Kortizon tedavisi nedir?
Kortizon tedavisi, vücutta yetersiz kortizon üretildiğinde ya da hiç üretilmediğinde dışarıdan verilecek olan kortizon takviyesidir. Kortizon böbrek üstü bezleri aracılığıyla üretilen hormondur. Kortizonun vücuttaki görevi karbonhidrat ve yağ metabolizmasını düzenlemektir. Kilosu çok olan kişilerde daha fazla miktarda üretilen hormon, gün içindeki zamanlarda farklı oranlarda salgılanır. Bunun farklı olması zamana, kan basıncının durumuna ve vücut ısısına bağlıdır. En fazla sabah saatlerinde üretilir. Sinirlerin gergin olduğu anlarda vücuttaki kortizon, on katına kadar çıkabilir. Doğumdan sonra 3. hafta üretilmeye başlayan kortizon, ölüm zamanına kadar devam eder. Vücutta bu hormonun az olması ya da hiç üretilmemesi halinde dışarıdan takviye etmek gerekir.
Kortizon tedavisi hangi hastalıklar için kullanılır?
Bu hormon birçok hastalık için tek tedavi seçeneğidir. Hastalıkların tedavisinde verilecek oran, bilinçli bir şekilde verildiğinde faydalı olacaktır. Bu yüzden doktor kontrolünde uygulanması gerekir. Fazla miktarda alınması, başka hastalıklara neden olabilir.
- Kalp ve damar hastalıkları
- Romatizmal hastalıklar
- Sinir sistemini etkileyen hastalıklar
- Kan hastalıkları
- Alerjik hastalıklar
-
Bağ dokusunu etkileyen hastalıklar
- Karaciğer hastalıkları
- Tümörlerin tedavisi sırasında
- Hormonal hastalıklar
- Böbrek ve idrar yolu hastalıkları
- Göz hastalıkları
- Zehirlenme ve sıcak çarpmaları
- Şoklar
- Astım krizleri
Kortizon tedavisinde beslenmede dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Kortizon hormonu hastalıkları tedavi etmesinin yanı sıra, ciddi yan etkileri olabilecek bir hormondur. Bu yüzden bu tedavi devam ederken, beslenmeye itina göstermek gerekir. Bu nedenle şeker, tuz, yağ ve unlu besinlerden kaçınmak gerekir. Dışarıda satılan katkılı hazır gıdalar tüketilmemelidir. Fazla miktarda tuz tüketmek, kortizon tedavisinde yüksek tansiyon sorunlarının yaşanmasına yol açan en büyük nedendir. Yüksek miktarlarda tuz tüketimi, vücutta potasyum kaybına sebep olacağından, kas güçsüzlükleri ve kalp kasında sorunlara neden olacaktır. Tedavi devam ederken, kalsiyum alımını arttırarak, kemik yıkımını azaltmaya yardımcı olmalıyız. Tedavi gören kişilerin sürekli olarak, kemik yoğunluklarını ölçtürmeleri gerekir. Buna dikkat edilmezse, osteoporoz oluşumuna zemin hazırlanır. Kalsiyum ihtiyacını karşılamak için bol miktarda süt ve süt mamulleri, yoğurt, yeşil sebzeler, kuru baklagiller ve küçük balıklar tüketilmelidir. Bunun yanında uygulanan tedavi iştah açılmasına neden olacağından, tatlı ve aşırı yağlı gıdaların tüketiminden kaçınmak gerekir. Alkol ve alkollü içeceklerin kullanılmaması gerekir. Tükettiğiniz meyve ve sebzelerin mevsiminde tüketilmesine dikkat etmelidir. Mevsim dışında üretilen hormonlu yiyeceklerin tüketiminden kaçınmak gerekir. Yağ ve tuz oranı yüksek olan çerezlerin tüketimi yapılmamalıdır.
Kortizon tedavisinin yan etkileri nedir?
Tedavinin uzun sürmesi ve yüksek dozlarda alınması, vücutta yağ ve su tutulmasını arttıracağından, kemik erimesine, karın ve omuz bölgesinde yağ birikmesine ve kas erimelerine sebep olabilir. Kan şekerinin düzenlenmesini sağlayan insülin üzerinde faydalı bir etki yapıp, kan şekeri seviyesinin yükselmesine ve dolayısıyla şeker hastalığına sebep olabilir. Gebelik sırasında kullanılması, hamilelik şeker hastalığı riskini arttıracaktır. Vücutta su ve tuz tuttuğu için, hiper tansiyon ve ödem problemlerini beraberinde getirecektir. Bu rahatsızlıklarda kalp yetmezliği ve böbrek sorunlarının yaşanmasına sebep olacaktır. Uygulanan tedavinin aniden kesilmemesi gerekir. Ani olarak uygulana tedavinin kesilmesi, kişilerde addison krizine sebep olabilir. Dışarıdan verilen kortizon tedavisi esnasında, böbrek üstü bezleri kortizon üretimini durduracağından, ani olarak bırakma durumunda vücutta kortizon eksikliği sebebiyle, addison krizi oluşabilir.