Gastrit nedir?

Gastrit sindirimin olduğu mide bölgesinde şişkinlik, yanma, ağrı, karın ağrısı, bulantı ve kusma gibi belirtilerle kendini gösteren mide rahatsızlığı olarak bilinir. Gastrit toplumda yaş ayırt etmeden oldukça yaygın olarak görülen bir rahatsızlıktır.

Gastrit sebepleri nelerdir?

Gastrit beslenme hatalarından kaynaklı olabileceği gibi, mikrobik bir neden de bağlı gelişebilir. Aşırı alkol kullanımı mide

gastrit

çeperlerini bozabilir. Sigara kullanılması ise, midedeki asit salgısını arttıracağından gastrit sebebi olarak kabul edilebilir. Helicobakter pylori mikrobu da gastrite neden olabilir. Vücudumuzda olan zehirli maddeler mide ve bağırsakların etkisiyle etkisiz hale getirilmektedir. Eğer bu zararlı maddelerin girişi devamlı olarak tekrarlanıyorsa, mide ve bağırsaklar bunlardan zarar görür ve midede gastrit oluşumuna sebep olur. Bunun yanı sıra kullanılan bazı ilaç ve gıda maddeleri de gastrit sebebi olarak kabul edilir. İlaçlar arasında özellikle aspirin ve romatizma ilaçları gastrit oluşumunda etkilidir.

Gastrit belirtileri nedir?

Bu rahatsızlığın oluştuğu kişilerde hazımsızlık ve mide ağrısı sıkça görülen belirtilerdir. Stresten dolayı oluşan gastritlerde meydana gelebilecek ani kanamalar, hayati tehlike arz edecek şekilde olabilir. Oluştuğunda geğirme, iştahta azalma ve şişkinlik görülebilir. Aç karnına olduğunda belirtilerin artması oldukça rahatsızlık veren bir duruma neden olabilir. İnsanlar rahatlamak için sürekli olarak anti asit özellikteki ilaçları kullanmak zorunda kalabilir.

Gastrit teşhisi nasıl konur?

Rahatsızlığa teşhis koymak için yapılması gereken hastaya endoskopi uygulamasıdır. Bir ucunda kamera bulunan bir hortumla mideye bakılarak, gastrit teşhisi tam olarak konulabilir.

Gastrite iyi gelebilecek uygulamalar nedir?

Gastrit belirtilerini hafifletmek için bol bol meyve, sebze tüketmek yararlı olacaktır. Protein açısından zengin bir beslenme programı uygulamakta faydalı olabilecek bir diğer faktördür. Yemek sırasında lokmaları mümkün olduğunca küçük tutmalı ve iyice çiğnemenin faydası oldukça büyüktür. Yemek sonrasında özellikle ağır egzersizler ve aktiviteler yapmamaya dikkat edilmelidir.

Gastrit bitkisel tedavi yolları var mıdır?

Bu tedavi uzman kontrolünde yapılacak bir çözümdür. Gelişigüzel kendi bilgilerinizle buna kalkışmamalısınız. Besinler içindeki üzüm, elma, karpuz suyunun yiyeceklerinizin arasında olması gastrit belirtilerinden kısa sürede kurtulmanızı sağlayabilir. Bu meyve sularını içtiğinizde mide ve bağırsaklarınız da temizlenecektir. Nefes egzersizlerini yapma gastrit sancılarının hafiflemesini sağlayacaktır. Gastrit için faydalı olabilecek şifalı bitkiler tüketilmesi, hem ağrıların azalması, hem de rahatlamak için oldukça faydalıdır. Yiyebileceğiniz pirinç lapası, peynir altı suyu ve bol su içmek gastrit için şifa kaynağı olarak görülebilir. Zencefil de gastrite karşı kullanılacak şifalı bir bitkidir. Ayrıca çiğ patates suyu, hindistan cevizi ve petekli bal gastrite iyi gelen besinler arasında yer alır.

Bir Cevap Yazın