Doğan Güreş kimdir?

1926 yılında Adana’da dünyaya gelen Doğan Güreş, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 21. Genelkurmay Başkanı’dır.
1945 yılında Kuleli Askeri Lisesi’ni bitiren Güreş Paşa, 1947 yılında Nakliye (Ulaştırma) Asteğmen rütbesi ile Harp Okulu’ndan mezun olmuştur. 1949 yılında Ulaştırma Sınıf Okulu’nu bitirmiş olan Güreş Paşa Muhtelif karargah ve birliklerde Bakım Subaylığı, Kısım Amirliği, Takım ve Bölük Komutanlığı yapmıştır. 1963 yılında girmiş olduğu Harp Akademisi’ni 1965 yılında bitirerek Kurmay olmuştur. 1973 yılına kadar çeşitli karargâh ve birliklerde ve ayrıca Atina’da görev yapmıştır.
ddd
Doğan Güreş 1973 yılında Tuğgeneral, 1977 yılında Tümgeneral, 1981 yılında Korgeneral, 1985 yılında Orgeneral olmuştur. Tuğgeneral olarak Kara Kuvvetleri Tayin Daire Başkanlığı, SHAPE Lojistik ve Silahlanma Dairesi Başkan Yardımcılığı ile Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tugay Komutanlığı yapmış, Tümgeneral rütbesi ile Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı ve Korgeneral olarak da Genelkurmay Personel Başkanlığı ve 3. Kolordu Komutanlığı görevlerinde bulunmuştur. Orgeneral rütbesini aldıktan sonra Harp Akademileri Komutanlığı ve 1. Ordu Komutanlığı yapan Doğan Güreş. 23 Ağustos 1989 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na, 4 Aralık 1990 tarihinde ise Genelkurmay Başkanlığı’na atanmıştır. 30 Ağustos 1994 tarihinde emekliye ayrılmış olan Güreş Paşa siyasete atılma kararı vermiştir. Doğru Yol Partisi ile siyasete ilk adımı atan Doğan Güreş, 20 ve 21. dönemde Kilis’ten milletvekili seçilmiştir. İngilizce bilen Doğan Güreş evli olup iki çocuk babasıdır..

30 Ağustos 1994 tarihinde askerlik hayatı sonra eren Doğan Güreş, geride ‘tak şak paşa’ lakabını bırakmıştır. Gazetelere vermiş olduğu bir demeçten sonra tak şak paşa olarak anılmıştır.

Tansu Çiller başbakan olduktan sonra, 1994 yılında PKK’yı tamamen zayıflatacak önemli bir atılım gerçekleştirecek ve bu atılım sonucunda PKK’nın beli kırılacaktı. Operasyonun kilit ismi olan Genelkurmay Başkanı Güreş , bir gazeteye yansıyan ve Doğan Güreş’e ait olduğu söylenen ‘Tak emrediyor, şak yapıyorum’ beyanı Genelkurmay Başkanı’nın, Başbakan Çiller’le olan ilişkilerinin düzeyini belirtiyormuş.

Gazetenin birindeki habere göre , İngiltere Genelkurmay Başkanı’nın kendisine yönelttiği ‘Kadın Başbakanınız emir veriyor mu?’ şeklindeki sorusuna Doğan Güreş “Ne demek rahat emir verebiliyor mu? Tak diye emir veriyor ben de şak diye selamı çakıp emri uyguluyorum” demiştir. Güreş daha sonra haberin yanlışlığını belirtse de ‘Tak—şak Paşa’ olarak anılmaya devam etmiştir. Doğan Güreş Başbakan Tansu Çiller’i kararlı ve cesur bir kadın’ olarak gördüğünü her defasında belirtmiştir.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necip Torumtay’ın istifasından sonra boşalan Genelkurmay Başkanlığı’na atandıktan sonra yapmış olduğu açıklamayla herkesi şakına çevirmiş, o sırada devam Körfez Krizi ile ilgili soruya bundan sonra sorumluluk siyasi otoritenindir. Muhatabınız da Milli Savunma Bakanı’dır’ demiştir.

Turgut Özal tarafından 1992 yılında Köşk’te verilen resepsiyonda HEP kökenli SHP milletvekilleri Sırrı Sakık ve Orhan Doğan ile görüşen Orgeneral Doğan Güreş, ‘Güneydoğu politikasının değiştirileceğini, demokrasi ve insan haklarına dayalı, baskı ve şiddetten uzak bir politika izleneceğini belirtmiştir. .

1992 Nisan’ın da Doğan Güreş Nevruz olaylarının değerlendirildiği Milli Güvenlik Kurulu toplantısında Hatip Dicle ile Leyla Zana’nın dokunulmazlıklarının kaldırılmasını istemiştir.

1993 yılının mart ayı başlarında Londra Kraliyet Savunma Enstitüsü’nde konuşma yapan Doğan Güreş “Her ülkede olduğu gibi Türkiye’de de dini akımlar vardır ancak bunlar azınlıktadır”. Türkiye’nin Kürt sorunu bulunmayıp Güneydoğu meselesi olduğunu belirtmiştir. Doğan Güreş 14 Ekim 2014 tarihinde, Ankara’da tedavi gördüğü GATA’da vefat etmiştir.

Bir Cevap Yazın