Obdisyenlik nedir?

Optisyen, göz hastalıkları uzmanı hekimler tarafından refraksiyon yani kırma kusuru tespit edilen hastaların reçetelerini inceleyen, hastanın yüz hatlarına uygun çerçeve modelini seçmesine yardımcı olan ve kullanması gerekli olan optik camların seçilmiş olan çerçeveye montajını sağlayan sağlık personelidir. Bununla birlikte optisyenler kontakt lens konularında da uzman olarak yetişmiş olan kişilerdir.
ooo
Ayrıca optisyenler, her türlü lensleri, optik görme araç gereçlerini, koruyucu gözlükleri ve güneş gözlüklerini satabilen sağlık elemanıdırlar. Üniversite öğrenimi süresince, optisyenlik meslek bilgisinin yanı sıra fizik, gözün yapısı ve göz hastalıkları, işletme ve pazarlama bilgisi ile teknik alet kullanım becerisi kazanırlar.
İnsan sağlığı ile doğrudan doğruya ilgili olan göz rahatsızlıkları ve bunların çözüm yolları gözlükçülüğü zorunlu kılmaktadır. Ülke nüfusunun sürekli olarak artması, buna rağmen gözlüğün yerini tutabilecek teknolojik yeniliklerin yetersiz kalması ve bazı teknolojik gelişmelerinde gerek sağlık açısından gerekse kullanım açısından daha iyi olmaması (kontakt lens gibi), mesleği gelecekte de önemli bir istihdam alanı olarak ortaya çıkarmaktadır. Ülkemizin coğrafi konumundan dolayı özellikle yaz aylarında fazla güneş altında kalınması optik gözlükçülüğün yanı sıra filtreli güneş gözlüğü piyasasının da doğmasına sebep olmuştur. Bu da istihdamı olumlu yönde etkilemiştir.

Optisyenliğin kapsamı şudur:
1- Göz hastalıkları uzmanı hekimler tarafından muayene edilmiş, reçeteli hastalara kullanabileceği uygun gözlük çerçevesinin seçiminde yardımcı olurlar.
2- Görmeye yardımcı optik camlar hakkında hastaları bilgilendirirler ve reçete de yazan numaralarda ürün tercihini yapmasını sağlarlar.
3- Pupillametre veya optik cihazlar yardımı ile hastanın odak noktaları ve ölçülerini tespit ederler.
4- Tercih edilmiş olan optik camları laburatuvar ortamında optik cihazları kullanarak gözlük çerçevesine montajını sağlarlar.
5- Montaja hazır hale getirilen gözlüğün hastanın yüzüne özel ayarlarını da yaptıktan sonra teslim ederler.
6- Herhangi bir nedenden dolayı hastanın daha sonraki yaşantısında gözlükten kaynaklanan sıkıntılarında teknik servis hizmeti verirler. Kişinin gözlükten kaynaklanan bütün sıkıntıları giderilir.
7- SGK ile anlaşmalı olan optisyenler her ay fatura edeceği reçeteleri düzenler ve kuruma zamanında teslim ederler.
8- Bunun yanında lens ve güneş gözlüğü uzmanı olan optisyenler kullanıcılara en uygun ürünü seçmeleri konusunda yardımcı olan sağlık personelleridir.

Üniversiteler bünyesindeki optisyenlik programları optik sektöründe faaliyet gösteren dernek ve kuruluşlarla yoğun işbirliği içerisinde olurlar. Buradan mezun olan öğrenciler sağlık teknikeri unvanını kazanırlar. Ayrıca bir optik kurumu açabilecek yetkili eleman durumundadır. Bu programdan mezun olanlar direk uzman olarak görev yapmaya başlarlar. Ve sektörü yakından tanıma imkanı bulurlar.

YGS-1 puanı ile girilen bu bölüm 2 yıllık bir programdır. Türkiye’de bir çok üniversite bünyesinde açılmış bir bölümdür. Adıyaman Üniversitesi, Amasya Üniversitesi, Ataşehir Adı Güzel Meslek Yüksek Okulu, Avrasya Üniversitesi, Bartın üniversitesi, Beykent Üniversitesi, Biruni Üniversitesi, Bitlis Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Eskişehir Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi üniversitesi, Fatih Üniversitesi, Gediz Üniversitesi, Giresun üniversitesi, Harran Üniversitesi, Işık Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, İstanbul Arel üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, İstanbul Gelişim Üniversitesi, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi, İstanbul medipol Üniversitesi, Kapadokya Meslek Yüksek Okulu, Kırklareli Üniversitesi, Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Nişantaşı Üniversitesi, Okan Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, İzmir Şifa Üniversitesi,Toros Üniversitesi, Turgut Özal Üniversitesi, Üsküdar Üniversitesi, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Obdisyenlik bölümünün bulunduğu üniversitelerdir.

Obdisyenlik bölümlerinde okutulan başlıca dersler şunlardır: Göz Anatomisi ve Fizyolojisi, Temel Fizik, Optisyenlik Teorisi, Oftalmik Lens Teorisi, Görme Optiği Rekraksiyon, Göz Hastalıkları, Optisyenlik Laboratuvarı, Temel İlk Yardım, Optisyenlik Fiziği, Optik ve Oftalmik Cihazlar, Optik Mağaza Uygulamaları, Kontakt Lens Teorisi, Geometrik Optik-I.

Türkiye’de “optisyen” sıfatını alabilmek için önlisans bölümü olan optisyenlik bölümlerini bitirmek gerekir.. Optisyenler görev yaptıkları optisyenlik kurumundan sorumlu müdür sıfatı ile çalışırlar. Her optisyenlik kurumundan bir optisyen sorumludur. İl Sağlık Müdürlüklerinden alınan ruhsatlar optisyenlerin yetki ve sorumluluğundadır. Türkiye’de gözlükçülük mesleğini yapmak için optisyenlik kurumlarının optisyen unvanına sahip birer önlisans mezunu optisyen çalıştırması gerekmektedir.Ön lisans programını başarıyla bitiren obdisyenlik mezunları, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde fizik bölümüne dikey geçiş yapabilirler.

Bir Cevap Yazın