Erik çeşitleri nelerdir?

1-Avrupa grubu erikler
Günümüzdeki erik üretiminin önemli bir bölümü bu türe ait çeşitlerle yapılmaktadır. Bu türe ait çeşitlerden bazıları kendine verimli, bazıları ise kısmen verimli veya tamamen verimli çeşitlerdir. Bahçe kurulurken dölleyici çeşit bulundurulmalıdır. Bu türler sofralık olarak taze olarak tüketildiği gibi konservelik, kurutmalık ve reçel yapımında da kullanılmaktadır. Meyveleri uzun, yumurta biçiminde ve hafif yuvarlaktır. Meyve kabuğu sarı, mor ve kırmızı renklerdedir. Meyve eti ise sarımtırak ya da yeşilimtırak olan bu çeşidin meyveler tatlı ve suludur. Bu türe ait önemli çeşitler şunlardır:
erikçeşitleri
a)Giant: R.C. Violet çeşidinden bir hafta sonra olgunlaşan bu türün meyvesi yumurta şeklinde olup, ortalama ağırlığı 55-60 gramdır. Meyve dış kabuğu koyu kırmızı, mor renklidir. Sofralık tüketime uygun bir çeşittir.

b)D’agen: Giant gibi R.C. Violet çeşidinden bir hafta sonra olgunlaşmakta olan bu tür, kendine verimlidir. Meyvesi yumurta şeklinde olup ortalama ağırlığı 35-40 gramdır. Kabuk rengi koyu kırmızı ve mor renktedir. Meyvesi orta sulu ve yumuşaktır.

c)R.C. Violet: Ağustosun ilk haftasında olgunlaşan Violet, sofralık tüketime uygun bir çeşittir. Meyvesi yuvarlak ve karın kısmından az basıktır. 45- 50 gram ağırlığındadır. Kabuk rengi genellikle sarı zemin üzerine koyu kırmızı üzerine mor renklidir.

d)R.C. Verte: Violet çeşidi ile aynı dönemde olgunlaşır. Meyve ağırlığı 50 gramdır. Kabuk rengi yeşil zemin üzerine sarı renktedir. Sofralık olarak değerlendirilir.

e)Karagöynük: Ağustos ayının ilk haftası olgunlaşır. Meyve yumurta şeklinde, ortalama ağırlığı 23 gramdır. Meyve kabuğu orta kalın, etten kolayca ayrılabilir. Dış kabuk mor renkte, düz ve mat, çok mumludur. Meyve eti sarı, az sulu, lifli, çekirdek ete bağlıdır. Kurutmalık bir çeşittir.

f)Stanley: Ülkemizde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Ağustosun son haftasında olgunlaşır. Meyve uzun, yumurta biçiminde olup ortalama ağılığı 55-60 gramdır. Kabuk rengi koyu mordur.

g)President: Ağustos sonu ve eylül başında olgunlaşan bu türün meyve ağırlığı 45-50 gramdır. Meyvesi yuvarlak olup kabuk rengi bordodur. Bir ay kadar depolanmaya uygun bir türdür.

h)Sugar: Temmuz ayının sonunda olgunlaşan bu türün meyvesi yumurta şeklinde olup ağırlığı 45 gramdır. Kabuk kırmızı veya mor renklidir..

i)Firenze- 90: Son yıllarda İtalya’da ıslah edilmiş olan yeni çeşitlerden biridir. Ağustos ayının ilk haftasında olgunlaşmaktadır. Meyve ağırlığı 60-65 gramdır. Meyvesi yuvarlak ve yanlardan az basıktır.

2-Japon grubu erikler
Bu erik çeşitleri dünya taze erik ticaretinde en önemli yere sahiptir. Yetiştiriciliği giderek yaygınlaşan bu türe ait çeşitlerde meyveler 60-70 mm çapında, yuvarlak oval şeklindedir.
a) Santa Rosa: Japon grubu eriklerin eski çeşitlerden olup hala önemini korumaktadır. Daha çok dölleyici olarak kullanılır. Temmuz ayının ortalarında olgunlaşan bu türün meyvesi yuvarlak ve ağırlığı ortalama 60-65 gramdır. Meyve kabuk rengi morumsu ya da kırmızıdır.

b) Laroda: Ağustos ayının ortalarında olgunlaşan bu türün meyvesi kalp şeklinde olup ağırlığı 50-60 gramdır. Dış kabuk sarı zemin üzerine mor renkte ve sarı beneklidir.

c)Formoza: Temmuzun ortalarında olgunlaşan türün meyvesi 60-70 gram ağırlığındadır. Meyve yuvarlak koni olup morumsu kırmızı renklidir.

d)Red Heart: Temmuz ayının ortalarında olgunlaşan türlerden olup meyvesi 55-57 gram ağırlığındadır. Meyve kalp şeklinde olup karın çizgisi belirgindir.

e)Climax: Temmuz ayının ortalarında olgunlaşan türlerden biri olup meyvesi Meyve yumurta şeklinde olup kırmızı renklidir.

f)Angelona : Eylül ortalarında hasat olumuna gelir. Et dokusunun sert olması nedeniyle depolamaya uygundur. Yayvan taç oluşturur. Ortalama meyve ağırlığı 60-65 gramdır. Meyve dış kabuk rengi koyu mor-siyahtır. Meyve şekli yuvarlak , yanlardan basıktır. Dölleyicileri Friar, Black Diamont, Ozark Premier’ dir.

g)Friar: Ağaçları dikine büyüme eğiliminde olup kısmen kendine verimlidir. Ağustosun ilk haftasında olgunlaşmaktadır. Meyvesi yuvarlak olup 70-75 gram ağırlığındadır. Meyve dış kabuğu siyah renklidir.

h)Bunların dışında Black Gold, Black Diamont, Black Amber, Autumn Giant, Fortune, October Sun, Black Beauty Original Sun, Obilnaja gibi çeşitlerde son zamanlarda yetiştirilmeye başlanmıştır.

3- Can grubu erikler
a)Papaz: Meyveler iri ve yuvarlak, olup meyve ağırlığı ortalama 18 gramdır. Kabuk kısmı koyu yeşil, olgunlukta açık yeşildir.
b)Can: Orta irilikte olup yuvarlaktır.
c)Havran (Bekiroğlu): Yeşil erik olarak iri, yuvarlak olup ağırlığı 17-20 gramdır.
d)Aynalı: Kırmızı renkli olup haziran ortasında hasat edilmektedir. Ortalama ağırlığı 35-40 gramdır. Kabuk düz parlak olup sarı zemin üzerine kırmızı renklidir.

Bir Cevap Yazın