Diş kaplama nasıl olur?

Diş kaplama ağızda estetik olarak güzel görünmeyen ve aşırı derecede yıpranmış olan dişlerin küçültülüp, etrafının uygun materyaller ile kaplanmasıdır. Dişler iki bölümden oluşmuştur. Bunlardan ilki dişin görünen bölümü olan kron, diğeri ise dişin diş etine gömülü olan bölümü köktür. Diş kaplama dişteki kron kısmının üzerine yapılır. Diş kaplama işleminin kron diş kaplama olarak adlandırılmasının nedeni budur. Dişin üstüne kaplama yapılması için dişin 1 mm küçültülmesi gereklidir. Bu işlemin yapılmasının amacı dişleri koruma, güzelleştirme ve dişi daha sağlam bir hale getirmektedir. Diş kaplamanın amacı dişlerin doğal dişlere benzemesi için yapılmasıdır. Bu sebeple dişlerin üstüne yapılan diş kaplama diş boyutuna, biçimine ve rengine uygun olacak şekilde hazırlanır.

Diş kaplama ne zaman yapılmalıdır?

diş kaplama

  • Zayıflayan dişlerin zaman içinde kırılmasını önlemek için yapılır.
  • Dişlerde kırılma, renklenme ve şekil bozukluğu olması halinde uygulanır.
  • Yapılmış diş implantının üstüne yapılır.
  • Dişlerde olan büyük bir dolguyu revize edebilmek amacıyla yapılır.
  • Dişlerin dolgu yapılamayacak şekilde çürümesi halinde yapılır.
  • Uygulanan kanal tedavisi sonrasında dişlerde oluşacak kırılmayı önlemek için yapılır.

Diş kaplama için kullanılan en uygun malzeme nedir?

Diş kaplama sırasında kişilerin diş yapısına en uygun olacak malzeme kullanılır. Bu karar diş doktoru tarafından doğru bir şekilde verilecektir. Günümüzde en çok tercih edilen ve kullanılan diş kaplama malzemesi porselendir. Ayrıca metal destekli yapılan porselenler de kullanılmaktadır. Diş hekimliğinde oldukça fazla kullanılan bir uygulama olan diş kaplama, dişlerin çekilmesini gerektirmeden, dişleri ağzın içindeyken tedavisini sağlamaktadır. Ağzın içindeki dişlere daha estetik ve sağlıklı bir görünüm kazandırmaktadır. Diş kaplama porselenden, zirkonyumdan, altın ve gümüş gibi maddelerle yapılabilir. Ancak kişilerin en fazla kullandığı ve tercih ettiği kaplama malzemesi porselendir.

Diş kaplama ne kadar sürede yapılır?

Dişlere 2-3 seans uygulamayla diş kaplama yapılabilir. Yapılacak işlemden önce dişlerde bulunan çürükler temizlenmeli ve dişlerin tam olarak ölçüsü alınmalıdır. Alınan ölçülere uygun şekilde diş kaplamaları yerleştirilir. Doktorun yapılan kalıpları uygun görmesi halinde, diş kaplama kalıcı bir şekilde yapıştırılır.

Diş kaplamalara nasıl bir bakım uygulanmalı?

Dişler her zaman yapıldığı gibi günde en az iki defa fırçalanmalı. Dişlerde kalmış olan yiyecek artıkları diş ipi kullanılıp, temizlenmeli. Yiyecekler arasında sert besinlerden kaçınılmalı ve diş kaplamaların kırılması engellenmelidir. Düzenli olarak yapılan diş doktoru ziyaretlerine daha fazla önem verilmeli, diş sağlığının korunması sağlanmalıdır. Yapılacak olan uygulamalar hem dişlerin, hem de diş kaplamaların ömrünü uzatacaktır.

Bir Cevap Yazın