Kanal tedavisi neden yapılır?

kanalKanal tedavisi dişin çürümesi ya da travmaya maruz kalması gibi sebeplerle dişin iç kısmında bulunan sinirin yani pulpanın iyileşemeyecek derecede zarar görmesi ya da ölmesi halinde yapılan bir diş tedavisidir. Bu tedavi dişin içinde bulunan sinirlerin alınması, diş kökünün içindeki kanalların şekillendirilmesi, bölgenin mikroorganizmalardan arındırılması ve kökün içindeki kanalların doldurulmasını kapsar. Kanal tedavisinden sonra dişin üstündeki madde kaybına göre, diş doktorunun uygun göreceği gibi dolgu, kron inley, porselen gibi restorasyonların yapımıyla, dişin estetik görünümüne ve fonksiyonel açıdan işlevinin devamlılığının sağlanmasına çalışılır.

Kanal tedavisi neden yapılır?

Dişlerin çürümesi ya da travma nedeniyle kaybedilmesi yerine, bu bölgelerin temizlenmesi ve dişin daha uzun süre ağızda kalıp işlevini yapmasını sağlamak, diş kayıplarının olması halinde daha ileri tedavilerin önüne geçmek için kanal tedavisi uygulanır. Kanal tedavisi yapılan dişin, bulunduğu bölgede ölü olmasına rağmen, doğal diş gibi çiğneme fonksiyonunu yerine getirip, çene kemiğinin aktif kalmasını sağlar ve çene kemiğindeki erimeyi engeller. Kanal tedavisi dişlere aşağıdaki durumlarda uygulanabilir.

  • Dişe ya da çeneye gelen darbe
  • Dişte derin çürük nedeniyle oluşan fiziksel irritasyon
  • İleri derecede olan diş eti hastalıkları
  • Kapanışı tam ayarlanmamış olan, yüksek dolgu ve protetik yapılar
  • Yanlış uygulanmış olan ortodontik tedaviler

Diş ağrısı neden olur?

Dişlerde çürük meydana geldiğinde sert dokularında bozulmalar olur. Bu zaman içinde dişin içindeki damar ve sinirleri kapsayan pulpaya yani canlı dokuya ulaştığında, çürüğe neden olan bakteriler asitlerle pulpa bölgesini etkisi altına alır. Bu aşamadayken sıcak hassasiyeti, özellikle geceleri artan ağrılar meydana gelir. Tedavi başlamazsa asitler pulpanın ölmesine sebep olur. Bu sebeple açığa çıkan toksinler kökten derinlere sızarak, çene kemiğine doğru yayılır. Bu aşamada apse denen iltihap olur. Dişte destek dokular kaybedilebilir. Yüz bölgesinde şişme ve oral fistüller olabilir. Dişin çekilmesi daha az maliyetli bir tedavi olmasına rağmen, bunun sonucunda açığa çıkan boşluğun doldurulması daha masraflı olur. Kanal tedavisi bu yönden daha avantajlıdır. Fakat diş uzun süre tedavi edilmediğinde, kanal tedavisiyle dişin kurtarılması çok zordur. Bu yüzden ağız bakımının sağlanması için yılda 2 defa diş doktoruna gidilmelidir.

Kanal tedavisi uygulanan dişin ömrü ne kadardır?

Dişin çekilmesini önleyebilmek ve dişe son bir şans daha verebilmek için uygulanan kanal tedavisi, uygun koşullarda yapıldığında, yaşam boyunca dişin fonksiyonunu yerine getirmesini sağlayabilir. Fakat diş tedavisi uygulanmış olan dişler, doğal dişlere göre daha kırılgandır.

Kanal tedavisinin riski var mıdır?

Kurallara uyularak yapılan kanal tedavisinin başarı oranı % 90-95 kadardır. Bu tedavi sırasında aletin kökün içinde kırılması ya da kök kanallarının iyi temizlenmemesi durumunda, kanal tedavisi tekrarlanabilir. Bunda başarılı olunmazsa, cerrahi uygulamalar ile dişin kurtarılması için çalışılır.

Kanal tedavisi nasıl yapılır?

Hastaya anestezi uygulanıp dişte çürük bölge temizlenir. Dişin içine bir kavite açılıp, pulpaya ulaşılır. Burada kanalların içine özel aletlerle girilerek, bakterilerin temizlenebilmesi için çeşitli uygulamalar yapılır. Buradaki kanallar dezenfekte edilir. Pulpa ve kanalların içerisi ilaçlarla doldurulup geçici dolgu yapılarak kapatılır. Genellikle kanal tedavisi tek seansta bitirilir. Ancak apse, iltihap gibi sorun olursa kanal tedavisi uzar.

Kanal tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler

Kanal tedavisi uygulanırken dişlerle sert gıdalar çiğnenmemelidir. Seanslarda geçici dolgu koyulduğundan, kırılma olasılığı ve dolayısıyla dişin kırılması söz konusu olabilir. Seanslar uygulanırken yüzde şişme olabilir, fakat bu oldukça normaldir. Mikroorganizmalar nedeniyle oluşan bu durum, pansumanla tedavi edilir. Tedaviden sonra, bir kaç gün dokularda enflamasyon devam edeceğinden, dişe bastırılınca ağrı olabilir. Bu sürede dişin üzerine yüklenmemeye çalışılmalıdır. Ağrı olursa ilaç kullanılabilir. Tedavi görmüş dişlerde canlılık olmadığı için, esnekliği azalır. Bu nedenle kırılma riski daha fazladır.

Bir Cevap Yazın