Hamilelikte reflü neden olur?

hamilelikte-mide-yanmasi(1)Hamilelikte reflü sorunu gebe kadınların çoğunluğunda etkili olmaktadır. Bazıları bunu hamileliğinin başlangıcında, bazıları da daha ileri aylarda yaşarlar. Bazı gebe kadınlarda da gebeliğin ilk belirtisi olarak reflü sorunu ortaya çıkabilir. Hamilelik döneminde etkili olan reflü sorunu genellikle gebeliğin doğumla sonlamasıyla beraber herhangi bir tedaviye gerek kalmadan sona erer. Mide içeriğinin, mide sıvıların yemek borusundan yukarı çıkarak ağza gelmesiyle etkili olan reflü, hastaların göğsünde yanmaya ya da mide yanması gibi etkilere de sebep olabilir. Hamilelik sürecinde anne adaylarının en çok yakındığı sorunlar arasındadır.

Hamilelikte reflü neden ortaya çıkar?

Bu süreçte reflü yakınmalarının artması, gebelikte artan progesteron hormonunun mide ve yemek borusunun birleşiminde olan kasları ve kapakçığı gevşetmesinden, dolayısıyla mideden sıvı çıkışının kolaylaşması yüzünden olur. Progesteron hormonu gebelikte daha fazla salgılanan hormonlardan birisidir. Ayrıca bu süreçte rahmin büyümesi ile karın içi basıncının yükselmesi ve bunu mideye yaptığı baskı sonucunda midede olan içeriğin yemek borusuna kaçmasına neden olabilir. Yani hamilelikteki reflü yakınmalarının ortaya çıkması hormonal ve mekanik etkenlerden olabilir. Bu dönemde yemek borusu hareketinin yavaşlaması ile mide boşaltım hızında uzama oluşur. Bu etkiler bebeğin daha fazla besin emilimine neden olur. Ancak midedeki basınç yükselir ve içeriğinin geriye kaçış daha kolay bir hale gelir.

Hamilelikte reflü tedavisi için neler yapılır?

Hamilelikte olan reflü rahatsızlığında ilk aşamada ilaç kullanılmadan tedavi için çözüm bulunmalıdır. Bu nedenle bazı önlemler alınmalı ve belirtilerin azaltılması için gayret gösterilmelidir. Bu tedbirler aynı zamanda gebe olmayan normal hastalar içinde geçerli olur.

  • Yemeklerin az miktarda, sıkça yenmesi ve yemekte sıvı alınmaması önerilir
  • Lokmalar yavaş yavaş çiğnenmeli
  • Akşamları yatmadan en az 2 saat evvel yiyecek alımının kesilmesi gerekir
  • Hamile kadınlar gebelikte fazla kilo almamalıdır
  • Baharatlı acı yiyecekler, çikolata, nane ve kızartma pişen yiyecekler tüketilmemeli
  • Alkollü içecekler ve kafeinli içecekler içilmemeli ya da azaltılmalıdır
  • Turunçgiller ve domates daha az tüketilmelidir

Yemeklerden sonra şekersiz sakız çiğnenmelidir. Bunun nedeni sakızın ağızda tükürük salgısını arttırması ve bu nedenle yemek borusunu koruyucu etkiye sahip olmasıdır. Bu aşamada yanma hissi oluğunda, süt ve yoğurt tüketilebilir, rahatlatıcı bitki çayı ve ılık süt içine biraz bal ilave edilebilir.

Yatakta baş ve sırtın yüksekte tutulması, sol tarafına doğru yatılması tavsiye edilir. Sağ tarafa yatıldığında, mide yemek borusundan yukarıda kalacağından, reflü yakınmalarında artışa neden olur.

Hamilelikte reflü tedavisi için ilaç kullanılması

Hamilelikte her türlü rahatsızlıkta genel olarak çok gerekmedikçe ilaç kullanımı olmamalıdır. Fakat reflü yakınmaları yaşam kalitesini bozacak düzeyde etkili olduğunda, alınacak önlemler iyileşmeye destek olmadığında, anne adayında ilaç kullanımına geçilebilir. Bu ilaçları kullanmak için, öncelikle az riskli grupta olan antiasitler ile başlanır. İlaçlar şurup ya da çiğneme tableti şeklindedir ve yemeklerden sonra kullanılmaktadır. Bazı ilaçların içeriğinde yüksek oranda sodyum olduğundan bu antiasitlerin ödem yapma riski olur, alüminyum içeriği olanlarda kabızlık yapma riskine sahip olduğundan, bunların gebelikte kullanılmaması gerekir. Bu ilaçlarla reflü sorunu çözülemediğinde, doktorun önerisi ile H2 reseptör antagonisti ya da proton pompa inhibitörü denen ilaçlarda kullanılabilir. Fakat bunların bilinçsizce kullanılması çok sakıncalıdır.

Bir Cevap Yazın