Nezle nedir?

nezleTıptaki karşılığı “viral rinit” olan nezle; “rhinovirus”  adı verilen bir virüsün sebep olduğu, çok ciddi bir seyri olmayan, ancak günlük yaşam konforu açısından hastaya sıkıntılı anlar yaşatan, ilaç tedavisinin etkili olmaması sebebiyle 7-10 günlük süre içinde kendiliğinden geçen bir hastalıktır.

Nezlede, ilaç tedavisi hastalığın birebir kendisi için söz konusu değildir. Semptomlara yönelik ilaç tedavileri mümkündür; ateş varsa ateş düşürücü bir ilaç alınması; öksürük varsa öksürüğü giderici bir ilaç alınması gibi. Hastalığın en etkili tedavi şekli istirahattir.

Rhinovirus havadan soluma yolu ile alınan, burun mukozasına tutunması sebebiyle de vücut içine giren ve bağışıklık sistemini aktive ederek, yaygın nezle belirtileri olan burun akıntısı, ateş gibi semptomlara sebebiyet veren bir virüstür. Hapşırma da bu süreç içindeki en güçlü fiziki reaksiyondur. Virüs bu şekilde bir süre sonra vücuttan atılır ve hastalığın tüm semptomları da kendiğinden geçer. Burunda tutunan virüs hapşırma, öksürme gibi reflekslerle ortamdaki diğer kişilere de yayılabilmektedir. Bu nedenle, nezle belirtileri gösteren kişiler ellerinin arkasını çevirerek öksürmeli ve hapşırmalı, daha sonra ellerini sabunla yıkamalıdır.

Yaygın bir şekilde yapılan iki hata vardır. Öncelikle nezle ile grip aynı hastalıkmış gibi algılanır ki bu doğru değildir. Grip nezleden daha yavaş ve daha ağır seyreden önemli bir hastalıktır. Bir diğer yanlış ise nezle olan kişilerin doktora danışmadan antibiyotik tedavisine başlamasıdır. Nezle, virütik bir hastalıktır ve antibiyotik tedavisi virüsler üzerinde etkili olmadığından, gereksiz kimyasal madde yüklemesi yapılması anlamına gelmektedir.

Nezle; bağışıklık sistemi zayıf kişilerde daha ağır tabloların görülmesine sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle, bağışıklık sistemini güçlendirici vitaminler ve mineraller hastalığın seyrine olumlu etki edebilmektedir. Hastalığa zemin hazırlamamak için de; sağlıklı beslenme, temiz havadan uzak kalmama, hafif egzersizler gibi sağlıklı ve zinde bir vücut için çaba harcanmalıdır.

Bir Cevap Yazın