Kenevir nedir?

Kenevir (Cannabis), Cannabaceae familyasına ait, tek yıllık bir bitki çeşididir. Boyu 1-3 metreye kadar ulaşabilen 1-2 yıllık, dikey olarak yükselen tüylü ve yarıdan sonra çatalaşmaya başlayan kenevir yabani olarak da yetişebilir. Yaprakları karşılıklı bir sonraki ile çapraz ve koyu yeşil renkli olup uzun saplıdır. Çiçekleri ayrı ayrı bitkilerin tepesinde ya da dalların tepesinde bulunur. Meyveleri (Tohumlar) 3-6 mm uzunluğunda grimsi esmer, siyahımsı esmer, yeşilimsi esmer renklerde olabilir ve çok ince bir kabuğa sahiptir.
kenevirin-faydaları
Kenevirin dal uçlarında reçine ve uçucu bir yağ bulunmaktadır. Meyveleri yağ bakımından son derece zengindir. Tohumlarından çıkarılan yağ, sabun ve boya sanayisinde kullanılır. Gövdesinin kabuk bölümünden kenevir veya kendir adı verilen bir lif elde edilir. Bunlardan ip, halat ya da kaba dokumalar yapılır. . Lifleri dayanıklı ve epey uzundur. Liflerde lignin maddesi biriktiğinde esneklik özelliği azalır. Cinsin lifleri, kaba dokumacılıkta kullanılır. Yapraklarının tıpta ve kozmetikte bile kullanıldığı bilinmektedir.e oldukça yağlı olması açısından yakıt ve oldukça besleyici olması açısından da gıda olarak kullanılmaktadır. Tohumları kuşların en sevdiği besinlerden biridir.Kenevirin anavatanı Hindistan olup Türkiye’nin hemen hemen her yöresinde yetişir ve yetiştirilebilir, fakat esrar yapımında kullanılması sebebiyle kanuni olarak ekimi yasaktır.

İnsanlık tarihinin en eski bitkisel hammadde kaynağı olan kenevirin saplarında bulunan lifler iplik, dokuma ve kumaş yapımında ve ayrıca hamurlu kısmı ise kâğıt yapımında kullanılan bir bitki türüdür. Kenevir daha çok ılıman ve tropik bölgelerde yetiştirilmektedir. Cinsin yağ ve lif yapımında kullanılan türü Cannabis sativadır. Esrar yapımında kullanılan türü ise, Cannabis indicadır. Kenevirin esrar yapımında kullanılanı, dişi eşeyli bitkidir ve yetiştirilmesi için Tarım Bakanlığından izin alınması zorunludur. Erkek bitki esrar elde etmede kullanılmazken, yetiştirmek için izin gerekli olup olmadığı tam olarak kanunda belirtilmemiştir. Türkiye’de kenevir daha çok Kastamonu, Samsun, Kocaeli, Adana, Amasya, Kayseri, Sivas, İzmir, Kütahya, Antakya’da yetiştirilmektedir.

Kenevir bitkisi, ABD’de 1930’larda çıkarılan “Marihuana Vergi Yasası” ile yetiştirilmesine engeller getirildikten sonra adım adım bütün dünyada yasaklanmıştır. Yasaklamanın bilimsel açıdan çok, ekonomik ve siyasi çıkar grupları tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Bir dönüm kenevir 4 dönüm ağaça denk kâğıt hamuru sağlayabilecek, selüloz açısından oldukça zengin bir odunsu bitkidir. Lifleri ise, petrol yan sanayi ürünü olan sentetik lifler dünyada yaygınlaşmadan önce bütün dünyada lif kaynağı olarak kullanılmıştır.
Kenevir oldukça güçlü bir bitkidir ve ilaç kullanımına neredeyse hiç ihtiyaç duymaz. Keneviri yasaklamada öncülük eden çevrelerin aynı zamanda da petrol ve ilaç endüstrisi ile bağlantılı olduğu düşünülmektedir.

Bir dönümlük kenevir, yaklaşık 25 dönümlük orman kadar oksijen üretme kapasitesine sahiptir. Bir dönüm kenevir, dört dönüm ağaca eş kâğıt çıkarmaktadır. Bir ağaç 20-50 yılda yetişirken, kenevir sadece dört ayda yetişebilmektedir. Bu da kenevirin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Kenevir tam olarak 8 kez kâğıda dönüştürülebilirken ağaç ise 3 kez dönüştürülebilmektedir. Kenevir suya çok az ihtiyaç duyar.

Kenevir, dişisi ve erkeği gözle ayırt edilebilen tek bitki olma özelliğine sahiptir. Kenevirin kullanıldığı başlıca sektörler şunlardır:
1- İlaç sanayisi
2- Kâğıt sanayisi
3- Yakıt sanayisi, (bio yakıt)
4- Kumaş sanayisi,
5- Otomotiv sektöründe,
6- Petrol ve petrokimyanın kullanıldığı her alanda alternatif olarak,
7- Kozmetik ve sabun sanayisi

AİDS ve kanser tedavisinde kemoterapi ve radyasyon etkisini azaltma, glokom, kalp, sara, artrit, romatizma, astım, mide, uykusuzluk, psikoloji, omurga rahatsızlıkları gibi yaklaşık 250 hastalıkta kullanılmaktadır.

Bir Cevap Yazın