Miyom türleri nelerdir?

miyom tMiyom rahimde ve rahim ağzında gelişen, düz kaslardan köken almış olan iyi huylu tümördür. Kadınların üreme organlarında meydana gelen tümörlerde en fazla rastlananı bunlardır. Miyomlar büyüklüğüne ve yerleştiği bölgeye göre farklı şekilde yakınmalara neden olur. Bu nedenle miyomlar bulunduğu yere göre sınıflandırılır. Dört farklı sınıflandırmaya tabi tutulan miyomlar, kadınlarda biri ya da hepsi aynı anda meydana gelebilir. Birden çok sayıda miyomu olan kadınlardaki semptomların, hangi tür miyoma ait olduğunun belirlenmesi güç olabilir. Miyom olduğunu düşünen kadınlar, kendileri için en uygun tedavinin seçilmesi için doktora gitmelidir.

Miyom türleri nelerdir?

Submukozal miyomlar (Rahmin iç tabakasında gelişmiş miyomlar)

Bu tür miyomlar en az görülen türlerdir. Bunlar rahim kavitesinin hemen alt kısmındaki katmanda oluşur ve gelişir. Büyük boydaki miyomlar uterus kavitesinde genişleyerek, kordon tüplerinin tıkanmasına neden olur ve gebelikle ilgili olan bazı komplikasyonlara neden olabilir.

Bu bölgedeki miyomların bir bölümü herhangi bir yakınmaya neden olmazken, bir bölümü oldukça ciddi etkiler gösterebilir. Bu miyomlardaki belirtiler oldukça ağır, aşırı kanamalı ve adet dönemlerinin uzamasına neden olur. Bunlar zaman içinde pıhtılaşma sorununa sürekli kanamaya neden olduğundan kadının günlük yaşamının kısıtlanmasına sebep olur. Tedavi edilmediğinde, uzun süreli ya da aşırı kanamalar kadınlarda halsizlik ve kansızlığa neden olabilir. Bu etki kadının kan nakline ihtiyaç duymasına kadar gidebilir.

Submukozal miyomlar kanama ve gebe kalamama gibi sorunlara neden olabilen ve bu etkilerin en çok görüldüğü miyomlardır. Çok fazla büyüme gösterdiklerinden, rahim ağzından vajen içine doğru sarkabilirler. Bu vajene doğmuş miyom olarak adlandırılır. Bu türlerde ülserasyon yani doku kaybı ve akıntı gibi şikayetler yaşanır.  Ayrıca miyomların enfeksiyon eğilimleri daha fazladır. Bazen şiddetli kanamalar olabilir.

İntramural miyomlar (Rahmin orta tabakasında gelişmiş miyomlar)

Bu türdeki miyomlar tipik olarak rahim duvarı içinde gelişir ve burada büyür. Bunlar miyomların en yaygın olan türleridir. Büyüdüklerinde sanki rahmin daha büyük olduğunu hissettirir. Bu çoğunlukla gebelik ya da kilo alma gibi durumlarla karıştırılır. Miyomlar kadında çoklu semptomların olmasına sebep olabilir. Bu miyomlar, adet dönemlerinin uzamasına sebep olan aşırı kanamalara, pıhtılaşma sorunlarına, miyomların büyüklüğüyle orantılı olarak çevredeki organlara baskı yapmasıyla pelvik ağrıya ve sık idrara çıkmaya neden olabilir.

Subserozal miyomlar (Rahmin dış tabakasında gelişmiş miyomlar)

Rahmin dışında ve rahim duvarının üzerinde gelişen miyomlardır. Miyomlar dışa doğru gelişerek büyürler. Teşhisleri genellikle kadınların jinekolojik muayenesi sırasında olur. Bunların büyümesi çevredeki organlara bası yapmasına neden olur. Bunlarda aşırı adet kanamasına ya da kadında tipik menstrual akıntı interferansı oluşmaz. Bu miyomlar genellikle pelvik ağrıya ve basıya sebep olur.  Miyomların yakınmalarının şiddeti bulunduğu yere göre ağrı, baskı ya da diğer komplikasyonlara sebep olabilir. Miyomlar çoğunlukla rahme ince ya da kalın bir sapla bağlı olan rahimden ayrı bir kitle gibi oluşurlar.

Saplı miyomlar

Miyomların içinde intramural, submukozal ve subserozal miyomları içeren miyomlar arasında saplı olanlarda bulunur. Bunlar sapın üzerinde büyürler. Bu yüzden saplı subserozal veya saplı submukozal miyomlar olarak oluşurlar. Bu miyomlardaki semptomlar bazı kişilerde sapın etrafında dönmesiyle ağrıya ve basıya neden olur. Sapın kendi etrafında dönmesi bölgedeki kanlanmayı bozar ve miyomda dejenerasyon oluşmasına sebep olur. Miyom sapı geniş bir tabana yayıldığında, bunlar sessile tipte miyom olarak adlandırılır.

Miyomlar yerleştikleri yere göre belirtiler verirler

Miyomlar bir tür rahim tümörü olarak tanımlanır. Bu tümörler östrojen hormonuna bağlı bir gelişme gösterir. Menopozla birlikte östrojenin etkinliği azaldığında, miyomlar giderek küçülür. Miyomların meydana gelmesinde kalıtsal eğilim önemlidir. Ailede annesine ve kız kardeşine miyom tanısı konmuş olan kadınlar miyomda daha fazla risk taşır. Doğum yapmamış olan kadınlarda da miyomlar daha fazla gelişir.

Miyomlarda ortaya çıkan belirtiler yerleşim yerine ve büyüklüğüne göre farklı şekillerde gelişir. Rahmin iç kısmına yakın yerlerdeki miyomlar büyüklüğüne göre daha fazla şikâyete neden olur. Büyüklüğü küçük bile olsa, rahmin içine yakın olanlar adet döneminde kanamanın artmasına, adet kanamasının daha uzun süre devam etmesine neden olur. Rahmin dış kısmına yerleşen miyomlar ise, kadınlarda daha az şikâyete neden olur. Buradaki miyomlar büyüdükleri takdirde idrar torbası ve bağırsaklar gibi çevrede olan organlara bası yapıp, kadında sık idrara çıkma ve dışkılama zorluğuna neden olurlar.

Bir Cevap Yazın