Kadınlarda adet düzensizliği neden olur?

Kadınlarda görülen adet dönemi düzensizliği 21 günden az ya da 35 günden fazla devam eden siklusları ifade eden bir tanımlamadır. Adet kanamasının fazla miktarda olduğu, uzun süre devam ettiği ya da iki adet dönemi arasında oluşan lekelenmelerin görüldüğü hallerde kadınların doktora giderek muayene olması gerekir. Adet düzensizlikleri hormonal değişimler, yumurtalıklarda oluşan kistleri, rahimde veya rahim ağzı çeperinde meydana gelen polipler, rahim içi tabakasında büyüme, rahim kanseri ve miyomlar nedeniyle oluşabilir. Adet düzensizliği adetlerin sıkça görülmesi ya da az miktarda adet görme şeklinde yaşanabilir. Adetlerin sık dönemler halinde görülmesi genellikle hormonal dengesizlikler sonucunda meydana gelir. Adetlerin az oranda görülmesi ise genellikle kadınlarda yaşın ilerlemesiyle birlikte yaşanan bir sorundur. Yine de her türlü sebep araştırılmalı ve kadının sağlığı kontrol altında tutulmalıdır.

Kadınlarda adet düzensizlikleri nasıl tedavi edilir?

adet dönemi

Tedaviye başlamak için adet düzensizliğinin neden meydana geldiği belirlenmelidir. Bu nedenle yapılacak jinekolojik muayene sırasında gereken tespitler yapılabilir. Rahim içinde olan miyomlar, yumurtalık kistleri gibi oluşumlar tetkikler sonucunda belirlenebilir. Kadınlara ultrason tetkiki ve vajinal smear yapılarak, hormonal etkiler tespit edilirse tedaviye başlanabilir. Adet düzensizliği buna sebep olan nedenin ortadan kaldırılmasıyla kendiliğinden düzene girecektir. Her nedene göre farklı tedavi yolları uygulanır. Bazı nedenler ilaçla tedavi edilirken, bazı sebeplere cerrahi yoldan müdahale etmek gerekebilir. Yıl içinde bir ya da iki defa adet düzensizliğini yaşamak normal kabul edilmektedir. Kadınlar ergenlik dönemine girdikten sonra adet düzenini takip etmek için, mutlaka adet takibini yapmalıdır. Bu şekilde oluşan adet düzensizlikleri erken dönemde tedavi edilebilir. Adet düzensizliklerin uzun süre devam etmesi halinde doktor ziyareti ihmal edilmemelidir. Erken müdahale edilirse, bunun tedavisi de kolay olacaktır. Adet kanamasının beklenenden fazla olması halinde, vücutta kanamayı durdurma ve kanın pıhtılaşma bozuklukları da değerlendirilmelidir.

Adet gecikmelerinin sebebi nedir?

Kadınların doğurganlık dönemlerinde adet gecikmesi sıkça görülebilir. Normal ve aktif bir cinsel hayatı olan kadınlarda bunun sebebi gebelik olabilir. Diğer nedeni siklus döneminde yumurtlamanın olmamasıdır. Yumurtalama olmadığından adet görülmemektedir. Bu sebepler dışında düzenli olarak adet döngüsü olan kişilerin beklenmedik adet gecikmeleri yaşamasının nedeni stres, mekânsal değişimler ve mevsimlerin etkisiyle olabilir. Yılda bir defa bu türde bir adet gecikmesi yaşanması normal olarak karşılanabilir. Ancak gecikmeler uzun süre devam ediyorsa, kadınların hormon düzeyleri tetkik edilmelidir. Bu sırada kadının korunma amacıyla doğum kontrol hapı gibi ilaçları kullanıyor olması da adet gecikmesi nedeni olabilir.

Bir Cevap Yazın