Gebelik zehirlenmesi nasıl olur?

gebelikBu rahatsızlık hamilelik döneminde oluşan ve halk arasında gebelik zehirlenmesi olarak tabir edilmesine rağmen, gerçekte zehirlenme ile alakalı değildir. Tıp dilinde preeklampsi olarak tanımlanan rahatsızlık, gebelik döneminde tansiyon yükselmesi ile birlikte yaşanır. Yüksek tansiyon, yüzde, ellerde ve ayaklarda ödem oluşması ve idrarda fazla miktarda protein atımının olmasıyla yaşanır. Hamilelerde hafif ve şiddetli olarak bilecek bir sorundur. Gebelik zehirlenmesi kontrol altına alınarak, tedavi edilmediği zaman anne ve bebek bundan olumsuz şekilde etkilenir.

Preeklampsi (Gebelik zehirlenmesi) sınıflandırması nasıl olur?

  • Hafif gebelik zehirlenmesi: Gebelerin tansiyon değeri 6 saat arayla yapılacak ölçümlerde 2 defa 140 / 90 mmHg üzerinde çıkar, 24 saat süreyle birikmiş olan idrarda protein atımı olursa, bacaklarda şişme ve ödem oluşumu gözlenir. Eğer hızlı kilo artışı olursa kişiye hafif gebelik zehirlenmesi tanısı konur.
  • Şiddetli gebelik zehirlenmesi: 6 saat arayla yapılacak tansiyon ölçümünün 2 defa 160 / 110 mmHg değerinin üstüne çıkması ve 24 saat süreyle idrardan atılan protein miktarı 5 gr dan fazla olması halinde kişide gebelik zehirlenmesinin şiddetli yaşandığı kanısına varılır. Şiddetli yaşanan gebelik zehirlenmesinde bilinç kaybı, baş ağrısı, görme bozukluğu ve bulanıklık, karında ve midede ağrı, kusma ve bulantı olması, bebeğin hareketlerinde yavaşlama ve idrarda azalma izlenir. Yapılan tetkiklerin sonucunda karaciğer değerlerinde bozulma ve kan pıhtılaşmasında etkili olan hücrelerin miktarında azalma tespit edilir.

Gebelik zehirlenmesi teşhisi nasıl konur?

Gebeliğin 20. haftasında yüksek tansiyonla beraber, idrarda protein atımının olması halinde bu rahatsızlığın meydana geldiği gözlenir. Rahatsızlığın teşhisini koymak için hastanın tansiyonu ölçülmeli ve idrar testi yapılmalıdır. İdrar testi için 24 saat süreyle biriken idrarda protein miktarı ölçülür.

Gebelik zehirlenmesinin etkileri nedir?

  • Anne adayı üzerindeki etkileri: Anne adayında olan ilk etkileri arasında kan değerlerinde bozulma, görmede bozukluk ve bulanıklık, baş ağrısı, akciğerlerde ödem oluşması, solunum zorluğu, tansiyonda yükselme, böbreklerde yetmezlik, anne adayının yaşadığı nöbetler, suyun erken gelmesi ve bebeğin eşinden ayrılması gibi olumsuz belirtiler görülür.
  • Bebek üzerinde etkileri: Bebekte gelişme geriliği olması, suyun azalması, kalp atışları ve bebeğin hareketlerinde azalma oluşur.

Gebelik zehirlenmesi nasıl tedavi edilir?

Bu rahatsızlığın tedavisi tansiyon ilaçları ile yapılmaya çalışılır. İlaç kullanımıyla kontrol altına alınamayan riskli gebeliklerde doğum düşünülebilir. Anne adayının hayati tehlikeye girmesi halinde, nöbet geçirmesinde, bebeğin kalp atışlarında azalma ve hayati riske girmesi gibi durumlar risk kabul edildiğinden doğum kararı verilebilir. Bu nedenle gebelik zehirlenmesi durumunda yaşanan olumsuzluklar mutlaka tedavi edilmelidir.

Bir Cevap Yazın