Sara hastalığı nedir?

Sara, merkezi sinir sistemi hücrelerinin elektriksel boşalma ile bizlere yaşattığı bir hastalıktır. Bu nöbetlerin birkaç dakika sürdüğünü, sürekli tekrarlandığında ise, sara hastalığından söz konusu olduğunu belirtelim. Tıpta  Epilepsi olarak adlandırılan sara, nöbetler

sara hastalığı

halinde yaşanmaktadır. Hastaların zekâları yerinde olmakla beraber, sadece sinirsel anlamda görünen bir hastalıktır. Sara beynimizde aşırı ve kontrolsüz şekilde yayılan elektriğin, geçici olarak bilinç kaybı yaşatması olarak tanımlanabilir.

Sara hastalığının nedenleri;

  • Doğum sırasındaki zorlanmalar, beynin oksijensiz kalması ve doğuştan gelen etkenler hastalığın yaşanmasını kolaylaştırabilir.
  • Kalıtımsal nedenler sebebiyle, geçiş yapan hastalıklar ve enzim eksikliği saranın nedenleri arasındadır.
  • Beyin zarlarında iltihap oluşması, beyin tümörleri ve menenjit hastalığı da saranın gelişmesine katkı sağlamaktadır.
  • Trafik kazaları ve yaşanan travmalar sonucunda beynin zedelenmesi hastalığın gelişmesine katkı sağlayabilir.
  • Çocukluk çağlarındaki ateşli hastalıklar ve havaleler hastalığın nedenleri arasında yer alır.

Sara nöbetleri nasıl gerçekleşir?

Sara nöbetlerinin yaşanması farklı şekillerde olabilir. Şuur kaybının olduğu ve kişinin yaptığını bilmediği durumlarda, bilinçsiz hareketler, sersemlik ve gözde uçuşan noktalar görülmektedir. Şuur kaybının olduğu başka bir şekilde, hasta çırpınmakta ve yere düşerek, ağzından köpükler çıkartmaktadır. Bu tarz nöbetler hastanın dilini ısırma ihtimalinin de bulunduğu türlerdir. Nöbet esnasında bitkinlik görülmektedir. Beynin tamamı etkilenmediğinde yaşanan nöbetlerde ise, vücudun bir bölümü kontrol altında

tutulamamaktadır. Şuur kaybının olmadığı bu tür nöbetlerde, dengesiz hareketlerin olduğu görülür. Şuur kaybının olmadığı, donuk bakışlarla kendini gösteren, nöbet türünde, hastanın çok kısa sürede normale döndüğü görülür. Nöbetler sık sık olmadığı sürece kontrol altına alınabilen bu hastalığın, tedavisine başlamak gerekir.

Sara nöbeti sırasında neler yapılmalıdır?

  • Hastanın kendine verebileceği zararı önlemek en iyi yaklaşım olacaktır. Etrafında bulunan eşyaların ve kesici aletlerin kaldırılması başını çarpmasını, kendine zarar vermesini engellemek gerekir.
  • Hastanın başını ve vücudunu yana çevirerek, yastıkla desteklemelidir.
  • Hastanın dilini ısırmamasına yardımcı olmak için, çenesinin açık tutulmasına çalışılmalıdır.
  • Hastanın rahat nefes alması için, kıyafetlerinin gevşetilmesi ve ağzında bulunabilecek yiyeceklerin çıkarılması gerekir.
  • Hastaya kesinlikle soğuk su dökme, tokat atma ve kolonya sürme gibi eylemler yapılmamalıdır.
  • Hastayı telaşlandırmamalı, panik yaptırılmamalı ve kesinlikle ilaç verilmemelidir.
  • Hastanın durumu gözlemleyerek, doktora gerekli bilgilerin ulaştırılması sağlanmalıdır.

Sara teşhisi nasıl konur?

Hasta nöbetleri geçirirken şuur kaybı olduğu için, hasta yakınlarının gözlemleri teşhis konmasında faydalı olacaktır. Nöbetlerin ne kadar sıklıkla yaşandığı, nöbetler sırasında yaşanan gelişmeler ve ailede kalıtımsal sara hastası olan kişilerin varlığı hakkındaki bilgiler doktora anlatılmalıdır. Bu aşamadan sonra yaptırılacak EEG, tomografi, emar ve bazı testler, kesin tanı koymak için faydalı olacaktır.

Sara tedavisinin yapılması nasıl gerçekleşir?

Hastalığın bir ömür boyu sürecek tedavisi ancak sadece nöbetlerin son bulmasıyla bitecektir. Beynin bu derece uyarılmasını engelleyecek olan ilaç tedavisi, hastalığın kontrol altına alınmasında faydalı olacaktır. Hastanın yaşı, kilosu ve nöbet türlerinin yaşanmasına göre uygulanacak ilaç tedavisi, yaşanan nöbetlerin önüne geçecektir. İlaç tedavisini titizlikle uygulamayı başaran hastaların % 60 ı bu hastalıktan tamamen kurtulabilmektedir. İlaçların olabilecek döküntü, uyku isteği, sersemlik, huzursuzluk gibi yan etkilerinin de bulunduğunu unutmayınız. Nöbetler oluştuğu dönemlerde ilaçların kullanılması gerekmektedir. İlaçlar sadece doktorun uygun görmesi durumunda kesilmelidir. Sağlıklı günlerin sizlerle olması dileğiyle..

Bir Cevap Yazın