Ceviz ağacı nasıl aşılanır?

cevizBitki türlerinin içinde en dayanıklı ağaç türlerden birisi olan ceviz ağacı, kış döneminde  -23 dereceye, yaz döneminde ise 40 dereceye kadar dayanıklılık gösterir. Fakat soğuklamaya oldukça ihtiyacı olan ceviz türlerinin kış döneminde ılık geçen bölgelerde ekilmesi halinde ürün vermesi zor olur. Yaz döneminde ise, sıcaklık 40 dereceyi geçerse cevizlerin içi büzülür ve verimli bir üretim olmaz. Bu nedenle ekime dikkat edilmelidir.

Bu yüzden ılıman iklimlere sahip olan yerlerde, toprak verimliliği açısından zengin alüvyon olan topraklarda ceviz daha iyi yetişir. Toprak hazırlanır ve ardından ceviz tohumları, toprakta derinliği 10 cm olacak şekilde ve üstüne iki kısım toprak ile birlikte, bir kısım gübre, birazda dere kumundan oluşan bir karışımla kapatılması gerekir. Daha sonra tohumlara can suyu verilir.  Dikim olduktan sonra gelişen çöğürlerin bakımının, yani sulanması, gübrelenmesi ve ilaçlaması düzenli şekilde yapılır.

Ceviz ağacı aşılaması ne zaman yapılmalıdır?

Çöğürlerin oldukça iyi bir gelişim gösterdiği ilk zamanlarda, yani birinci yılları içinde çoğaltma işlemi şeklinde aşılama çalışması yapılmaktadır. Bu aşılama sırasında, göz aşıları arasında en fazla T göz aşısı ile yama aşısı en başarılı olan aşılardır. İkinci yıl içinde de kalem aşıları olan yarma ve dilçikli olan aşıları en fazla başarı gösteren aşılar olduğu için, bu aşı uygulamaları yapılmaktadır.

Aşılama tekniği sırasında çöğürle, uygulanan aşının kabuk kalınlığının aynı olması gerekir. Yani aynı sürgün yılının içinde olması, yapılan aşının tutma oranı için önemli bir unsurdur. Aşı yapmak için en uygun zaman Nisan ayı ortaları ve hava sıcaklığının 25 derece civarında olduğu zamanlardır. Aşının iyi tutması için aşı zamanının geciktirilmemesi gerekir.

Ceviz ağacı aşılamasının yapılması

Aşı uygulaması sırasında, ilk başta çöğürlerin üstü 5 cm üstünden kesilir. Yapılan bu işlem aşılamadan 25 gün önce yapılmalıdır. Aşı yapılırken, anaç ile aşının öz kısmının asla birbiriyle temas etmesi gerekir. Bu nedenle aşının bu bölümü ortaya çıkıncaya kadar dikkatli kesilmelidir. Aşının yapılmasından sonra kabuk kısmının çatlamaması için çevresi iplik ya da bantla sarılır. Yapılan aşının tutması için, nem olması da çok önemlidir. Bu nedenle aşının çevresine nemli harç hazırlanır ve çevresine plastik torba geçirilerek bağlanır. Bundan 3-4 hafta sonra yeni filizler ortaya çıkmaya başlar. Fakat bu çıkan filizleri de aşının etkisinin azalmaması için kesilmesi gerekir. Bunun dışında aşıdan önce ve aşıdan sonra kesinlikle sulama yapılmaması gerekir.

Bir Cevap Yazın