Sedef hastalığı hangi türlerde ortaya çıkabilir?

sedefSedef hastalığı çeşitli türlerde ve belirtilerde ortaya çıkabilir. Toplumda her yaştan kişiyi etkisi altına alabilen sedef hastalığı, kronik seyirli ve sürekli tekrarlayıcı özelliktedir. Ciltte kırmızı zeminin üzerinde genellikle kalın grimsi beyaz pullu plakalar şeklinde oluşur. Sedef hastalığının kendisine has olan bazı belirtileri ve türleri vardır.

Sedef hastalığı hangi belirtilerle ve şekillerle ortaya çıkabilir?

Plak psoriasis: Bu sedef rahatsızlığın en fazla görülen tipidir. Bu tür sedef rahatsızlığında ciltte oluşan plaklar sınırlı bir bölgede kalabilir ya da vücudun diğer alanlarında dağınık şekilde olabilir. Bölgesel şekilde etkili olduğu zaman dirseklerde, diz, bel, kalça ve saç diplerindeki alanlarda kırmızı oluşan oluşumlar kaşıntılı olabilir. Eğer plaklar yayılma gösterirse rahatsızlığın generalize plak psoriasis denilen yaygın görülen türüne sebep olabilir. Bazı durumlarda el ve ayaklarda ortaya çıkan plak psoriasis denilen türü de vardır. Bu ciltte soyulmaya neden olur, kalın ve çatlamaya meyilli olan plakları oluşturur. Bu türde plaklar kişiye acı vereceği için ellerin kullanılması, iş yapabilme, yürüme gibi hareketler oldukça güç yapılır. Sedef hastalığının bu türündeki belirtiler genellikle egzama ile karıştırılmaktadır. Bu nedenle ayırıcı tanının yapılması gerekir.

Damlacık tarzı sedef (Guttat psoriasis): Bu tip sedef hastalığı genellikle bademcik ya da boğaz enfeksiyonlarının ardından ortaya çıkar. Vücutta etkili olan yaygın damlacık gibi plaklar ortaya çıkar. Bazı hastalarda oluşan plaklar antibiyotik tedavisi sayesinde gerileyebilir.

Ters yerleşimli sedef (Inverse psoriasis): Bu tip sedef hastalığına plaklar en çok kol altlarında, kasık ve göbek gibi daha çok kıvrımlı bölgelerde ortaya çıkar. Plaklardaki kızarıklık daha ön plandadır. Bu kızarıklığa rağmen kabuklanma etkisi daha azdır. Kıvrımlı bölgelerde ortaya çıktıklarından, buralardaki tahriş, sürtünme ve terleme etkisiyle plakların sayısı artar.

Sedef romatizması (Psoriatik artrit): Sedef hastalığı hastalarda sadece cilt sorunlarına değil, bunun yanında romatizmal sorunlara da sebep olabilir. Toplumda görülen her on sedef hastasından ikisinde iltihaplı sedef romatizması görülmektedir. Hastalardaki eklem sorunlarının arasında eklemlerde şişkinlik, kızarma, ağrı ve hareket kısıtlılığı gibi etkiler bulunabilir. Bazı hastalarda topuk dikeni ve dirsek ağrısı gibi sorunların da sedef hastalığının bir etkisi olarak ortaya çıkması söz konusudur. Hastaların bazısında bel ve sırt ağrısı, bu nedenle yürüme güçlüğü ve iltihaplı romatizma ortaya çıkabilir. İltihabi bel ağrısındaki tipik etkiler istirahat sırasında ve sonrasında ortaya çıkan ağrıların olmasıdır. Özellikle sabah kalkınca olan tutukluk, gün içinde rahatlamaya dönüyorsa, sedef hastalığı akla gelmelidir. Bu yüzden hastalarda bu özelliklere sahip olan ve geçmeyen bel ağrıları olduğu zaman, sedef hastalığının değerlendirilmesi gerekir.

Püstüler psoriasis: Bu sedef hastalığında ciltte sarı iltihaplı sivilce tarzında kabarıklıklar olur. Genellikle el ayaları ve ayak tabanında görülür. Ancak başka alanlarda da oluşurlar. Nadiren yaygın bir kızarıklık, minik sarı uçlu sivilceler olabilir. Ağır bir seyir izleyen hastalıkta, hastalar yatarak tedavi edilmelidir.

Eritrodermik psoriasis: Bu oldukça nadir görülen sedef türüdür. Hastalarınbütün vücudunda kızarıklık ve soyulma gibi etkiler olur. Ağır bir şekilde ilerler.

Tırnaklardaki etkiler: Sedef hastalığı bazen el ve ayak tırnaklarında etkilere yol açar. Tırnaklardaki kalınlaşma en fazla görülen belirtidir. Tırnak yatağından ayrılma ve tırnak üzerlerinde çöküklerin olması da görülebilir. Tırnaklardaki bu etkiler olduğunda, hastalarda eklem sorunları da ortaya çıkabilir.

Bir Cevap Yazın