Ortodonti tedavisi nasıl uygulanır?

ortodontiDiş hekimliğinde bir branş olan ortodonti, dişlerde olan çarpıklıkların düzeltilebilmesi, alt ve üst çenedeki sorunların giderilmesini hedefler. Dişlerdeki çarpıklıkta diş temizliğinin zor olması, diş çürükleri ile diş eti hastalıklarına zemin hazırlayabilir. Çene kaslarına uyguladıkları baskıyla, kişide baş ağrısı ve eklem sorunlarına neden olabilirler. Uygulanan ortodontik tedaviyle kişiler sağlıklı bir ağız yapısına, estetik bir görünüme ve uzun ömre sahip dişlere sahip olabilirler. Hastalara yapılacak tedaviler ortodontist diş hekimlerince uygulanır.

Ortodonti tedavisinin uygulanması

Hastaların ağız ve diş yapılarına uygun şekilde çene modelleri hazırlanır. Röntgen filmlerinin çekilmesiyle, hastaların ortodonti tedavisine ihtiyacı olup olmadığı belirlenir. Hastalarda dişlerin kuvvetlendirilmesi ve çenenin büyümesi amacıyla sabit ya da hareketli uygulamalar yapılabilir.

Sabit uygulamalar: Bunların içinden en fazla tercih edilen uygulama, diş yüzeylerine yapıştırılmış braketlerden geçirilen teller yardımıyla dişlere kuvvet uygulamaktır. Bu sayede dişler normal konumuna getirilir. Burada kullanılan braketler hafif ve az metalli olabilir. Devamlı yapılan ayarlamalar sayesinde, dişlerin konumu düzeltilir. Bunun dışında parmak emme alışkanlığı olanlarda dişlere bantlarla tutturulan özel uygulamalar bulunmaktadır. Ayrıca süt dişlerini erken yaşta kaybetmiş çocuklara, yer tutucu apareyler uygulanarak, dişlerin yer değiştirmesine engel olunur.

Hareketli uygulamalar: Bu tedavilerde diş yapısının aynı hizada olması için, bazı uygulamalar yapılır. Ayrıca hastaların çene yapısının düzeltilmesi için bazı apareyler kullanılabilir. Bu ortodontik tedaviler hastaların diş yapısını istenen konumda olmasını sağlar.

Bir Cevap Yazın