Emzirme döneminde alkol alınması bebeğe zarar verir mi?

emzirmekAlkollü içeceklerle vücuda alınan alkol, bu miktarla orantılı olarak kandan anne sütüne geçebilir. Anne alkollü içeceği içmeye başladıktan sonra yaklaşık yarım saat ile bir saat arasında anne sütünde olan alkol seviyesi en üst düzeyde olmaktadır. Bunu şu şekilde söyleyebiliriz, bu sürede anne sütündeki alkol seviyesi, annenin kanındaki alkol seviyesi ile aynı oranda olur.

Emzirme döneminde alınan alkolün zararları nedir?

Annenin alkol almaya devam etmesin halinde, anne sütünde olan alkol seviyesi de yükselir. Ayrıca annenin alkollü olduğu dönemde göğüslerinden gelen sütün akışı hem fazla olmaz, hem de süt güçlü bir şekilde akmaz. Alkolün bulunması göğüslerdeki süt akışını yavaşlatır. Daha sonra kadında alkolün etkisi geçmeye başladıkça, göğüslerinde biriken süt daha fazla geleceğinden, halk arasında hatalı bir şekilde alkolün sütü arttırıcı etkisi olduğu düşünülür. Ancak alkolün anne sütünü artıran bir etkisi olmadığı gibi, anne sütü için faydalı bir etkisi de bulunmamaktadır. Tam aksine bebeğin süt emmek için iştahını kesmekte, süt emme süresini azaltmaktadır. Bunun yanında alkol anne sütünün hem tadını, hem de kokusunu değiştireceğinden, bebekler genellikle süt emmeyi istemez. Doğumun ardından lohusalık ve emzirme döneminde kadının alkol tüketmesi halinde, sütü emen bebekte uyuşukluk olabilir, ayrıca derin bir uyku hali gözlenir ve güçsüzlük hali ortaya çıkar.

Emzirme döneminde düzenli şekilde alkol tüketmenin bebekte uzun dönemdeki etkileri

Emzirme sürecinde annenin devamlı olarak alkol almasıyla, bebeğin de anne sütü aracılığıyla alkolü alması nedeniyle uzun dönemdeki etkileri uzmanlar tarafından farklı şekillerde değerlendirilir. Araştırmalarda bazı uzmanlar bebeklerdeki motor ve zihinsel fonksiyonlarda gerilemeye sebep olduğunu belirtse de, bunun kesin olarak tespiti yapılamamıştır.

Emzirme döneminde tüketilen alkollü içeceğin ne olduğu önemli mi?

Emzirme döneminde kadının aldığı rakı, şarap, bira gibi alkol içeren içeceklerin ne olduğu önemli değildir. Hamilelikte bu içeceklerin yaptığı etki aynıdır. Bebeğin alınan alkol yüzünden zarar görmesini önleyebilmek için, annenin alkolü almasından sonra en az 2-3 saat beklemesi ve bebeğini bu şekilde emzirmesi gerekir. Bu süre normalde bir bebek için bayağı uzundur. Bunun için annelerin alkol almadan önce bebeklerini emzirmesi ya da alkol tüketmemesi gerekir. Anne kronik şekilde alkol kullanıyorsa, bu durum arada içilecek alkole göre bebeğine daha fazla zarar verir. Bebeklerin alkolü metabolize etmesi, yetişkinlerle kıyaslanırsa yarı yarıya daha düşüktür. Bu yüzden annelerin alkolü az aldıkları zaman bile, bebeklerinin bundan zarar görmeyeceğini düşünmemesi gerekir. Kendilerinin bedenine az olan alkol miktarı, bebekleri için düşünemeyecekleri kadar zararlı olabilir.

Anne oldukça az seviyede alkol aldığı zaman, bunun bile anne sütünden tam olarak arınması için yaklaşık 2 saat geçmesi gerekir. Bu süre annenin kilosuyla, aldığı alkolün oranıyla ve alkolü içme hızıyla değişiklik gösterebilir. Anne fazla alkol aldığı takdirde, bu miktarın anne sütünden tam olarak arınması için, yaklaşık 6 saat geçmelidir. Alkolü alırken bol su içmek, yürüyüş yapmak, kahve içmek, göğüsler sağılarak alkol bulunan sütün daha çabuk şekilde arınmasının sağlamak biraz faydalı olabilir. Bunlarla annenin sütünde olan alkol oranı hızlı bir şekilde azalır.

Kadınların emzirme sürecinde arada sırada 1-2 bardak alkol alması durumunda, bu miktarın bebek için çok fazla zararlı olmadığı düşünülür. Eğer gerekli önlemler alınırsa yani anne alkolden önce bebeğini emzirir ve alkolden sonra 2 saat kadar bebeğini emzirmezse, alkolün zararlı olacak etkilerinden bebeğini koruması mümkün olabilir. Fakat düzenli şekilde her gün fazla miktarda alkollü içecek alındığında, bebeğindeki olumsuz etkileri de göze almalıdır. Bu alışkanlık aynı zamanda annelerin bebeklerini erkenden sütten kesmesine neden olur. Anne sütünün değerli olduğu unutulmamalıdır.

Bir Cevap Yazın