İbrahim Çallı kimdir?

1882 ile 1960 yılları arasında yaşamış olan Cumhuriyet dönemimizin en ünlü ressamlarından biri olan İbrahim Çallı 1882 yılında Denizli’nin Çal ilçesinde dünyaya gelmiştir. Rüştiye’yi Çal’da, Mülki İdadi’yi ise İzmir’de bitiren İbrahim Çallı’nın, ailesinin askeri okula girmesi amacı ile gönderdikleri İstanbul’da çocukluğundan itibaren büyük ilgi duyduğu resim çalışmalarına başladığı belirtilmiştir.
ibrahim
Çallı, çocukluğundan beri tutuk haline gelen resim çalışmalarına yönelmiş o dönemde konaklamak için kaldığı handa konaklayan ve resim dersi alan Vefa İdadisi öğrencileri ile beraber resim dersleri almaya başlamıştır. Parasını çaldırıp maddi sıkıntı içine girince arzuhalcilik (dilekçecilik), adliye’de katiplik gibi işlerde çalışmak zorunda kalmış ancak resimden hiç bir zaman uzak kalmamıştı. Kapalıçarsı’da çalışan ressam Ruben Efendi’den resim dersleri almaya devam etmiştir.Şeker Ahmet Paşa’nın tavsiyesi üzerine 1906 yılında girdiği günümüzdeki adı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan 6 yıllık Sanayi-i Nefise Mektebi’ni 3 yılda bitirmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 1910 yılında açtığı burs sınavına “Çıplak Adam ve Harekat Ordusu’nun Muhafız Alay’ından Maksut Çavuş “ adlı eserleri ile katılmış ve birincilik kazanarak “Resim Eğitimi almak” için ile Fransa’ya gönderilmiştir.

İbrahim Çallı, Hikmet Onat, Namık İsmail, Nazmi Ziya Güran ve Avni Lifij’le birlikte, Paris Ecole Nationale des Art Decoratifs Fernand Cormon atölyesinde 4 yıl boyunca resim eğitimi almıştır.

1914 yılında Birince Dünya Savaşı’nın başlaması üzerine ülkesine dönen İbrahim Çallı, Sanayi-i Nefise Mektebi’nde Vallaury’nin yardımcılığına getirilmiş ve resim bölümü, yağlıboya atölyesi öğretmeni olarak görev yapmaya başlamıştır. Ada çamları arasında gezinen hanımlar, balolar, ve kadın portreleriyle dikkatleri üzerine çeken ünlü ressam Türk resminde ilk nü (çıplak) çalışan ressamdır.

1917 yılında İbrahim Çallı, Enver Paşa’nın isteği üzerine, savaş resimleri yapmak için Şişli’de açılmış olan Harbiye Nezareti atölyesinde çalışmıştır. 1917 yılında Galatasaray salonlarında sergilenmeye başlanan savaş resimleri arasında İbrahim Çallının “Boğalı Kadın”, “Topçu Mevzi Alırken”, “Yaralı”, “Siperde Sabah”, “Çadır Önünde” ve “Karakalem Subay” adlı desenleri bulunmaktadır. 1917 yılında 6 eseri ile İstanbul sergisine katılan Çallı “Sanayi-i Nefise Madalyası” kazanmıştır.

1923 yılından sonra manzara ve natürmortların yanı sıra Atatürk devrimlerini ve Kurtuluş Savası’nı konu alan bazı resimler yapmıştır. Bu döneme ait, “İstiklal Savası’nda Zeybekler” (1923), “Atatürk Portresi” (1935), “Süvariler” (1936), “Hatay’ın Anavatana Hasreti” (1938) gibi Mimar Sinan Üniversitesi resim ve heykel müzesinde bulunan başlıca eserlerinde, geleneksel bir yaklaşım benimsemiştir. “Türk Topçularının Mevzie Girişi” (1917), adını verdiği yapıtı da Türk resminin ilk büyük boyutlu kompozisyonları arasında bulunmaktadır.

İbrahim Çallı İstanbul’a gelip bir süre burada kalan ressam Alexis Gritchenko’nun etkisinde kalmış ve, 1927 yılında ‘Mevleviler’ isimli resim serisine imza atmıştır.

1947 yılında emekli oluncaya kadar İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde adına acılan atölyede resim dersleri veren ünlü ressam Refik Epikman, Zeki Kocamemi, Şeref Akdik, Elif Naci, Ali Çelebi, Mahmut Cuda, Muhittin Sebati gibi birçok ünlü ressam yetiştirmiştir. 1950 yılında kurulmuş olan ‘Ressamlar Derneği’ne öncülük etmiştir.

İyi bir ressam olmanın yanında aynı zamanda iyi bir öğretmen olan Çallı, Zeki Kocamemi, Bedri Rahmi Eyüboğlu gibi bir çok ressamı yetiştirmiştir. 1947 yılında emekli olan İbrahim Çallı, 1960 yılında İstanbul’da vefat etmiştir.

Eserlerinden bazıları şunlardır:
1. Defli Kadın
2. Zeybekler
3. Arzuhalci*
4. Mevleviler
5. Boğaziçinden Peyzaj
6. Balıkçı
7. Gül Koklayan Kadın
8. Bir Balo Gecesi
9. Hatay’ın Anavatana Hasreti
10. Adada Sabah Gezintisine Çıkan Kadınlar
11. Moda Deniz Hamamı
12. Tefli Kadın
13. Dolmabahçe Sarayı’ndan
14. Balıkçılar
15. Manolyalar
16. Çayır ve Evler
17. Sandalyede oturan çıplak kadın
18. Çıplak Yatan Kadın
19. Türk Topçuları
20. Atatürk Portresi
21. İsmet İnönü
22. Yıldız Parkından Boğaza bakış
23. Göksu Deresi
24. II. Selim Türbesi
25. Nü
26. Osman Hamdi Bey
27. Heykeltraş İhsan Bey’in profil Portresi
28. Dikiş Diken Kadın
29. Bahçede Kadın
30. Erkek Portresi
31. Yeşil Elbiseli Kadın “Bayan Vicdan Moralı’nın Portresi
32. Kadın Portresi
33. Şair Yahya Kemal’in Portresi
34. Demiryolu ve Köylüler
35. Uzanmış Nü
36. Portre (Çallı’nın kızı Belma)
37. Avluda oturanlar

Bir Cevap Yazın