Ertesi gün hapı doğum kontrol yöntemi olarak kullanılır mı?

ertesi günErtesi gün hapı kadınların korunmasız olarak cinsel ilişkiye girdiğinde ya da doğum kontrol yönteminin aksatılması durumunda kullanılan haplardır. Fakat bu haplar doğum kontrol yöntemi değildir. Bu hapların içinde hormon olması yüzünden, kadınların hapları rastgele bir şekilde alması hormonal dengenin bozulmasına neden olabilir. Bu hapların her cinsel ilişkiden sonra alınması çok yanlıştır. Bu hapların ay içinde sadece bir defa alınması uygundur. Bu uygulama bir çeşit kürtaj olarak görülebilir. Bu hapların ağızdan tek seferde alınan ve 12 saat arayla alınan türleri bulunmaktadır. Bunların bir kısmında hem östrojen hormonu vardır, hem de progesteron hormonu. Bazılarında ise sadece progesteron hormonu bulunur. Bu hapların kullanma şekli için prospektüsüne bakmak gerekir. Buna göre kullanılmalıdır. Yalnız progesteron içeren hapların daha az yan etkisi vardır. İki hormonu birden içeren haplar kullananlarda bulantı ve kusma etkisi gösterebilir.

Ertesi gün hapı nasıl kullanılır?

Bu haplar ilişkiden sonra ilk fırsatta alınmalıdır. Eğer hemen alamazsanız, en geç 3 gün içinde alınması gerekmektedir. Ancak haplar ne kadar erken zamanda içilirse, o kadar etkilidir. Yani koruma etkisi daha yüksektir. Fakat bu hapların koruma etkisi yine de yüzde yüz oranında değildir. Gebe kalmamayı sadece % 90 oranında sağlar. Bu nedenle adet gecikmesi olduğunda, kadınların mutlaka gebelik testi yaptırması önerilir. Fakat hapın içilmesi, hormonal etki yapacağından bunlar da adet gecikmesi yapabilir. Yani adet gecikmesi olduğunda hamilelik bir göstergesi değildir. Hamilelik testinin yapılması sadece bir önlemdir. Bu hapların kullananlarda bulantı ve kusma etkisi yapabileceği bilinmelidir. İlacın içtikten 2 saat sonra kusma olduğunda, haplar dışarıya atılacak ve etkisi azalacaktır. Bunun yaşanması halinde haplar yeniden alınmalıdır. Kusma haplar içildikten 2 saatten sonra olursa, tekrar hap içilmesine gerek yoktur. Bu durumda haplar mideden bağırsaklara geçmiş olur. Bu etkilerin önlenmesi için, haplarla beraber bulantıya engel olacak ilaçlar kullanılabilir.

Ertesi gün hapını kimler kullanmalıdır?

Bu hapların korunmasız cinsel ilişkiden sonra, ilişkide prezervatifin yırtılması gibi durumlardan sonra, vajina dışına boşalma olduğunda gebelik şüphesi varsa, kadınlar tarafından kullanılması gerekir. Hormon içeren ilaçları kullanmasında sakınca olan kişiler bunları doktora danışmadan kullanmamalıdır.

Ertesi gün hapı alınmasına rağmen gebe kalınırsa ne olur?

Bu hapın içilmesine rağmen hamile kalmış olanlar gebeliği istemiyorsa, kürtaj olma yolunu tercih edebilir. Gebeliğin devamına karar verilirse, hapların gebeliğe zarar vermediği söylenebilir. Bu güne kadar bu hapların gebelik açısından olumsuz bir etkisi belirlenmemiştir.

Ertesi günü hapı doğum kontrol hapı gibi kullanılabilir mi?

Kullanılan hapların doğum kontrol hapları gibi değerlendirilmemesi gerekir. Doğum kontrol hapları düşük dozda hormon içerir, kadınların gebeliğini önler ve bazı yararları da bulunur. Bu etkilerin arasında adet düzensizliğini giderme, adet kanamalarının fazla ya da ağrılı olmasını önleme, sivilceler, kıllanma ve saç dökülmesine karşı ve adet öncesi sendromunda faydalı olması gibi etkenler bulunur. Düzenli olarak doğum kontrol hapının kullanılması rahim kanseri ve yumurtalık kanserinden koruyucu etki yapar.

Ertesi gün hapı kullanmayı gerektiren acil durumlar nelerdir?

  • Korunmasız cinsel ilişkide bulunma
  • Cinsel ilişkide prezervatif delinmesi, kayması ya da yırtılması
  • Doğum kontrol hapını içmeyi unutma
  • Tecavüze uğrama

Ertesi günü hapının koruma sağladığı nasıl belli olur?

Hapın doğru şekilde alınması durumunda, âdetin beklenen sürede, normal miktarda ve renginde gelmesi durumunda, hamileliği engellediği düşünülür. Bazen stres ve hapın etkisi adet kanamasında gecikme yapabilir. Bir kaç günlük gecikme olursa, bir hamilelik testiyle önlem alınmalıdır.

Ertesi günü hapının yan etkileri nedir?

Bu hapı kullanan kişilerde en çok görülen etkiler karın ağrısı, kusma ve mide bulantısı, halsizlik, baş dönmesi, ara kanamalar ve baş ağrısıdır. Ayrıca meme hassasiyeti oluşabilir. Bu etkiler hapın içilmesinden sonraki bir kaç gün süreyle etkilidir. Ancak bunlar hapı içen herkeste olmayabilir. Ara kanamalar diğer adetin görülmesine kadar damlama gibi ya da düzensiz olabilir. Bazen adet tarihinde değişme olabilir. Burada tedbir olarak gebelik testi yapılmalıdır.

Ertesi gün hapı ayda kaç defa kullanılabilir?

Bu haplar korunmasız cinsel ilişkiden sonra kullanılabilir. Fakat her korunmasız cinsel ilişki sonrasında hapların kullanılması çok sakıncalıdır. Her ay sadece bir kez kullanılabilir. Buna daha fazla sayıda ihtiyaç duyarsanız, uygun bir doğum kontrol yöntemi tercih edilmelidir.

Bir Cevap Yazın