Gebelikte gaz şikayeti neden olur?

gebelikte gazGebelikte gaz şikâyeti anne adaylarının en çok yakındıkları sorunlar arasındadır. Bu sorunlar genellikle hamile olanlarda gaza bağlı şişkinlik, gazı çıkarmakta zorlanma ya da gaz sıkışması gibi ifade edilmektedir. Gaz yüzünden oluşan bu sorunların en büyük sebebi hamilelik döneminde salınan hormonlara bağlı olarak, sindirim sisteminde bulunan düz kaslarda oluşan gevşemedir. Gebelikte ilerleyen dönemlerde rahmin büyümesi nedeniyle bağırsakların sıkışması, midenin baskı altına girmesi ve vücuttaki organların boşalmasının gecikmesi gibi faktörler gaz sorunu yaşanmasını sağlar. Midede meydana gelen gaz havanın yutulması nedeniyle oluşur. Bu gazın bir kısmı geğirme ile dışarıya atılır. Kalan kısmı ise bağırsaklara geçmektedir. Bağırsaklarda meydana gelen gazın bir kısmı beslenme esnasında bağırsak bakterilerinin yiyecekleri parçalamasıyla oluşmaktadır.

Gebelik döneminde gaz sancıları ne zaman olmaya başlar?

Hamile kalmış olan kadınlarda genellikle ilk aylardan itibaren gaz sancıları olmaya başlar. Bunlar genellikle doğum zamanına kadar devam eder. İlerleyen sürede anne adaylarında daha etkili olan gaz sancıları, gebeliğin doğal bir sonucu olarak kabul edilmelidir.

Gebelikte gaz sancılarının azaltılması için ne yapılabilir?

  • Yemek yerken suyun fazla miktarda içilmemesi gerekmektedir. Su içmek daha çok öğün aralarında yapılmalıdır.
  • Su pipet ya da şişe yerine, bardakla içildiğinde daha az gaza neden olur.
  • Karbonat içeren içecekler içilmemelidir.
  • Yemek yerken besinler daha uzun çiğnenmelidir.
  • Sakız çiğnememek gerekir.
  • İçecek ve yiyeceklerin içinde yapay tatlandırıcı olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Her gün düzenli şekilde yürüyüş yapılmalıdır.
  • Alkol ve sigara kullanımından kaçınılması gerekir.
  • Gaz yapan yiyeceklerin tüketilmemesi gerekir.

Gaz yapan yiyecekler nelerdir?

Gaz yapan yiyecekler kişiye göre farklı olabilir. Fakat genel olarak yağlı besinler, kuru fasulye, mercimek ve nohut gibi baklagiller, bezelye, dondurma, turşu, karpuz, kavun, erik, turp, salatalık, leblebi, soğan, lahana, süt, karnabahar, soda gibi besinler gaz yapabilir. Hamilelik döneminde gaz sorunu olan anne adayları mümkün olduğu kadar bu besinlerden uzak durmalıdır.

Gebelikte gaz yapan etkenler

Hamile kalmış olan kadınlarda normal kişilere göre daha fazla gaz meydana gelir. Bu normal bir etki olarak kabul edilse de, bazı hamilelerin gaz sorunu dış etkenler ile tetiklenmekte ve bu daha fazla soruna neden olmaktadır. Önce bu sebeplerin belirlenmesi ve oluşan gazın azaltılması için çalışılmalıdır. Tüketilen yiyeceklerden kaynaklanan gaz sorunu, ancak bu yiyeceklerin kısıtlanmasıyla önlenebilir. Fakat gebelik döneminde progesteron hormonu etkisiyle bile, anne adayında gaz sorunu olabilir. Sindirim sürecinin yavaşlamasını sağlayan progesteron hormonu, hamilelerde şişkinlik ve gaz oluşmasına sebep olabilir. Bebeğin giderek büyümesi de, sindirim sistemine baskı yapıp gaza sebep olabilir. Bunların olumsuz etkisini azaltmak hamilelik döneminin daha rahat geçmesine sebep olabilir. Besin seçimine dikkat etmek, besin günlüğü tutularak beslenme düzenini sağlamak, hareket etmek, bacakları yukarıya kaldırmak, öğünlerde az ve sık yemek yemek gibi önlemler anne adaylarına yardımcı olur.

Gebelikte oluşan gaz sorununda ne zaman doktora gidilmelidir?

Hamilelik döneminde gaz sorunu yaşanması normal olsa da, bazı anne adayları bundan daha fazla rahatsızlık duyabilir. Bu sorunla başa çıkamayan hamile kadınlar doktordan destek alabilir. Doktorun gebelere beslenme değişikliği yapması, şiddetli yakınmaları önleyebilmek için hazmı kolaylaştıracak ya da gazı giderebilecek ilaçlar vermesi faydalı olabilir. Bunlar yakınmaları önlemezse ya da şikâyetlerin daha fazla artması halinde, bir gastroenterolog tarafından muayene edilmeleri iyi olacaktır. Gaz sancısı bazı gebelerde doğum sancısı ya da erken doğum tehdidi ile oluşabilecek sancılarla karıştırılabilir. Bu yüzden özellikle ritmik gelen sancılarda mutlaka doktora gidilmesi gerekir. Ayrıca gaz sancısına eşlik edecek dışkıda kan olması, kusma, bulantı ve ishal gibi belirtilerin olması halinde, doktora gidilmelidir.

Bir Cevap Yazın