Engelliler nasıl devlet memuru olabilir?

engelliEngelli vatandaşlar için devlet memuru olmak iki farklı yoldan mümkün olabilir. Bunlardan ilk her vatandaşın girebildiği KPSS sınavına kayılmak ve barajı aşarak ÖSYM tercihi yapmalı ve yerleştirme yoluyla devlet memuru olmaktır. Bu şekilde özrünü beyan etmeden memur olarak yerleşebilir. Diğer bir yolda, engelliler için gerçekleştirilen KPSS engelli sınavına girmekle memur olabilirler. Sınavda engelli durumlarına, engelli kategorilerine uygun özel sınavlara girerek, burada gösterdikleri başarı seviyesine göre yapılacak sıralamayla yerleştirilirler.

Her devlet kurumu kendi bünyesine almak istediği engelli personele yönelik olarak sınavları yapar. Sınavlar alınacak engellinin durumuna ve pozisyonuna uygun şekilde kurumun kendisinin sınav komisyonunun belirlediği kriterlere uygun şekilde gerçekleştirilir. Yani işitme engelli ya da görme engelli olan vatandaşların yanında bir yardımcı gerektiğinden, herkese göre uygulanacak sınav kriterleri farklılık gösterir. Kamu devlet memurluğu için yapılan sınavlar her yıl Nisan ve Mayıs ayları ile Temmuz Ağustos, Ekim Kasım aylarında yapılan başvurular sonrasında gerçekleştirilir. KPSS engelli sınavları dört şıklı şeklinde ve yanlışlar doğruyu götürmeyen şekilde düzenlenir.

Engelli vatanların ataması sırasında, aynı puanı alan kişilerin ilk önce eğitim seviyelerine bakılır. Bu durumda herhangi biri diğerinden daha üst eğitim seviyesine sahipse yani biri lisans mezunu, diğeri yüksek lisans mezunu olursa, yüksek lisans mezunu olan kişi atamada tercih edilir. Eğitim durumları aynı olan kişiler için, doğum tarihlerine bakılarak, hangisi büyükse o tercih edilerek ataması yapılır.

Normal KPSS sınavına giren engelli vatandaşların ataması yapıldığında, kuruma özürlü halini beyan ederlerse, bu durumda diğer özürlüler gibi onların elde ettiği bütün haklardan yararlanabilirler. Yani engellilerin yararlandığı haklar arasında olan, engelli emekliliğinde yaş şartı aranmaması, prim gününü ve hizmet süresini tamamlayıp emekli olma hakkını elde edebilirler. Kurumların engelli personel alımında, özür oranı % 40 ve üzerinde olan engellilerde kamu sektöründe özürlü statüsünde alışabilir. Kişiler sosyal güvenlik kurumunun sevkiyle gidecekleri hastane ya da sağlık kuruluşundan alacakları sağlık raporu ile % 40 ve bunun üzerine olan özrünü beyan edip özürlü kadrosunda çalışabilir. Bu kişiler kadrolu olarak çalışmaya başlamadan evvel, eğitimleriyle alakalı olarak İŞ-KUR ‘da mesleki eğitim seminerleri verilir.

Kamuya yapılacak başvurularda, her kurum kendi bünyesinde özürlü personel istihdamı sağlayacağından, duyurular her kurumun kendi web sitesinden yapılır. Bunun dışında Başbakanlığa bağlı olan devlet daire başkanlığının yapacağı engelli iş duyuruları, resmi gazetede yayınlanacağı için, bu yolla iş ilanları takip edilebilir.

Bir Cevap Yazın