Pedodonti alanı hangi işlemleri yapar?

Çocuklar için diş hekimliği yani pedodonti doğumdan hemen başlamak üzere ergenlik döneminin sonuna kadar geçen zamanda ağız ve diş sağlığı ile alakalı olan problemleri inceleyen ve bunlar için uygun olacak çözüm üreten bir bilim dalıdır. Çocukların süt ve kalıcı dişlerinin sağlığının korunmasına çalışılmaktadır. Çocuklarda süt dişlerinin çıkmaya başlamasından itibaren kalıcı dişlerin çıkmasına kadar geçecek sürede dişlerin gelişmesi farklı süreçleri içerir. Bu dönemde diş sürme bozukluklarının düzenli şekilde takip edilmesi ve ortaya çıkan bu bozuklukların giderilmesi, süt dişleriyle beraber kalıcı dişlerde meydana gelen çürüklerde gerekli olacak tedavinin uygulanması, erken diş çekimi nedeniyle meydana gelecek dişsiz kalmış olan alanların bozulmaması için farklı apareyler kullanılarak korunması, dişsiz doğmuş olan çocuklar için çocuk protezlerinin uygulanması gibi değişik uygulamaları içine almış olan bir bilim dalıdır. Yapılan tüm dental tedaviler sağlıklı ve engelli olan çocuklara pedodontistler tarafından uygulanmaktadır. Bu tedaviler dört yaşın altında olan çocuklara, tedavinin uzun süreceği tahmin edilen çocuklarda, gelişim geriliği olan engellilerde çoğunlukla genel anestezi altında yapılır. Çocuklar için mükemmel bir ağız ve diş sağlığını oluşturmak adına, altı ayda bir rutin diş doktoru ziyaretlerinin yapılması gerekir. Bu şekilde ağız ve diş sağlığını riske atabilen her türlü unsur rahatlıkla belirlenebilir. Bununla birlikte erken dönemde tespit edilmiş olan her türlü diş probleminin tedavisi olması gereken zamanda yapılabilir. Bu nedenle uygulamalar çocuklarda duygusal ve fiziksel gelişim açısından olumlu şekilde etkileşim olur.

Çocuklarda diş hekimliği hangi yaşlardaki hastaları tedavi etmektedir?

Çocuklarda diş hekimliğinde çalışma alanının içerisinde 0-14 yaş grubunda olan çocuklar girmektedir. Bu yaşlarda bulunan çocuklarda dişsiz oldukları süreç, süt dişlerinin sürmüş olduğu süreç, ağız içerisinde süt dişlerinin tamamlanmış olduğu süreç, dişlerin devamlı olarak sürmeye başlamış olduğu süreç, ağızda karışık dişlenme yani süt dişi ve kalıcı dişlerin birlikte olduğu ve sürekli dişlerin tamamlandığı süreci de içine alan uzun bir dönemi kapsar.

Çocukların dişleri ne zaman sürmektedir?

Çocuklarda dişler yaklaşık olarak altıncı aydan itibaren sürmeye başlar. Çocuklar üç yaşına gelince, ağızlarında toplam olarak yirmi adet süt dişi çıkar. Anne baba açısından genellikle endişeyle geçen bu dönem aslında çok normal bir şekilde işlemektedir. Çocuklarda kalıcı dişler altı yaşından itibaren çıkmaya başlamaktadır. Kalıcı dişler 12-13 yaşına gelinceye kadar yetişkin dönemdeki diş sayısına erişmiş olur. Süt dişlerinin çıkmaya başladığını süreçte, çocukların ağzının içinde pek çok sağlık sorununun olması kaçınılmazdır. Bebeklerde meydana gelen salya oranında artış olması, iştahsızlık görülmesi, uyku düzenindeki bozulma, ağrı, ateş ve ulaştığı eşyaları ısırma içgüdüsünün artması gibi belirtiler çok sık şekilde görülmeye başlar. Bu şekildeki olumsuz etkilerin en az seviyede olması için, bebeğin çiğnemesi sağlanmalıdır. Önce diş etlerine masaj uygulamak ve bu şekilde meydana gelen basıncın azaltılması oldukça faydalı olacaktır. Bu yüzden ağzında çiğnediği bir şeyin soğuk olması daha faydalı olur. Bebeğin oyalanmasını sağlayan havuç ve muz gibi yiyecekler, lastik diş halkası gibi değişik oyuncaklar etkili olur. Burada dikkat etmeniz gereken unsurlar bebeği dik bir şekilde oturtmak ve bunlarla meşgul olduğu sırada bebeğin yalnız kalmaması gerekir. Buzdolabından çıkardığınız soğuk yoğurt ve püre gibi besinler diş etlerini rahatlatacak olumlu bir etki gösterebilir. Bebeğe su verirken ılık olması yerine, biraz soğumuş olan suyun biberonla verilmesi daha iyi olur. Doktora danıştıktan sonra diş jellerinin kullanılması daha uygun olabilir. Bu yöntemler faydalı olmadığında, parasetamol içeriği olan ağrı kesiciler fayda sağlayabilir

Bir Cevap Yazın