Hamilelik döneminde kedi, köpek ve kuş beslemek uygun mudur?

gebelikte kedi köpek beslemekHamilelik döneminde evin içinde kedi, köpek ve kuş gibi evcil hayvanların beslenmesinin bir sakıncası olmadığı söylenebilir. Ancak bu süreçte evdeki evcil hayvanların bütün bakımları, aşıları ve ilaçlanmaları tam bir şekilde yapılmalı ve genel temizlik kurallarına uyulmalıdır.

Hamilelik döneminde kuş beslemek

Kuşlardan kampilobakter, salmonella gibi bakteriyel kökenli enfeksiyonlar ile protozoal enfeksiyonlar enfekte olabileceğinden, veterinerin kuşları kontrol edilmesinde fayda vardır.

Hamilelik döneminde kedi beslemek

Evin içinde bakılan kedi dışarıya çıkarılmıyorsa, çiğ etle beslenmiyorsa ve aşıları tam olarak yapılıyorsa, kedilerde toksoplazma hastalığının oluşma riski yoktur. Ayrıca bu hastalığa daha önce enfekte olmuş olan bir kedinin sadece 14 gün süreyle bulaştırıcı olduğu ve bu süreden sonra bağışıklık kazandığı için, tekrar hastalanıp bulaştırıcı özelliğinin olmayacağı bilinmektedir. Sokaktaki kediler ise, toksoplazmayı yavruyken geçirmekte ve daha sonra bulaştırıcılığı olmaz. Kedilerde enfeksiyonun alınmasından itibaren geçen 2 haftalık kuluçka döneminin ardından, parazitler dışkıyla beraber atılmaktadır. Bu sürede kumunun her gün devamlı değiştirilmesi durumunda, hamile kadınlara bu hastalığın bulaşması düşük bir olasılıktır. Toksoplazma genellikle üstüne kedi dışkısı bulaşan besinlerin iyi yıkanmadan ve iyi pişirilmeden tüketilmesi yüzünden insanlara geçer. Gebelik döneminde erken doğum, düşük ve doğumsal anomalilere sebep olan bir parazit hastalığıdır.

Hamilelik döneminde köpek beslemek

Köpek bakımıyla ilgili hamilelik döneminde en fazla merak edilen enfeksiyonlar kuduz ve kist hidatik hastalığıdır. Bu hastalıklar önlenmesi mümkün olduğundan, hamile kadınlar için bir risk söz konusu olmaz. Evde köpeğin bakımı sırasında kist hidatik ilaçları ve kuduz aşısının yapılması ihmal edilmemelidir. Çiğ etle verilmemeli, itaat eğitimi verilmeli ve köpeklerin başıboş gezmemeleri sağlanmalıdır. Kist hidatik hastalığı karaciğerde, akciğerde, beyinde ve karın içinde kistlere sebep olmakta ve bütün insanlar için tehlikeli olmaktadır. Köpeğin kuduz aşıları yaptırılmalı, ısırılmadan sonra bölge bol sabunlu suyla yıkanmalıdır. Aşıları tam olarak yapılan köpeklerin kuduz hastalığına sebep olmayacağı söylenebilir.

Hamilelikte evde bakılan kedi, köpek için alınacak tedbirler nelerdir?

  • Gebeler kedi ve köpeğe dokunduğu zaman ya da sevdiğinde ellerini iyice yıkamalı ve elini ağzına götürmemelidir.
  • Kedi kumunun her gün değiştirilmesi gerekir. Kumu başka birisinin ya da gebe olan kadının eldiven giyerek değiştirmesi gerekir.
  • Kedi ve köpeklerin aşıları tam olarak yapılmış olarak bakılması gerekir.
  • Hazır mamayla beslenen kedilerde toksoplazma oluşmaz. Ancak çiğ süt ya da çiğ etle beslenmiş olan kedilerde bu parazit olabilir. Bu yüzden kedilerin beslenmesine dikkat edilmelidir.
  • Kedilerin tırmalaması fazla sorun teşkil etmese de, cildin bütünlüğünü bozar ve enfeksiyon oluşumuna zemin hazırlar. Bu sebeple kedi tırmalamasından sonra cildin sabunlu suyla iyice yıkanması gerekir.
  • Kedi ve köpek tüylerine alerjik reaksiyonu olan hamile kadınların bu süreçte kedi ve köpek bakmaması yerinde olur.
  • Hamile kadınlar bu dönemde evde baktıkları evcil hayvanlarda her türlü önlemi alsalar bile, kendi kişisel temizliklerine özen göstermelidir. Bunu sağlamak, her fırsatta ellerini sabunlu suyla yıkamaları gerekir.

Bir Cevap Yazın