Evlilik terapisi ne zaman alınmalıdır?

evlilik sorunlarıToplumda evlilik çatışması insanları en fazla rahatsız eden sorunlardan biridir. Evliliklerde bazı sorunların yaşanması doğal olsa da, bazı evliliklerde çiftlerde büyük hayal kırıklığı yaratan ve evliliğin devamını riske sokan sorunlar gelişebilir. Buna zamanında müdahale edilirse, engel olmak mümkün olabilir. Bazen çiftler bu sorunları kendi çabalarıyla çözebilseler de, bazen profesyonel destek almaları gerekebilir. Bu durumda çiftlerin evlilik terapisi almaları kaçınılmaz olur.

Evlilikte ne zaman terapiste gidilmelidir?

Genel olarak bakıldığında toplumdaki evliliklerin hiç biri mükemmel olamaz. Evlilik süresince çiftler bazen yardıma gereksinim duyabilir. Ancak evlilik terapisi almak için, sıkıntılı bir süreç geçirilmesi gerekmez. Çiftler ilişkilerini geliştirmek, yaşanabilecek sorunları önleyebilmek için evlilik danışmanına gidebilir.

Sorunlu evliliklerde çiftlerin yaşadığı hayal kırıklığı süreklilik arz eder. Evliliklerinden dolayı kişiler tatminsizlik içinde olur. Sürekli edilen kavgalar çözüm sağlamaz. Bazı evliliklerde ise, kavga olmadan ilişki bozulmuş olur. Eşler birbirinden kopar, iletişimlerini keserler. Evlilik bu etkilerle birlikte giderek kötüleşir. Tartışmalar sonucunda çözüm üretilmez, olumlu duygular kaybedilir, seks, arkadaşlık azalır. Bunlar sorunların işaretleridir. Çiftler kendi içine çekilir, birbirlerini önemsemez ve evlilikte boşanma riski yükselir. Evlilik terapisi sadece evli çiftler açısından değil, uzun süreli birliktelik yaşayan çiftler arasında bile ihtiyaç olabilir.

Evlilikte terapiye hangi durumlarda ihtiyaç duyulur?

Evlilikte yaşanan sorunlar genellikle eşlerin iletişiminde, tartışmasında, duygusal yakınlıkta, cinsellikte ve sorun çözme sırasında yaşanır. Eşlerin iletişim çatışması içinde olması halinde, evli olduklarını henüz kavrayamamış olmanın, iletişimin nasıl kurulacağını bilememenin, nasıl işbirliği yapılacağını öğrenememiş olmanın etkileri yaşanır. Bu durumda eşler kısa dönemde sorun yaşamasa bile, uzun dönemde ilişkileri zora girer. Bu konu hakkında yapılan araştırmalarda eşlerde kısa dönemde bu tür sorunların daha fazla yaşandığıdır. Ayrıca çocuk sahibi olan eşlerde ve çocukları ergenliğe geçen çiftlerde ya da çocukları evden ayrılan çiftlerde de çatışmalar daha fazla görülür.

Bazı evliliklerde ise, sorunlar genellikle bireysel sorunların eseridir. Eşlerde olan alkol bağımlılığı bunlara örnektir. Evliliği sarsacak bir olayda sorunların yaşanmasına neden olabilir. Cinsel sorunları olan evliliklerde de eşlere evlilik terapisi yapılması gerekli olabilir. Bazı evliliklerde diğer sorunlar cinsel yaşamı etkilerken, bazı evliliklerde ise cinsel yaşam direkt olarak evlilikleri etkileyebilir. Cinsellik sorunu evlilikte ayrı bir sorun olsa da, bunun çözülmesi için eşlerin uyum içinde olması gerekir.

Eşler arasında yaşanan huzursuzluklar ise, çocukları direkt olarak etkiler. Çocuklarla ilgili olan sorunların da evlilik terapisiyle çözülmesi gerekir. Çocukların psikolojik sorununu tedavi etmek için, çiftlerin evliliğindeki sorunları tedavi etmek gerekir.

Evlilikte yaşanan sorunların sonuçları

Evlilikte yaşanan stresli durumlar eşler üzerinde olumsuz etkilere neden olur. Depresyon, endişe, gerilim gibi sonuçlar yaşanır. Bunlara önlem alınmazsa, eşlerde fiziksel sağlık olumsuz şekilde etkilenir. Sorunlu evliliklerde büyüyen çocuklar yaşamlarında daha fazla sorun yaşar. Evliliğin sorunları olduğunda, buna uygun önlem alınmadığı takdirde evlilik bitme aşamasına gelir.

Evlilik terapisi nedir?

Evlilik terapisi evlilikte yaşanan sorunların çözülmesinde oldukça etkili olan tedavi yollarından biridir. Eşler ilişkilerine biraz emek harcarlarsa, yeniden sağlıklı bir evliliğe geri dönebilir. İnsanlar mükemmel bir eş olarak evliliğe başlamaz. Çünkü evlilik önce kendini anlamak, sonra eşini anlamak, tartışmayı ve sorun çözmeyi bilmek gibi becerilerin olmasını gerektirir. Evlilik terapisi sırasında hedeflenen eşlere iletişim kurmayı öğretmektir. Sorun çözme, karşısındakini fazla incitmeden kavga etmeyi öğrenme gibi becerilerle ilişki yeniden kurulmaya çalışılır.

Evlilik terapisinde eşler birbirlerini insan olarak görmeyi öğrenir. Eşinin kişilik özelliklerini anlamayı, uzlaşmayı, kabul etmeyi öğrenirler. Tartışmaların yoğun olduğu konuları çözebilmek için, eşlere yardımcı olur.

Evlilik terapisi nasıl yapılır?

Çiftlere uygulanan terapinin farklı türleri bulunmaktadır. Bunlar becerileri ve pratiği arttırabilir, geçmişi değerlendirerek evliliğin neden bu hale geldiğini sorgular ve elde edilenleri birleştirerek sorun çözülmeye çalışılır. Evlilik terapisi almak isteyen çiftlerin evliliği her yönüyle değerlendirmeye alınır. Eşlerle birlikte ve ayrı olarak görüşmeler yapılır ve sorun belirlenmeye çalışılır. Eşlerin çözüm önerileri dinlenir, terapiden nasıl bir fayda görmeyi istedikleri belirlenir. Çiftlerin kendi kişilik özelliklerinin evliliklerine nasıl yansıdığı hakkında psikometrik testler uygulanır. Birlikte yapılan seanslarda sorunun derecesi belirlenmeye çalışılır. Eşleri terapi boyunca ödevler verilerek, sorunlar denetlenmeye çalışılır. Eşlerin kendi davranışlarını değiştirerek, evliliklerinde yapacakları değişimleri görmelerine yardımcı olunur.

Bir Cevap Yazın