Gebelikte su içmenin önemi nedir?

gebelik suKadınlar gebelik döneminde bebeklerinin sağlıklı bir şekilde doğmasını sağlamak için, bu özel süreçte su tüketmeye daha fazla dikkat etmelidir. Tüm insanlar için önemli olan su içmek, gebelik döneminde daha ön plana çıkar. Metabolizmanın bu dönemde dengeli ve sağlıklı olmasını sağlamak için, anne adayları her gün yeteri kadar su tüketilmelidir. Gebe kadınların bu dönemdeki su ihtiyacı daha fazladır. Bu hem anne adayı için, hem de bebek için önemli bir durumdur. Hamilelik döneminde her gün anne adaylarına en az 10 bardak su içmek tavsiye edilir. Bu miktar yaz döneminde daha fazla olmalı. Suyu karşılamak için en iyi kaynak, bildiğimiz içme suyudur. Bunu kahveyle, çay ve diğer içeceklerle karşılamak hiç tavsiye edilmez. Gebelikte sorun yaşamadan bir süreç geçirilmesi ve sonuçta sağlıklı bir bebeğin yeni yaşamına merhaba diyebilmesi için, anne adayı her gün içtiği su miktarına ve suyun kalitesine önem vermelidir.

Hamilelik döneminde su içmek neden önemlidir?

Bir bebek normalde % 74 oranında sudan oluşur. Gebelik dönemindeyken ise, altıncı ay geldiğinde bebeğin % 90 kadarı sudan oluşur. Bu değerler bile gebelik döneminde su içmenin önemini yeteri kadar anlatır. Gebe olan bir kadının günlük ihtiyacı olan su miktarının 3 litre olduğunu uzmanlar önemle belirtir. Bu miktarın bir kısmı ayran, doğal meyve suyu ve süt gibi diğer sıvılardan karşılanabilir. Buna rağmen gebe bir kadına en faydalı olacak içecek pH değeri yüksek olan doğal mineralli suyun içilmesi olacaktır.  Suyun sahip olduğu kalori değerinin sıfır olduğu düşünüldüğünde, anne adayı açısından kilo alması açısından herhangi bir sorun olmaz.

Bu konudaki araştırmalar annenin susuz kalmasının, aynı zamanda bebeğin susuz kalması olduğunu tespit etmiştir. Gebelik döneminde su içmek, bebeği ve anne adayını daha sağlıklı şekilde gerçekleşecek bir doğuma hazırlar. Daha çok gebeliğin son 3 aylık dönemine gelindiğinde suyun yeteri kadar içilmemesi, gebelikte erken doğum riskini arttırır. Bu sebeple gebelikte suyun önemi çok fazladır.

Hamilelik döneminde kadının suyun yanında kalsiyum ve magnezyum ihtiyacı da oldukça artar. Suyun içeriğinde bulunan bu mineraller sayesinde, kadının ihtiyaç duyduğu minerallerde karşılanmış olur. Bu sebeple kalsiyum oranı yüksek doğal mineralli suların tercih edilmesi gerekir.

Bebek gebelik döneminde anne karnında alkali bir ortamda yaşar. Bu yüzden alkali oranı yüksek olan suların içilmesi daha önemlidir. Bebek anne karnındayken amniyotik sıvı denilen koruyucu özellikte bir sıvıda yüzer. Bebekler gebelikte bazik suyun içinde büyür. Bu sıvı sayesinde bebeğin rahim içindeyken daha rahat bir ortamda olmasını sağlanır. Bu aynı zamanda bebek açısından hayati önem taşır. Onu dış faktörlere ve enfeksiyonlara karşı korur. Bu sıvı yetersiz olursa, bebeğin akciğerleri tam olarak gelişemez, hareketleri azalır ve uzuvlarında bazı şekil bozuklukları oluşabilir. Bu yüzden doğal mineralli bazik su içmeye dikkat edilmelidir. Hamilelik döneminde suyun içilmesi kadar, suyun seçimine de özen gösterilmelidir.

Hamilelikte su içmenin faydaları

  • Rahim kasılmalarının önler ve bu sayede erken doğum riskini azaltır
  • Anne adayında idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesine yardım eder
  • Cildin daha sağlıklı olmasını ve dış görünümünün daha parlak olmasını sağlar
  • Kabızlık ve basur gibi sorunların önlenmesi açısından su içmenin yararları vardır
  • Anne karnında bebeğin içinde bulunduğu suyun azalmasını önler
  • Yaz döneminde olan hamileliklerde anne adayının daha rahat olmasını ve serinlemesini sağlar
  • Özellikle ilk aylar içinde hamilelerde yaygın olarak görülen mide bulantısı ve yanmasını azaltır
  • Su yeterince içildiğinde, vücutta olabilecek ödem azalır. Bu nedenle gebe kadınlar şişkinlerini bahane edip su içmekten kendilerini mahrum bırakmasın.

Bir Cevap Yazın