Dişlere kanal tedavisi hangi durumlarda yapılmalıdır?

zirkonyumKanal tedavisi, genel anlamda sağlığını yitiren bir dişin tekrar kazanılması için yapılmaktadır. Lokal anestezi altında uygulanan kanal tedavisi, çürüyen dişin ya da travmalara maruz kalan dişin yeniden kazanılması amacıyla uygulanır. Yeni baştan yapılacak dişlerin, kesinlikle doğal dişler gibi olmayacağı düşünüldüğünde, kişinin kendi dişini bu uygulamayla korumaya çalışması daha doğru olacaktır. Kanal tedavisi hastaya tek seans olarak uygulanacağı gibi, 2-3 seans içinde tamamlanabilir. Bu seans sayısı tamamen dişte oluşan hasarla ilgilidir. Dişlerdeki hasarın erken aşamada belirlenmesi halinde, uygulanan kanal tedavisinin başarısı % 100 oranında olacaktır.

Kanal tedavisi nasıl uygulanmaktadır?

  • Hastanın ağrı duymaması için lokal anestezi uygulanır.
  • Dişin temizlenmesini ardından, damar sinir dokusuna ulaşılır ve buradaki hastalıklı doku ve sinirlerin temizliği yapılır.
  • Dişteki kök kanal boyu özel cihazla ölçülür ve diş kök kanalı kök ucuna kadar şekillendirme yapılır. Kök kanalında fazla hasar yoksa alan temizlenerek, genişletilir. Uygun şekilde hazırlanmış olan kanal dolgu malzemesiyle doldurularak, kanal tedavisi tamamlanır.
  • Diş kanalında hastalık belirtisi varsa, kanal önce temizlenir ve şekillendirilir. Ardından kanalın içi uygun kanal medikamentiyle doldurulur ve gelişimi izlenir. Diş tamamen iyileşene kadar bu işleme devam edilir. Diş bu süreçte geçici dolgu maddeleri ile kapatılır. Enfeksiyon bittiğinde, kanal dolgu malzemesi kök ucuna kadar doldurularak kapatılır.
  • Diş kanal tedavisinden sonra, dolgu veya kaplama uygulanmış diş yeniden kullanıma hazır olur.

Bir Cevap Yazın