Rahimde yara dondurma nasıl yapılır?

kriyoterapiRahimde yara dondurma işlemi yani Kriyoterapi denen bu tedavi sırasında rahimde ve rahim ağzında bulunan anormal dokular dondurulur. Rahimde yara oluşması yani erezyon burada başka hücrelerin yerleşmesiyle oluşan farklılıktan meydana gelir. Bu yöntemin uygulanmasıyla yapılan tedavide prob adı verilen bir alet uygulama yapılan dokuya temas ettirilmekte ve dondurma için kullanılan gaz prob içinden geçirilip, prob ucunun yaklaşık olarak -90 derecede soğutulmasıyla işlem gerçekleşir. Bu işlemle yapılan soğutmada kullanılan gazın basınçla birlikte prob ucuna itilmesiyle, gaz ani bir şekilde hacim olarak genişler ve etraftan ısı çekerek prob ucunun soğumasından sonra, dokunun prob ile temas etmesiyle donmasına sebep olur. Rahimde yara dondurma tedavisi için kullanılan gaz çoğunlukla karbon dioksit ya da sıvı nitrojen gazıdır. Bu tedavi genellikle 3-4 dakika içinde tamamlanır. Buna rağmen uygulama 1-2 defa yapıldığı için, ortalama 15 dakikada tedavi bitirilir.

Rahimde yara dondurma işleminin yapılması için, önce pap smear yapılması gerekmektedir. Burada donan yerin derinliği çoğunlukla prob çevresinden taşan alanla eşit oranda olur. Halka gibi yerin kenarlarında olan sıcaklık ortalama -20 dereceye inmektedir. Ancak bu bölgede olan hücrenin ölümüne yeterli değildir. Rahimde yara dondurma yani kriyoterapi tedavisinin etkin olarak yapılması durumunda, buradaki lezyonların % 99,7 si tedavi edilir.

Rahimde yara dondurma sırasında ne hissedilir?

Rahim ağzı dokusu ağrı sinirlerinin bulunmadığı bir bölgedir. Bu bölgenin ağrılara karşı duyarsız olduğu söylenebilir. Bu nedenle rahimde yara dondurma işlemi sırasında ağrı hissedilmez. Ancak rahimde adet sancısı gibi kramp tarzında kasılmalar olabilir. Bu belirtiler 1-2 dakika içinde kendiliğinden kaybolur. İstenirse dondurma işlemi yapılmadan önce ya da hemen ardından basit ağrı kesiciler içilebilir. Nadir olarak vajina içinde de farklı bir his olabilir. Bu his soğukluk gibi hissedilmekte ve hemen geçmektedir.

Rahimde yara dondurma işlemindeki olası sorunlar

Rahimde yara dondurma hastaya jinekolojik muayene masasında uygulanmaktadır. Normal muayene yapıldığında olduğu gibi vajinaya spekulum konur ve serviks görünür hale getirilir. Bundan sonra kriyoterapi yapılır. Bu işlemde en çok karşılaşılan sorunlar, probun kayarak vajina duvarına değmesi ve ağrıya sebep olmasıdır. Dondurulan bölgede asimetrik sorun olması durumunda, prob seçimi uygun şekilde yapılırsa düzelme sağlanır. Nadir şekilde görülen ve vagal refleks denen sorun yüzünden hastada tansiyon düşüklüğü meydana gelebilir. Hastalarda tedaviden sonra 1-2 hafta kadar şiddetli bir akıntı oluşabilir. Birde tedavinin ardından birkaç ay hastalarda smear almak zor olur. Çünkü smear alınan bölge rahim ağzının içine doğru kayar. Ayrıca uygulanan tedavinin başarısız olma olasılığı da bulunmaktadır.

Rahimde yara dondurma işleminin avantajları nedir?

Hastalarda yaralanma riski ciddi oranda düşüktür. Çok hızlı ve kolay uygulanan bir tedavidir. Bu tedavinin maliyeti de oldukça düşüktür. Anestezi gerektirmeyen, poliklinik koşullarında yapılabilen bir tedavidir. Hastalar normal yaşamlarına hemen geri döner. Ayrıca hastaların üreme yeteneğinde herhangi bir olumsuzluk meydana gelmez.

Rahimde yara dondurma işleminin ardından hasta takibi

Tedavi uygulandıktan sonra 3-4 hafta devam eden vajinal sulu akıntı ölü hücrelerin atılması içindir. Bu gelen akıntı genellikle kokuludur. Bu dönemde rahim ağzı enfeksiyonlara ve travmaya açık olduğundan, cinsel ilişkide bulunmamak, havuz ve jakuziye girmekten kaçınmak, tampon kullanmamak ve vajinal duş almamak uygundur. 3 ay geçince pap smear yapılmalı ve bölge kontrol edilmelidir. Bunun ardından 2 yıl devamlı 6 ayda bir bunun tekrarlanması gerekir. Çünkü dondurma işleminden sonra tekrarlayan yaralar en fazla 2 yıl içinde ortaya çıkar. Bu test sonucunda lezyon belirlendiğinde, hastaya biyopsi ya da LEEP işlemi yapılır.

Bir Cevap Yazın