Glokom nedir?

Göz tansiyonu yükselmiş olan göz içi basıncının, görme sinirini etkileyip tahrip etmesiyle yaşanan bir sorundur. Tıpta glokom olarak bilinir. Glokom başlangıçta fazla belirti göstermediğinden, gözde tahribat artar ve onarılamayacak düzeye gelir. Erken teşhis edildiğinde, görme sinirinde fazla tahribat olmadan kontrol edilir. Bu nedenle 30 yaşını aşanların her yıl düzenli olarak göz

glokom

muayenesi olmaları, göz tansiyonlarını kontrol ettirmeleri ve gerekli olursa görme alanı ile ilgili testleri yaptırmaları uygun olur. Bu rahatsızlık genellikle kırklı yaşlardan sonra ortaya çıkar. Tedavi edilmediğinde hastalarda ani körlüğe neden olabilir.

Göz tansiyonunun oluşma sebebi nedir?

Gözün ön tarafında aköz humor adında şeffaf bir sıvı vardır. Göz içindeki basıncı dengeli bir şekilde tutmak için, göz içerisindeki sıvı sabit bir hızda üretilirken, aynı oranda sıvı gözün içini terk etmektedir. Şeffaf sıvı aköz humor, mikroskobik kanal sistemiyle gözden ayrılır. Bu sıvı gözün dışında olan gözyaşı ile bağlantılı değildir. Göz kapalı bir sistem olduğundan, kanal yolları tıkandığında içerideki fazla sıvı atılmaz ve bu durumda göz içi basıncında artış olur. Oluşan basınç yükselip, görme sinirlerine zarar verir. Bu durumda glokom rahatsızlığı oluşur.

Göz tansiyonunun çeşitleri nedir?

  • Kronik açık açılı göz tansiyonu: En çok görülen glokom türleridir. Zaman içinde mikroskobik kanal sistemi yetersiz kalıp göz içindeki basınç artar ve görme siniri hasar görür. Görme kaybını önlemek için tedavi olunması şarttır. Erken dönemde belirti vermeyen ve görmenin normal devam ettiği bir durumdur. Görme siniri ileri safhada hasar gördüğünde, görme alanın da siyah noktalar fark edilmeye başlar. Erken dönemde fark edilmeyen noktalar, ancak genişleme olduğunda fark edilebilir. Optik sinir liflerinin ölmesi durumunda, kişide körlük meydana gelir.
  • Açı kapanması göz tansiyonu: Göze rengini veren iris, kanal sistemini tıkadığı zaman kapalı açılı glokom meydana gelir. Bunun oluştuğu gözlerde hipermetrop bulunur ve küçük yapılıdır. İrisin meydana getirdiği tıkanıklık, göz içi sıvısının dışarıya akmasına engel olur. Akmayan sıvı gözün içerisinde birikmeye başlar. Bu da açı kapanması glokomu oluşumuna sebep olur. Hastalığın belirtileri arasında şiddetli göz ağrısı, görme bulanıklığı, görmede gökkuşağı hareleri olması, baş ağrısı, kusma ve bulantı olabilir. Bu belirtilerin olması halinde, mutlaka göz doktoruna gidilmesi gerekir. Acil olarak tedavi edilmediği takdirde körlük oluşabilir. Hastalıkların üçte ikisi belirti vermeden geliştiği için, rutin kontrollerin önemi fazladır.

Göz tansiyonu teşhisi nasıl yapılır?

Tanı için hastalara göz muayenesi yapılmalıdır. Muayenede hastaların göz içi basıncı ölçülür, göz drenajı incelenir, optik sinirde olan hasar incelemesi yapılır ve görme alanı tetkik edilir. Bunlar yapıldıktan sonra kesin teşhis konulabilir.

Göz tansiyonu tedavisi nasıl yapılır?

Hastalarda göz tansiyonu sebebiyle oluşan görme hasarları geri döndürülemez. Ancak uygulanan tedaviler görme hasarını durdurup, görme kaybının ilerlemesi önler. Bunun için göz damlaları ile yapılan tedavi, cerrahi yöntemle yapılan ameliyat ve lazer tedavisi uygulanır. Her zaman erken teşhis edilen glokomlar daha başarılı tedavi edilir.

Bir Cevap Yazın