Saç ekimi teknikleri nelerdir?

saçSaç ekimi insan vücudunda kelliğe karşı dirençli olan bacak, kol ve ense gibi saçlı bölgelerden alınan saç köklerinin, saçların dökülmüş olduğu bölgelere aktarılmasıyla gerçekleştirilir. Saç ekimi günümüzde FUT ve FUE adında iki değişik teknikle yapılır. Uygulamada saç ekiminde FUE tekniği daha çok tercih edilen yöntem olarak öne çıkar. Bu yöntem hem saç köklerinin alınmasında, hem saç köklerinin ekilmesinde daha doğal sonuçlar elde edilmesine imkan verir. İki yöntem arasındaki tek fark saç köklerinin alınmasından dolayı kaynaklanır. FUT yönteminde saç kökleri neşter yardımıyla alınmakta iken, FUE yöntemindeyse neşter kullanılmadan yapılır. Bu nedenle daha zahmetsiz ve iz bırakmadan saç ekimi işlemi bitirilmektedir.

FUT tekniği nasıl uygulanır?

Bu teknikte başın arka bölümündeki bölgeden yani iki kulağın arasından15-20 cm uzunlukta, 2 cm genişlikte saçlı deri şeridi çıkarılarak uygulanır. Saçsız alana ekilecek saç kökleri bu şeritten elde edilen parçalardan oluşmaktadır. Saçlı şeridin çıkarılmış olduğu alan dikiş yapıldıktan sonra kapatılır. Bu işlemler plastik cerrahi uzmanları tarafından yapılır ise, daha başarılı bir işlem sonuçlandırılır. Dikişler operasyondan yaklaşık olarak iki hafta geçtikten sonra elde edilir. Ancak bu bölgede yara izi kalır. Bu yöntem uygulanarak çıkarılan saçlı şeritten yaklaşık olarak 4000 saç kökü elde edilmesi sağlanabilir. FUT tekniği saçlarını kısa olarak kullanan ve yara izinin görünmesine sebep olacak mesleklerde çalışan bireyler için maalesef uygun değildir. Bu meslekler içerisinde polis, asker gibi meslekler bulunur.

FUE tekniği nasıl uygulanır?

Bu yöntemde uygulanan işlemler 4 aşama da incelenebilir.

1 Aşama: Bu aşama saç ekimi için hazırlık bölümüdür. Ve yaklaşık olarak bir saat boyunca sürer. Saç ekimi uygulanacak kişinin fotoğraflarının çekimi, saç ekimi uygulanacak bölgenin belirlenmesi, saçların 1 mm den daha kısa olacak biçimde tıraş edilmesi ve saç köklerinin alınacağı bölgenin lokal anestezi ile uyuşturulması gibi işlemler yapılır.

2 Aşama: Bu aşamada donör sahadan saç köklerinin elde edilmesi ile gerçekleştirilir. Ve yaklaşık olarak 3 saat boyunca sürer. Donör sahadan saçlar seyreltilmeden belirli aralıklarla saç kökleri toplanır. Mikro motor veya manuel punchlar kullanılarak 0,7 veya 0,8 mm lik uçlarla saç köklerinin toplanması gerçekleştirilir. Saç kökleri toplandığında +4 ile +10 derecedeki ısıdaki özel bir solüsyonun içerisinde bekletilmesi sağlanır.

3 Aşama: FUE tekniğinde bu aşamada kanalların açılması işlemi yapılır. Saç ekimi uygulanacak bölgenin uyuşturulmasının sonrasında, saç köklerinin kalınlığı ve derinliği dikkate alınarak özel kanal açıcılar kullanılarak kanallar açılır. Kanalların açılması saç ekiminde en fazla önemsenmesi ve dikkat edilmesi gereken bölüm olarak bilinir. Eğer açılan kanallar uygun açıda ve yönde olur ise, saç ekiminde doğal bir görünüm elde edilmesi sağlanır. Bu yapılmadığı takdirde ise doğallık elde edilmesi mümkün değildir.

4 Aşama: Saç ekiminin bu aşamasında ise kanalların içerisine saç köklerinin yerleştirilmesi ve saç ekiminin bitirilmesi sağlanır. Bu işlem de yaklaşık olarak 3 saat boyunca sürer. Bu işlemlerin uygulanması esnasında kişinin dinlenmesi, arada bir şeyler atıştırması gibi eylemler için kısa molalar verilmesi gerekebilir. Saç ekimi tamamlandıktan sonra saç köklerinin alınmış olduğu bölgenin bandajla kapatılması sağlanır. Bu bandaj işlemi uygulandığı günün ertesi günü çıkartılır. Eğer hafif bir ağrı görülürse, ağrı kesici ilaçlar, enfeksiyon riskine karşı ise antibiyotik tedavisi uygulanır. Saç kökleri ekildikten sonra yaklaşık 7 gün içerisinde sağlam bir hale gelir. Bu süre zarfında yapılan saç yıkamalar esnasında oluşan kabuklanmalar temizlenir. Yıkama işlemi sırasında da  avuç içi ve parmaklar kullanılmalıdır. Yeni ekilen saç köklerinde 2-3 hafta kadar uzama, daha sonraysa saçların kırılmasıyla beraber dökülmeler başlar. Saçların tam olarak uzaması da ön kısımlarda 6-8 ayı, tepe bölgelerinde ise 8-12 ayı bulmaktadır.

Bir Cevap Yazın