Kulak tüpü nedir?

Kulak tüpü uygulaması orta kulağa hava akımını sağlamak amacıyla kulak zarına takılmaktadır. Kronik orta kulak iltihabı olduğunda, kulak içindeki sıvı yapışkan hale gelirse boşaltılamaz. Orta kulakta sıvı kalır ve bu tedavi edilmezse, bunun sonucunda oluşan iltihap kulak kemiğini eritecek düzeye gelebilir. Bunun sonunda hastalarda işitme kayıpları görülebilir. Daha ileri safhalarda beyne yayılan iltihap, menenjit tehlikesi yaratabilir. Bunların engellenmesi amacıyla uygulanan ilaç tedavisinin yanında, kulak tüpü ameliyatının yapılması gerekli olabilir. Takılan tüple orta kulağa normal hava akışı sağlanır. Kronik hale gelen orta kulak iltihaplarında, kulak arkasından açılan kesiyle, enfekte hale gelmiş olan sıvı ve dokular boşaltılır. Kulak zarında oluşmuş deliğin kapatıldığı ameliyatlar da yapılabilir. Ameliyat ertelendiği takdirde işitme kayıpları artar ve yaşam koşulları ağırlaşır. Kulağa takılacak tüpler ventilasyon, miringotomi tüpü veya basınç dengeleme tüpü olabilir. Tüpler metalden, teflon veya plastikten imal edilen, üzeri enfeksiyona neden olmayacak olan özel bir malzeme ile kaplıdır. Takılacak tüpler kısa ve uzun süreli olmak üzere iki türlü olur. Kısa süreli takılmış olanlar 6-12 ay süreyle kulakta dururu ve vücut tarafından dışarı atılır. Uzun süreli takılmış olanların boyutu daha büyük ve şekil olarak olduğu yerde hareket edemeyecek biçimde tasarlanmıştır. Nadiren vücut tarafından atılmış olsa da, çoğunlukla KKB uzmanları tarafından çıkartılmaktadır.

Kulak tüpü ameliyatı nasıl yapılır?

Ameliyatta orta kulak basıncının dengeleyebilmek için, kulak zarına küçük bir delik açılmaktadır. Hastaya genel anestezi verilip, yapılan işlem sırasında kulak zarında 2mm bir kesik açılır ve kulak tüpü zarın üzerine mikroskop yardımıyla yerleştirilir. Uygulanan ameliyat yaklaşık olarak 20-30 dakika kadar sürmektedir. Çocuklarda yapılacak olan ameliyatlarda aynı anda geniz ameliyatı yapılır ve östaki kanalı açılır. Sıkça tekrarlamış olan orta kulak iltihapları için kulak zarına tüp takılması fayda sağlayacaktır. Ameliyattan sonra komplikasyon gelişmezse, hasta bir saat içinde taburcu ediir.

Kulak tüpü ne zaman ve kimlere takılmalıdır?

Orta kulakta uzun süre kalan sıvı bulunduğunda, işitme kaybı meydana gelmişse, kulakta tüp uygulaması yapılmalıdır. Genellikle çocuklarda yaşanan bu durum, yetişkinleri de etkileyebilir. Denge sorunlarına, işitme kayıplarına, kulak zarında şekil  bozulmasına ve konuşma sorunlarına neden olabilir. Kulak tüpü en fazla 1-3 yaş arasındaki çocuklarda uygulanmaktadır. Kulak tüpü aşağıdaki durumlar olduğunda takılmalıdır;

  • Orta kulakta dört aydır devam eden sıvı bulunması halindekulak tüpü
  • Her iki kulakta sıvı bulunması halinde
  • Orta kulakta olan işitme kaybının testlerle teşhis edilmesi durumunda
  • Çocuklarda sıvıdan dolayı konuşma gecikmesi olması halinde
  • Sürekli ilaç tedavisi uygulanmasına rağmen, geçmeyen kulak enfeksiyonlarının olmasında kulağa tüp uygulaması yapılmalıdır.

Kulak tüpü ne zaman çıkarılmalıdır?

Tüpün kulakta dokuz ay süreyle işlev görmesi yeterli bir zamandır. 1 ay içerisinde tüpler dış kulak yoluna kendiliğinden atılmaktadır. Bu zamandan daha önce düşen tüpler, orta kulakta sıvı birikimine sebep olabilir. Bu durumda yeniden kulak tüpü takılması gerekir. Geç düşen tüpte, kulak zarında kapanmamış bir deformasyon oluştuğu düşünülebilir. Kendiliğinden düşmeyen tüpler mutlaka KBB uzmanı tarafından çıkartılmalıdır. Bazı durumlarda yıllarca tüpün kulakta kalması gerekebilir.

Kulak tüpü ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nedir?

Ameliyat sonrasında kulaktaki ağrılar azalır ya da tamamen kaybolur. Anestezi sonucunda hastada mide bulantısı ve hassasiyet oluşabilir. Hasta suyla temas ettiğinde mutlaka kulak tıkacı kullanmalıdır. Buna dikkat edilmediğinde, kulaktan içeri kaçan suyla tüplere bakteri girip enfeksiyona sebep olabilir. Bu özellikle kirli sularda bulunmak ve dalma etkinlikleri riskli yerlerdir.

Kulak tüpünün faydaları nedir?

  • Orta kulakta meydana gelen işitme kaybı yok olur.
  • Orta kulak iltihabının tekrarına engellenir.
  • İltihaptan kaynaklanan denge sorunları ve konuşma bozuklukları tedavi edilir.
  • Orta kulak iltihabından dolayı oluşan uyku sorunlarını ve davranış bozukluklarını giderir.

Bir Cevap Yazın