Gebelikte şeker nedir?

Hamile kadınların ikinci üç aylık döneminde ya da daha sonrasında şeker hastalığının ortaya çıkması halinde gebelik şekeri denilen gestasyonel diyabet ortaya çıkar. Gebelik sırasında fetusun gelişiminin sağlanması için glikoz metabolizmasında bu dönemde önemli değişimler meydana gelir. Plasentadan salgılanan HPL adı verilen hormon gebelik sırasında fetusa yeterli glikozun gitmesini sağlayabilmek için, kan şekerini düşürecek olan etkisini frenler. Bu sebeple gebelik sırasında doğal hiperglisemi eğilimi oluşmaya başlar. Bu değişim bazı durumlarda patolojik boyutlara kadar gidebilir. HPL hormonunun daha etkili olduğu 24. gebelik haftasından sonra anne adayı diyabetik hale gelebilir.

Gebelikte şeker kimlerde görülür?

Gebelik döneminde şeker hastalığı anne adaylarının ortalama olarak % 5 inde oluşabilir. Gebelik döneminde başlayan şeker hastalıklarının % 90 kadarı gestasyonel diyabetin özelliklerine sahiptir.

Gebelikte şeker hastalığı gelişme riski yüksek anne adayları kimlerdir?

  • Daha önce ölü doğum yapmış, anomalisi bulunan bebek doğurmuş olan anne adayları, 4 kg dan daha ağır bebek doğurmuş, birden fazla sayıda düşük yapmış olan anne adayları
  • Daha önceki gebeliğinde gebelik şekeri sorununu yaşamış olan anne adayları
  • Gebelikten daha önce kilosu fazla olan anne adaylarıgebelikte şeker
  • Gebelik sırasındaki yaşı 35 üstünde olan anne adayları
  • Anne adayının birinci derecedeki akrabalarında diyabet rahatsızlığının olması
  • Sıkça tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu rahatsızlığı olan anne adayları
  • Gebelikte taşıdığı bebeğin normal kilosundan daha ağır olan anne adayları
  • Gebelikte çok fazla oranda kilo almış olan anne adayları
  • Gebelikte amniyos sıvısının çok fazla artması
  • Bebeğin beklenmedik şekilde ölmesi durumunda
  • Anne adayına yapılacak idrar testinde idrarda glikoz tespit edilmesi durumunda gebelik şekeri görülebilir.

Gebelik şekeri tanısı nasıl konur?

Anne adayına gebelik şekeri tanısı koyulduğunda, bu kişilerde risk faktörleri bulunmaz. Bu sebeple anne adayları 24. ve 28. haftalarda şeker hastalığı yönünden mutlaka tarama testine tabi tutulmalıdır. Kanda şeker seviyelerinin yükselmesine sebep olan şeker hastalığı, hamile kadınlarda hamilelik öncesindeki dönemde var olabilir. Ancak bazı hallerde gebelik sırasında ortaya çıkabilir. Gestasyonel diyabet olarak tanımlanan gebelikte şeker, gebeliğin 24. ayından sonra yapılacak tarama testleriyle ortaya çıkarılabilir.

Gebelikte şeker oluşumu nedir?

Gebelik döneminden önce şeker hastalığı bulunmayan ya da herhangi bir belirti olmadan gebelik süresinde glikoz değerlerinde yükselmeyle birlikte gebelik şekeri denilen durum ortaya çıkar. Her anne adayı gebeliğin 24. ve 28. haftaları arasında yapılan şeker tarama testinde yeterli bulgular tespit edildiğinde, yapılacak 100 gram glikoz testiyle kesin tanı konulabilir.

Gebelikte şekerinin tehlikeleri nedir?

Anne adayı için gebelikte şeker tanısı koyulduktan sonra uygulanacak tedavi diyet uygulamak ya da insülin kullanmak suretiyle yapılır. Gebelikte normal şeker hastalığında kullanılan ağızdan alınan tablet halindeki şeker ilaçları kullanılmaz. Anne adayları yapılacak insülin tedavisinden çekinseler de, bu tedaviyle kan şekeri normal seviyelere iner. Bu yapılan tedavi bebeğin gebelik sırasında ve doğum sonrası dönemde tehlikeye girmesine mani olur. Bu sebeple anne adayları yapılacak insülin tedavisine uymalıdır.

Gebelik şekeri kontrol altına alınmazsa anne ve bebek için yaratacağı tehlikeler nedir?

Kontrol altına alınmamış gebelik şekeri rahatsızlığı anne adayı için böbrek enfeksiyonuna, dirençli vajinal mantarı gibi riskler açısından korunmasız bırakır. Bebekte anomali olması riski normal gebeliklerde olan risk gibidir. Ancak kanda bulunan şekerin yükselmesinden dolayı, anne karnındaki bebeğin ani olarak kaybedilmesi riski fazla olur. Tedavisini aksatmış ve kan şekerini uygun seviyede tutmamış olan anne adaylarında bu risk oldukça yüksektir. Kan şekerinin yüksek olması bebeğin normalden daha iri doğmasına ve amniyos sıvısında artmaya sebep olabilir. Ayrıca doğum sırasında bebekte bazı sorunlar oluşabilir. Bebek doğumda oksijensizlik belirtisi gösterebilir.

Bir Cevap Yazın