısmının ise yaralı olduğunu öğrenince ve sadece ayakta ikisi kaldığını öğrenince boğaza bakar ki düşman gemileri boğazı geçmek üzereler. Bunun üzerine sadece tabyanın 3 top hariç diğerlerinin toprağa gömülmüş olduğunu görür. Ve hiç düşünmeden yerden arkadaşının yardımı ile 276 kiloluk topları asansörü bozulan toplara kendi eli ile namluya yerleştirip gemilere doğru atar. İlk iki mermide başarısız olunca üçüncü mermiyi namluya sürerek gemilere atar ve gemiyi vurur.  Vurduğu gemi en önde bulunulan Ocean isminde düşman gemilerinden en büyük ve zırhlı gemisidir. Geminin dümen tertibatı isabet aldığı için hemen kendi etrafında dönmeye başlar ve etrafında ki gemileri de batırır. Ortalık sakinleşince sığınaktan çıkan batarya komutanı Hilmi Bey, Koca Seyit’e hitaben sen miydin Seyit? Gemiyi vurdun… diye sevinerek tebrik eder. Gemi dümeni bozulan Ocean savaş gemisi kısa bir süre sonra bir mayına çarparak sular içine gömülür. Savaşın kaderini değiştiren bu hadise kısa bir sürede herkes tarafından duyulur ve kendisine mükafaten onbaşılık rütbesi verilerek ödüllendirilir.

Tarihi hadiseye şahitlik etmek amacıyla tekrar topu sırtlanıp alarak fotoğraf çekilmek istenir.  Fakat topu bir türlü yerinden bile kımıldatamaz. Daha sonra fotoğraf çekmek için bir yapmacık top hazırlanıp fotoğraf çekilir. Birinci dünya savaşına 1918 yılında sona ermesi ile memleketine döner. 1934 yürürlüğe giren soyadı kanunu Çabuk soy ismini alır. Köyde geçimini odun kömürü yaparak sağlayan seyit onbaşı 1939 yılında zatüreye yakalanır bu yılın aralık ayında vefat eder.

Bir Cevap Yazın