Kasık fıtığı ameliyatı nasıl yapılır?

ameliyatHastalara yapılan kasık fıtığı ameliyatı yaklaşık olarak bir saat sürer. Yapılan ameliyat açık ya da kapalı yöntemle uygulanabilir. Ameliyattan sonra hastanın uyanması ve odasına çıkarılması ise yaklaşık 1,5 saati bulur. Hasta ameliyattan sonra yatağına ayılmış olarak gelir. Yapılan ameliyat açık ya da kapalı yöntemle uygulanabilir.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Açık Yöntem (Linchenstein): Açık yöntemle yani klasik yöntemle yapılan ameliyatta, fıtık bölgesine bir kesi yapılarak, karın duvarında olan yırtığa ulaşılır. Burada organlar karın bölgesine itilir ve yerleştirilir. Bu yırtığın boyutlarına uygun yapa yapılarak karın duvarı kapatılır. Bu yöntem Lichtenstein olarak anılır. Bu yöntemde karın duvarının güçlü bir katı olan fasyanın hemen arkasına ve kas tabakasının üzerine yama yapılır. Bu sayede bölgede organların yaptığı basınç engellenir.

Kapalı yöntemle kasık fıtığı ameliyatı: Kapalı yöntemle yapılan kasık fıtığı ameliyatında açılan kesi küçüktür. Bu yüzden yarada enfeksiyon ve diğer komplikasyonların riski düşüktür. Ameliyattan sonra hastada cilt hassasiyeti, erken dönemde ağrılar oluşmaz. Özellikle bayanlarda kozmetik açıdan kesiler küçük olduğundan daha avantajlıdır. Ayrıca açılan delikten iki taraflı fıtık ta onarılır. Bu yüzden çift taraflı fıtık rahatsızlığı için ideal bir yöntemdir. Bu yöntem özellikle fiziksel aktivite açısından yüksek performans sergileyen ve sporcular için en ideal yöntemdir. İyileşme süreci hızlı olduğundan ve ameliyattan sonra ağrı duyulmaması, hemen işe dönmek zorunda olanlar içinde yararlıdır. Bu yöntemle tedavi iş gücü kayıplarını azaltır. İlk ameliyat açık yöntemle yapıldıysa ve bölgenin anatomik yapısında bozulmalar olduysa, yeni tedavi şeklinde kapalı yöntem tercih edilir. Bu yüzden tekrar fıtıklar için genellikle kapalı yöntem fıtık ameliyatı yapılır. Kapalı fıtık ameliyatı sırasında yapılan yama tüm femoral alanı örter. Femoral fıtık türü kasık fıtıkları arasında az görünen bir fıtıktır ve genellikle kadınlarda olur. Açık kasık fıtığı ameliyatında femoral alan tam olarak örtülmediği için tekrarlaması riski daha fazladır.

Kasık fıtığı ameliyatının sonrası

Açık ya da kapalı olarak yapılan kasık fıtığı ameliyatının süresi her iki yöntemde de yaklaşık bir saat sürmektedir. Kişinin anesteziden tamamen uyanması ve yatağına alınması da yaklaşık 1,5 saat sürer. İşlemden sonra hastada ağrı olmaması beklenir ve genellikle hasta kendini iyi hisseder. Ameliyattan sonra erken dönemde hastada ağrı çok nadir görülür. Hastalar genellikle hemen ayağa kalkar. Fakat ilk saatlerde hastaların ayağa kalması pek tavsiye edilmez. Operasyon gününün akşamında hastanın vücuduna uygun süspansuar giydirilmesi ve hemşire nezaretinde dikkatli bir şekilde ayağa kalkması gerekir.

Ameliyattan dört saat kadar sonra hastalara su ve sulu gıdalar almaya başlar. Ayrıca aynı gün yemek yer ve dilerse taburcu bile edilir. Yapılan ameliyatların çoğunda hasta aynı gün taburcu edilmektedir. Evine ulaşması zaman alanlar, yaşlı kişiler ve çift taraflı fıtık ameliyatı olan kişilerin bir gün hastanede kalması uygun görülür. Hasta taburcu olurken kullanacağı antibiyotik ve ağrı kesici gibi reçetesi, kontrol tarihleri, saatleri gibi bilgiler verilir. Kontrol tarihine kadar dikkat edilmesi gerekenler anlatılır, iletişim bilgileri alınır.

Kasık, göbek ve kesi yeri fıtığı gibi tüm fıtık çeşitlerinde yapılan işlem yırtık bölgenin yama ile onarılmasıdır. Bu yamalar dikiş ya da özel vidalar eşliğinde tutturulur ve kişinin ömrü boyunca vücudunda kalır. Bu sebeple fıtık ameliyat olan herkesin rapor alması önemlidir. Bu raporda ameliyatta kullanılan yamanın, tıbbi malzemelerin, tüm bilgileri bulunur. Ayrıca raporda yamanın hangi tabakaya uygulandığı, ne şekilde uygulandığı yazılır. Ayrıca taburcu olan hastalara bir form verilerek evdeki dinlenme sürecinde yapılabilecek ve yapılması sakıncalı şeyler hakkında bir doküman verilir. Ameliyat sonrasındaki iki gün pansuman gerekmezken, bazen dikiş alınması gerekmektedir. Erken dönemde iki defa kontrolün ardından, ameliyattan sonra üç ve altı ayda, ardından bir yıl sonra kontroller yapılır.

Bir Cevap Yazın