Çocukların beslenmesinde yanlış bilinenler nelerdir?

çocukÇocukların beslenmesinde yanlış bilinenler nedeniyle hatalı uygulamalar yapılabilir. Bunların çoğu araştırılmadan uygulanmaktadır. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin en önemli unsuru bazı besin maddelerine odaklanmak yerine, bütün besin maddelerin beslenmede yer almasını sağlamaktır.

Çocuklar için et suyu ve kemik suyu yararlıdır

Anneler özellikle iştahı olmayan ve zayıf çocukları için et suyu ve kemik suyunu kullanır. Bu şekilde hazırladıkları yemeklerin, çorbaların daha besleyici olduklarını düşünürler. Hatta bazen makarnayı bile bunlarla haşlarlar. Normalde beyaz ve kırmızı et çok besleyicidir. Fakat haşlandıkları zaman içeriklerinde bulunan vitamin, mineral ve protein etlerin suyuna geçmez. Bu yüzden et suyunun besleyici özelliği bulunmamaktadır. Kemikte kalsiyumdan zengin olmasına rağmen, haşlarken bunu suya geçirmez. Suya geçen kemik iliğinde bulunan yağın bir bölümüdür. Bu yüzden kemik suyu da besleyici bir gıda değildir. Bu nedenle çocukların beslenmesinde et suyu ve kemik suyuna ağırlık verilmesi yanlıştır.

Et ve yoğurt birlikte yenirse demirden faydalanmak mümkün değildir

Hayvansal gıdalardan alınan demirin emilimi sırasında kalsiyum etki etmez. Kırmızı et sadece demir kaynağı değildir. İçeriğinde çinko, protein ve diğer önemli besin maddeleri bulunmaktadır. Bu nedenle etle birlikte yoğurt tüketmenin sakıncası yoktur.

Bıldırcın yumurtası tavuk yumurtasından daha faydalıdır 

Tıbbi açıdan bıldırcın yumurtasının besleyiciliği ya da öksürük, alerjik hastalıklar gibi sorunlara iyi geldiği hakkında kesin bir araştırma bulunmamaktadır. 9-10 gram gelen bıldırcın yumurtasına karşılık, tavuk yumurtası 36-40 gram gelmektedir. Bu nedenle beslenmede ihtiyacın karşılanması açısından en az 4-5 bıldırcın yumurtası yemek gerekir.

Pekmez kan yapıcıdır ve sütle yoğurdun içine karıştırılmaz

Kan yapıcı özelliği nedeniyle pekmez çocuklara verilen bir besindir. İçeriğinde demir olsa da, bu kişinin günlük ihtiyacının az bir bölümünü karşılar. Yani pekmezin önemi içeriğinin zengin demir olmasından değildir. Doğal olan ve besleyici değeri fazla olan besinin tatlandırıcı olarak kullanılması gerekir. İçeriğinde karbonhidrat haricinde pek çok mineral bulunmaktadır. Günlük olarak iki tatlı kaşığı pekmez tüketildiğinde, bakır, manganez, potasyum, demir ve kalsiyum ihtiyacının yaklaşık yüzde onu karşılanır. Sütün içine pekmez karıştırılırsa, kullanacağınız basit şekere göre daha besleyici bir içecek olur.

Bebeklerin kahvaltısında ceviz bulunmalıdır

Anneler bebeklerinin kahvaltılarına ceviz ilave etmeyi zorunluluk olarak görmektedir. Ceviz aslında lif içeriği olan, protein ve karbonhidrat içeren çok sağlıklı bir gıdadır. İçinde çoklu doymamış yağ asitleri oldukça zengindir. Bebeklerin altıncı aydan itibaren çorbalarına, besinlerine ilave edilen sıvı yağ bunu karşılamaktadır. Bu konuda ceviz tek kaynak değildir.  Gerek sıvı yağda, gerekse brokoli, marul, soğuk su balıkları, hamsi, sardalya, baklagiller, kivi, keten tohumu gibi gıdalarda bu yağlar bulunmaktadır. Bu nedenle illaki bebeklere kahvaltıda ceviz yedirilmesinin zorunluluğu bulunmamaktadır.

Bebeklerde besin alerjisi olmaması için ek gıdalar bir yaşından sonra başlanmalı

Bebeklerin sağlıklı olması için ek gıdalara altıncı ayda başlamak gerekir. Bu ek besinlere ilk dört ayda başlanması besin alerjisi olma riskini arttırmaktadır. Bu riskin ek gıdalara başlanmasının bir yaşına kadar ertelenmesinin azalma yönünde olduğu hakkında bir tespit yoktur. Bu nedenle bebeklerin ilk dört ay anne sütüyle beslenmesi halinde, alerji olma riski azalmaktadır. Bebeklerde besin alerjisi gelişme riski yüksek olursa, süt ve süt ürünlerinin bir yaşında, yumurtanın iki yaşında, balık ve deniz ürünleri, badem ve ceviz üç yaşında verilmelidir. Ailesinde anne ve babada, kardeşlerde besin alerjisi, egzaman, astım ya da atopik hastalıklar olan bebekler besin alerjisi gelişmesi bakımından yüksek risk grubunda kabul edilir.

Ispanak yoğurtla birlikte yedirilirse, demir emilimi azalır

Ispanak demir bakımından zengindir. Pişmemiş yarım kilo ıspanakta 13,5 mg demir bulunmaktadır. Bebekler altı aylık olduklarında günlük olarak 10 mg demir ihtiyacı duyarlar. Ispanak aynı zamanda yüksek oranda kalsiyum içerir. Ispanak yoğurtla birlikte tüketildiğinde, alınan kalsiyum oranı artar. Ispanağın içeriğindeki demirin emilimi çok düşüktür. Bunun nedeni ıspanağın okzalat adındaki bileşik bakımından zengin olmasıdır. Bu ise demir emilimini azaltır. Aslında demirin emilimini yoğurt değil okzalat engellemektedir. Bu engelleme demirin hiç emilmediği anlamına gelmemektedir. Beslenme sırasında süt ve süt ürünleri tüketilmesinde sebzeler alınırsa, araştırmalar sonucunda süt çinko emilimini yüzde yetmiş kadar, yoğurt ise yüzde yetmiş sekiz oranında arttırmaktadır. Buna rağmen vücuttaki demir emilimi oranı hiç değişmemektedir. Bu yapılan araştırmalar sonucunda belirlenmiştir.

Bir Cevap Yazın