İdrar yanması neden olur?
İdrar yanması idrara çıkıldığı zaman acı çekilmesine sebep olan bir hastalıktır. Bu etkinin farklı nedenleri olabilir. İdrarda yanma etkisi yapacak rahatsızlıklar ve etkenler arasında prostat iltihabı, idrar yolundaki enfeksiyonlar, bel soğukluğu, ülser, mesanede olan tümörler, apandisit, yumurtalık enfeksiyonları ve iltihaplanması, alkol kullanımı, sistit, asitli ve baharatlı yiyeceklerin tüketimi, cinsel etkiler, hijyen amaçlı kullanılan sabun gibi ürünlerde olan kimyasallar gösterilebilir. Bel ve karın bölgesinin soğuğa maruz kalması nedeniyle yanma hissinin meydana gelmesindeki en büyük etmendir. Bundan dolayı bireylerin buna dikkat etmesi korunmalarına da yardım edecektir. İdrarda yanma etkisi yapan etki ise enfeksiyon oluşumunu gösterir. Enfeksiyonda çoğunlukla toplu kullanıma açık olan yerlerden bulaşma olasılığı yüksektir. Bu etki bireylerde idrarı tam olarak yapamama hissi duyulmasına sebep olabilir. İdrar yollarını direkt olarak etkilediğinden böbrek rahatsızlıkları da, yanma hissi duyulmasına sebep olabilir. Özellikle böbreklerde taş ve kum oluşumu var ise, bunların mutlaka tedavi edilmesi gereklidir. İdrar yollarının sağlığı için alınacak en etkili önlemse, idrarın geldiğinde kesinlikle tuvalete gidilmesi olacaktır. İdrarın tutulması hem böbrekler açısından sakıncalı, hem de idrar yollarına negatif etkileri vardır. İdrar yanması yakınmasına kadınlarda daha sık rastlanır. Bunun nedeni ise idrar yolunun daha kısa olmasından kaynaklıdır.
En çok görülen idrar yanması sebepleri nelerdir?
Sistit: İhmal edildiği takdirde kronikleşen, mesane ve böbreklerde kalıcı hasara neden olabilen sistit, idrarda yanmayla ön plana çıkar. Kadınlarda anatomik olarak üretra daha kısa olduğundan dolayı, kadınlarda sistit oluşumu daha sık şekilde görülür. Kadınların büyük çoğunluğu yaşamlarının bir bölümünde sistit olduğu bilinir. Sistit oluşma sebepleri arasında;
- Genital temizliğinin yanlış veya hatalı olması
- İdrar kanalının kısalığı
- İdrar akımının taş, kum gibi etkenlerle engellenmesi
- Mesanenin nörolojik açıdan boşalamaması
- Şeker hastalığı, hamilelik ve yaşın ilerlemesi
- Cinsel ilişkinin düzensiz olması
- Menopoz dönemi
- Prostat ve üretra rahatsızlıkları
Sistit oluşumunda idrar yaparken yanma, sızlama ve ağrı oluştuğu görülür. Hastalar sık olarak ve acilen idrara çıkar, tam boşalamama hissiyatı uyanır ve bazı hallerde idrarda kan görülme durumu söz konusudur. Bu durumda tedavide antibiyotik kullanılması gereklidir.
İdrar yolu enfeksiyonu: Bu hastalık kadınlarda erkeklere oranla daha çok görülür. nedenleri arasında kadının yapısı, cinsel ilişki ve kalıtsal etkenler gösterilebilir. Çoğunlukla bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlar oluşabilir. Bu hastalıklar kısa zamanlı antibiyotik kullanımıyla birlikte tedavi edilmesi mümkündür.
İdrar yanması nasıl tedavi edilir?
Bu problemin tedavi edilmesi özellikle böbreklerin sağlığı bakımından oldukça önem arz etmektedir. Özellikle idrarın yapılması haricinde yanma olursa ve yanmayla beraber akıntı oluşursa, bu durum eğer 24 saati aşan sürede devam ediyorsa ihmal edilmeden doktora gidilmesi gereklidir. İlk olarak idrar yanmasına sebep olan etkenin belirlenmesi gereklidir. Daha sonra ise buna uygun bir tedavi uygulaması yapılır. İdrar yollarında enfeksiyon olması durumunda, hastalarda antibiyotik tedavisi uygulanır. Tedavi bitiminde, tekrarlama olasılığı bulunduğundan dolayı hastaların dikkatli olması gereklidir. Kadınlarda tedavi esnasında fitil ve suya atılarak tüketilen kapsüller kullanılabilir.
İdrar yanmasından korunmak için ne yapılmalıdır?
- Günlük sıvı alımının en az 2 litre civarında olması gerekir. Bunun nedeni suyun bakterilerin tutunmasını engelleyip dışarıya atmasıdır.
- Baharatlı ve acılı gıdalar tüketilmemeli, çay, kahve ve alkol gibi içecekler içilmemelidir
- Tuvalette içerisinde temizlik kurallarına uyulmalı, temizliğin önden arkaya doğru yapılması gerekir.
- İç çamaşırlarında sentetik ürünler yerine pamuklu olanlar tercih edilmelidir.
- Cinsel ilişki bitiminde kısa süre içerisinde idrara çıkılmalıdır.
- Menopozda östrojen kremleri kullanılması gereklidir.
- Yaz dönemlerinde havuzların temiz olmasına dikkat edilmesi gerekir.
- Vajinal bölgede parfüm içerikli sabun, deodorant gibi ürünlerin kullanmamasına dikkat edilmelidir.