Mezoterapi nedir?

Mezoterapi, 1952 yılında ilk defa Dr. Michel Pistor tarafından geliştirilen estetik amaçlı tıbbi bir işlemdir. Genel olarak Homeopatik ajanlar, farmasötikal ajanlar, vitamin, bitki ekstraktları (özütleri) mikroenjeksiyon tekniğiyle cilt ve cilt altına uygulanır.
young woman receiving an injection of botox from a doctor
Mezoterapi, ağrı ya da hastalıkları, vücutta bulundukları yere lokal bir şekilde uygulanan mikro enjeksiyonlar yoluyla kontrol altına alan veya tedavi eden bir çeşit tıbbi uygulamadır. Latince “meso=orta” ve “terapi=tedavi” kelimelerinden meydana gelmiş ve “orta deri tedavisi” anlamına gelmektedir.

Ağız yoluyla veya kas ya da damarların içine yapılan enjeksiyonlar ile alınan ilaçların aldığınız miktarlarının hepsi ilgili uygulama yapılacak organa kadar ulaşamamaktadır. Çünkü ilaçların emilimi esnasında bir bölümü emilmeden parçalanarak atılır. Bundan dolayı alınan ilacın etkisi oldukça sınırlı olmaktadır. Ayrıca sistemik olarak alınan ilaçlar kan yoluyla bütün vücuda yayılabildiğinden dolayı hastalıkla ilgisi olmayan ancak o ilaçtan etkilenebilen diğer organ veya dokularımızı da etkileyecektir ve istenmeyen bir takım yan etkilere neden olacaktır.

Mezoterapi ise yalnızca sorunlu bölgeye küçük miktarlarda yapılan mikroenjeksiyonlarla, istenmeyen hiçbir yan etkiye sebep olmaksızın problemi tam anlamıyla çözecektir. Mezoterapi, çok ince ve kısa iğne uçları ( 4 – 6mmlik 29 – 30g iğneler ) kullanılarak uygulanan bir yöntemdir. Hissedilen ağrı iğnelerin boyutlarıyla paralel olarak son derece azdır. Bununla beraber uygulama alanı dezenfekte edildikten sonra lokal anestezik spreyler aracılığıyla uyuşturularak bütün hissin kaybolması da sağlanabilmektedir. Mezoterapide ilaçların buradan emilimi çok az olduğundan dolayı sistemik dolaşıma ilaç geçisi de son derece azdır. Yapılan enjeksiyon sayısı, hastaya, hastalığa ve enjeksiyonun yapılacağı bölgenin anatomisine göre değişmektedir.
Mezoterapi genel olarak şu alanlarda kullanılmaktadır:

1- Sellülit mezoterapisi
Sellülit kadın ve erkeğin her yaş grubunda görülebilen ciltte dalgalı yumru bir görünümüdür. Problem hormonal yapıya bağlı lenf drenaj sorunu sonrası ortaya çıkmaktadır. Sellülit tedavisi için mezoterapi ile 4-10 haftada, haftada sadece bir kez olmak üzere başarılı sonuçlar vermektedir. Sellülitli bölgede kan akımının ve lenfatik dolaşımın düzenlenmesi ile, yağ depozitleri çözülür, yağ hücreleri yağlarını yakmaya başlar ve böylece sertleşmiş bağ dokusu düzelir.

2- Lokal (bölgesel) yağlanma
Mezoterapi, bel, karın, kol ve bacaktaki bölgesel yağlanmaların yok edilmesinde de uygulanmaktadır. Enjeksiyon alanındaki yağ dokunun yıkılmasını sağlar.

3- Skar tedavisi
Skar, cilt lezyonundan sonra meydana gelen bir doku tamiridir.

4- Saç dökülmeleri (Alopesi)
Alopesi saçların dökülerek bölgesel ya da tamamen azalması veya yok olmasıdır.Bilhassa bazı tip saç dökülmelerinde son derece iyi sonuçlar alınmaktadır. Hastanın durumuna göre haftalık ya da iki haftalık seanslar şeklinde 4-10 seansta yapılır.

5- Cilt gençleştirme (Mezolift)
Güneş hasarı ile kollajen kaybı birleşerek cildin dolgunluğunu ve görünümünü bozar. Mezoterapi ile vitaminler, antioksidanlar cilt içine şırınga ile verilir. Burada kullanılan ilaçlar vitamin, Mineral ve DNA sentezine katılan aktif maddelerden meydana gelmektedir. Bu ilaçların cilt metabolizmasına katılması ile hücre yenilenmesi ve kollajen sentezi uyarılmaktadır. Böylece ortaya daha parlak, canlı, gergin kırışıklıkları hafifletmiş bir cilt ortaya çıkmaktadır. Haftalık uygulamalar şeklinde 2-4 seans tedavi yapılır.
Mezoterapi şu durumlarda uygulanmamalıdır:
1- Kalp yetmezliği
2- Diyabet (Şeker hastalığı)
3- Böbrek rahatsızlıklarında
4- Antikuagülan tedavi altındaki hastalarda

Mezoterapi, bütün dünyada kanıtlanmış bir geleneksel tıp yöntemidir. Birçok ülkede uygulanıyor olması, her gün binlerce doktorun hastalarına uygulaması, yararlı bir yöntem olduğunu göstermektedir. Hasta ile hekim arasında etkin bir dialoğun olması sonuçların biran önce ve en iyi şekilde elde edilmesi için gereklidir.

Mezoterapiden sonraki ilk 8 saat garantili bir çözüm için ilk 24 saat sıcak duş alınmamalıdır. Mezoterapi tedavisinin etkileri genel olarak uygulandığı bölgeye göre değişmektedir..

Bir Cevap Yazın