Osteoporoz nasıl oluşur?

Osteoporoz rahatsızlığı halk arasında bilinen adıyla kemik erimesi, kemiklerde oluşan doku kaybını ifade eder. Zaman içinde kemiklerde oluşan kütle kaybı, dayanıklılığın yok olması, kemiklerin kolay bir şekilde kırılması gibi sonuçlara neden olur. Kemiklerde meydana gelen bu değişim uzun yıllar içinde gerçekleşir. Hiçbir belirti göstermeden ilerleyen hastalık, başka rahatsızlıkların takibi sırasında yapılacak kemik ölçümleriyle açığa çıkar. Vücudun normal şartlarda kendini yenilemesi ve yaşam kalitesini sağlanması gerekir. Bir tarafta ömrünü tamamlamış olan kemiklerin yıkımı gerçekleşmeli, diğer tarafta kemikler kendini yenilemelidir. Bu yenilemenin yaşanmadığı hallerde, osteoporoz kaçınılmaz bir sonuç olur.  Kadınların kemik kitlesi daha az olduğundan, erkeklere oranla bu hastalığa yakalanma risklerini arttırır. Yaşam kalitesinin düşmemesi için, tedavinin ihmal edilmemesi gereklidir. Yaşamınız boyunca kemik erimesi ile uğraşmak istemiyorsanız, erken dönemde gereken tedbirleri almalısınız.

Osteoporoz belirtileri nedir?

osteoporoz

  • Sırt ve bel bölgesinde oluşan sürekli tarzda olan ağrılar, hastalığın en belirgin ilk belirtileri arasında yer alır.
  • Kalçada, bilekte ve uzun kemiklerde yaşanan kolay kırıklar bu hastalığı düşündürmelidir.
  • Sırt bölgesinde meydana gelen kamburlaşma ve omuzlarda oluşan yuvarlaklaşma kemik erimesinin belirtileri arasında sayılır.
  • İlerleyen dönemlerde kemik erimesinin artmasıyla, boyun belirgin oranda kısalması kemik erimesinin ilerlediğinin işareti olmalıdır.

Osteoporoz tedavisi nasıl yapılır?

Kemik erimesinin tedavisi erken yaşlarda alınan tedbirlerle daha başarılı olur. 35 yaşına kadar alınan tedbirler, kemik yoğunluğunun artmasına yardımcı olacaktır. Kemik erimesinin oluşmasını engelleyecek olan besinler arasında sebzeler ve meyvelerin tüketimi ile süt ve süt ürünleri tüketimi sayılabilir. Erken teşhis edilecek kemik erimesi tamamen iyileştirilemeyecekte olsa, kemik kaybının durdurulmasına neden olacaktır. Kemik erimesini durdurmak için, östrojen ve ilaç tedavisi yanı sıra, beslenmeye dikkat ederek başarıya ulaşabiliriz. Kemik yıkımına neden olan sigara ve alkol tüketiminden bu süreçte uzak durmak tedaviye katkı sağlayacaktır.

Osteoporoz için faydalı yiyecekler nelerdir?

Kemik erimesinden korunmak için, kalsiyum içeriği yönünden zengin olan yumurta ve süt ürünleri tüketmek en büyük etken olacaktır. Sebzeler arasında ıspanak, maydanoz, marul, soğan, brokoli, kuru yemişlerden kayısı kurusu, badem, erik kurusu, üzüm çekirdeği faydalı olacak besinler arasındadır. Besinleri tercih ederken lif oranları yüksek olanları ve tuz oranı düşük olan besinleri tercih ederseniz kemik erimesinin hızı yavaşlayacaktır. Aktarlardan alınacak eğir kökü, aspir, arpa ve mısır püskülü alternatif tedavi için yararlı olur.

Osteoporoz için riskler nelerdir?

  • Erken yaşta menopoza girmek ve kadın olmak kemik erimesini hızlandırır.
  • Beyaz tenli ve zayıf bir bünyeye sahip olanlar, ileri yaşta olanlar risk grupları içinde yer alır.
  • Ailede kemik erimesi olması ve kişinin vücudunda kemik kırığı yaşamış olması.
  • Kalsiyum açısından fakir beslenme, alkol ve sigara tüketiminin olması.
  • Testosteron düzeyi düşük olan erkekler risk altındadır.
  • İltihaplı eklem romatizması ve astım hastalığı yaşayanlar.
  • Kemik hasarına yol açan ilaçları kullanmak zorunda olanlar.
  • Uzun süre yatağa bağlı olarak yaşamak.
  • Düzenli egzersiz yapma fırsatı bulamayan kişiler kemik erimesi açısından risk altındadır.

Bir Cevap Yazın