Refah Partisi neden kapatıldı?

Ülkemizde parti kapatmaları siyasi hayatımız boyunca yaşadığımız bir durumdur. Ülke bütünlüğü tehdit edilmediği sürece partilerin kapatılması ne kadar doğru onu sorgulamak gerekiyor. Bugüne kadar kapatılan partilerin kapatılma sebebi ya laiklik karşıtlığı olmuştur ya da bölücü faaliyetler olmuştur. Bu gerekçeler ile kapatılan en önemli partilerden biri de rahmetli Necmettin Erbakan’ın kurmuş olduğu Refah Partisi’dir. İktidara yükselecek kadar büyümüş bir parti kurmuştu Necmettin Erbakan.rr
Bir dönemin ünlü Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş’ın Refah Partisi’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde açmış olduğu dava, tam olarak 7 ay 25 gün 53 saat sürmüştü. Nitekim sonuç olarak Anayasa Mahkemesi, Refah Partisi’ni “Laik ve Cumhuriyet karşıtı olduğu gerekçesi ile kapattı. Anayasa Mahkemesi kararı 2’ye karşı 9 oy ile alındı. Mahkeme üyelerinden üyelerden Haşim Kılıç ve Sacit Adalı kapatma isteğine karşı oy kulandı. Mahkeme başkanı Ahmet Necdet Sezer ile üyeler Yalçın Acergun, Ali Hüner, Selçuk Tuzun, Samia Akbulut, Güven Dinçer, Lütfi F. Turcel, Mustafa Burmin ve Fulya Kantarcıoğlu ise, Refah Partisi’nin kapatılması için “Evet” oyu kulandılar.

16 Ocak 1998 tarihinde Anayasa Mahkemesi’nin saat l4:30’da başlayan ve 15:15’te sona eren karar oturumunun ardından, alınmış olan bu üzücü karar, Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer ile üyelerin katıldığı basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı.

Alınan bu karara göre, Genel Başkan Necmettin Erbakan, Milletvekilleri Şevket Kazan, Ahmet Tekdal ile RP’den istifa etmiş olan Şevki Yılmaz, Hasan Hüseyin Ceylan ve İbrahim Halil Çelik’in milletvekillikleri, kararın resmi gazetede yayınlanmasıyla birlikte sona erecekti. Aynı zamanda bu milletvekilleri ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Şükrü Karatepe 5 yıl boyunca siyasi yasaklı olacaklardı.
Necmettin Erbakan, bu üzücü kararı büyük bir olgunluk ve soğukkanlılıkla karşıladı ve halkı sükunete ve sakinliğe davet etti. Sayın Erbakan’ın bu güzel tutumu sayesinde ülkede herhangi olumsuz bir olay yaşanmadı. Aynı şekilde bütün partililer liderleri gibi kapatma kararını soğukkanlılıkla ve sükunetle karşıladılar. Partinin kapatılması büyük bir üzüntüye sebep olmuştu. Parti kapatma kararları ancak siyaseti algılayamamış ve objektif bakış açısına sahip olmayan insanları memnun edebilir. Siyaset herkes için zor bir iştir. Büyük düşünmeyi olgun davranmayı ve hoşgörülü olmayı gerektirir. Gerekçeli karar yayınlanana kadar Refah Partisi faaliyetlerini sürdürdü.

16 Ocak 1998 tarihinde Anayasa Mahkemesi’nin kapatma karan aldığı Refah Partisi’nin tüzel kişiliği, 22 Şubat 1998 tarihli Resmi Gazete’de gerekçeli kararın yayınlanması ile resmi olarak son buldu. Anayasa mahkemesinin bu gerekli kararı toplam 329 sayfa idi.
Mahkeme parti kurucusu ve lideri Necmettin Erbakan’ı şeriatçı ilan etmiştir.

Kararlar 20 sayfalık delillerle belirtildi. Hem genel başkan Necmettin Erbakan’ın hem de diğer partililerin türban konusundaki tutum ve davranışlarının halkı kışkırttığı iddia edildi.

Özellikle Erbakan’ın iktidar olduklarında rektörlerin başörtüsüne selam duracaklarını söylemesi delil olarak kabul edildi. Yine Erbakan’ın adil düzen söylemi devletin dinin kurallar ile yönetilmesi olarak değerlendirilip delil olarak sunulmuştur. Erbakan’ın Refah partisini İslami cihat ordusu olarak lanse etmesi büyük tepki çekmiş ve devletin düzenini değiştirmeye yönelik delil sayılmıştır.
Gerek Necmettin Erbakan’ın ve gerekse diğer partililerin söylemlerine dikkat etmemesi partinin kapatılmasına nende olmuştur.

Bir Cevap Yazın