Menopozda ateş basması neden olur?

menopozMenopoz dönemine yaklaşan kadınlarda ya da menopoz dönemine girmiş olan kadınlarda fiziksel ve ruhsal sıkıntıların başlaması oldukça normaldir. Bunlar arasında en etkili olanı sıcak basması ya da ateş basması denilen sorundur. Bu etkiler vazomotor semptomlardır. Oldukça yaygın şekilde görülen bu şikayetler menopoza girişten sonra, birkaç yıl süreyle etkisini sürdürür ve kendiliğinden geçer. Bazı kadınlarda görülmesi süresi daha uzun süre devam edebilir. Hemen menopoza girildiğinde görülmese de, ilerleyen aşamalarda ateş basması ortaya çıkabilir. Genel olarak bu sıkıntılar her kadında, farklı süreçlerde etkili olabilir.

Menopoz sıkıntıları ne kadar süre devam eder?

Menopoz dönemindeki kadınlarda ateş basması yakınması yaklaşık kadınların % 80’inde, bir yıldan daha fazla etkisini sürdüğü belirlenmiştir. Bu belirti için herhangi bir tedavi uygulanmamış olsa da, birkaç yıl içinde bunun kendiliğinden geçtiği görülür. Menopoz dönemdeki kadınların % 10’unda ise, bu etkilerin 60’lı yaşlara kadar devam ettiği, % 10’unda ise etkisini 70’li yaşlara kadar devam ettirdiği belirlenmiştir.

Ateş basması hangi sıklıkta etkili olmaktadır?

Menopozda meydana gelen bu sıkıntıların kadınların arasında kültür, ırk ve ülke bazında bazı farklılık olduğu belirlenmiştir. Bunda toplum içindeki beslenme alışkanlığının etkili olduğu düşünülür. Bu yakınmalar her kadında tedaviyi gerektirecek derecede şiddetli olmayabilir. Bazı kişilerde günde birkaç kez etkisini gösterir ya da her saat bu yakınma görülebilir. Bu durum genellikle kadının kendi yapısıyla ilgilidir.

Ateş basması nasıl görülür?

Bu yakınmalar kadınları genellikle geceleri olduğunda etkiler. Fakat bu sorunu gündüzleri de yaşayan kadınlar vardır. Yaklaşık 3-5 dakika süreyle etkili olur ve kendiliğinden geçer. Her kadında görülen etkiler farklı olduğundan, bazı kadınlarda daha uzun süre devam edebilir. Bunun için herhangi bir kıstas yoktur. Başta, göğüs ve vücudun üst bölümde başlayan sıcaklık, yüzde kızarma, bunun kollara yayılımı, üşüme ve titreme, nabzın hızının artması ve çarpıntı şeklinde olur.

Ateş basmasını arttıran risk faktörleri nelerdir?

  • Beslenme düzenine bağlı olarak, farklı toplumlarda daha etkili olabilir. Daha çok batılı ülkelerdeki kadınlarda daha fazla etkili olur.
  • Fazla kilolu olan obez kadınlarda ateş basması daha etkili olur. Kilolu kadınlarda yağ dokusu fazla olduğu için, androstenediondan östron üretimi daha fazladır. Bu nedenle östrojen fazlalığı oluşur. Bu etkiyle ateş basması sorunu artar.
  • Fiziksel aktiviteyi daha az yapan kadınlarda, ateş basması daha etkili şekilde görülür.

Ateş basması neden yaşanır?

Ateş basması sorununun menopoz döneminde kadınlarda neden etkili olduğu hakkında tam olarak bir bilgi yoktur. Ancak vücuttaki ısının düzenini sağlayan sistemde olan bozulmanın bu duruma etkili olduğu düşünülür. Bunların her kadında farklı etkilerle yaşanması, kadınların kendi bağışıklık sistemlerinin buna verdiği bir tepki olarak kabul edilir.

Menopoz sıkıntılarına karşı nasıl önlem alınmalıdır?

  • Elden geldiğince sıcak ortamlarda bulunulmamalıdır
  • Giysilerin kalın ve tek katlı olması yerine, ince ve çok katlı olmasına özen gösterilmelidir. Böylece sıcak ortamda giysilerin yavaşça çıkarılması ve ortamın sıcaklığına daha iyi uyum sağlanması mümkün olur. Bununla vücudun ısı dengesini kurmak daha kolaydır.
  • Beslenme içinde acı ve baharatlı olan gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Her gün ılık duş alıp, vücudun ısısı dengelenmelidir.
  • Her gün en az yarım saat egzersiz yapılması gerekir. Vücudu rahatlatacak yoga gibi uygulamalar yapılmalıdır.
  • Alkol ve sigara alışkanlığı bırakılmalı, çay, kahve gibi kafeinli içecekler azaltılmalıdır.
  • Kendinizi iyi takip etmeli ve gün içinde ateş basmasını tetikleyecek etkenleri belirlemeye çalışmalısınız. Bunlardan uzak kalmaya çalışın.
  • Dış giysiler, iç çamaşırlar, pijamalar pamuklu kumaşlardan tercih edilmelidir.
  • Bol miktarda su içilmelidir.
  • Gerekirse doktorla iletişime geçip, tavsiyeler ya da ilaç önerileri almalısınız.
  • Kendinizi stresten uzak tutmaya çalışın.

Bir Cevap Yazın