Çetin Emeç kimdir?

Ülkemizin faili meçhul cinayetlerinin kurbanlarından biri olan gazeteci Çetin Emeç 1935 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Babası kendisi gibi gazeteci olan ve Demokrat Parti’nin kurucularından milletvekili Selim Ragıp Emeç’tir. Annesi Rabia Emeç, olan gazetecinin Leyla ve Aydın isimli üç kardeşi vardır. Çeitn Emeç Bilge Emeç ile evlenmiş, bu evlilikten Mehveş ve Mehmet isimli iki çocuğu olmuştur.
cetin-emec
İlk olarak Galatasaray Lisesi’nden ve daha sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan Çetin Emeç, gazeteciliğe 1952 yılında babası Selim Ragıp Emeç’in “Son Posta” adlı gazetesinde başladı. 1972 yılına kadar kadar Hayat ve Ses dergilerinde yazı işleri müdürlüğü görevlerini yürüttü. Emeç 1972 yılında Hürriyet Grubu’na geçti. Hürgün Yayınları’nın Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı sırada, Hürriyet Gazetesi genel yayın müdürlüğü görevine getirilen Çeitn Emeç, 1984-1985 yıllarında yine genel yayın yönetmeni olarak Milliyet gazetesine geçti. 1986 yılında genel koordinatör olarak daha önce genel yayın yönetmenliğini yaptığı Hürriyet gazetesine geri döndü.

7 Mart 1990 tarihinde işine gitmek üzere İstanbul Suadiye’deki evinden çıktığı sırada şoförü Sinan Ercan’la birlikte silahlı saldırı sonucu öldürüldü. 38 yıllık gazeteci olan Çetin Emeç, Hürriyet Gazetesi yönetim kurulu üyesi ve yazarıydı. Çetin Emeç, Gazeteciler Cemiyeti, Uluslararası Basın Enstitüsü ile Uluslararası Gazetecilik Basın Enstitüleri Federasyonu üyesiydi. 58 yaşındaki Çetin Emeç‘in 35 yıldır gazetecilik hayatı profesyonel katillerin silahlarından çıkan kurşunlarla sona erdi. Türkiye’nin siyasi cinayetler tarihinde yeni bir sayfa daha açılıyordu. Teröristler, kullandıkları otomobili Bostancı Karakolunun yakınına bırakarak kaçtı. Saldırıdan bir gün sonra Atatürk Havalimanının otoparkında terk edilmiş olarak bulunan açık mavi renkte bir Renault 12 marka otomobilin torpido gözünde Hürriyetin birinci sayfasındaki Çetin Emeç’in fotoğrafı kırmızı kalemle çizilmiş olarak bulundu.

Aslında her şey, 1990 yılının 6 Mart gecesi Güneş Gazetesi Hukuk Danışmanı Erdoğan Tuncer’in 34 FFE 21 plakalı Doğan marka otomobilinin silahlı kişiler tarafından gasp edilmesiyle başladı. Dönemin Emniyet Müdürü Hamdi Ardalı’nın polis telsizinden “Levent’te çalınan 21 plakalı otoyu bulun” talimatı ile polis ekipleri alarma geçmişti. Ancak, ilerleyen saatlerde, ne araba bulunabildi ve ne de gasp edenlere dair bir bilgi bulundu. 7 Mart 1990 günü gazeteci Çetin Emeç, sabah kahvaltısından sonra yıllarca emek verdiği gazetesine gitmek için şoförü Sinan Ercan’ın gelmesini bekliyordu. Sinan Ercan, saat 09.15 sıralarında Emeç’in oturduğu Yalı Apartmanı’nın önüne arcı park etti. Ancak, sokak üzerine park edilen yalnızca Ercan’ın kullandığı otomobil değildi. Çetin Emeç’i ve evini uzun süredir gözetledikleri tespit edilen 4 katil, sokağın başında pusuya yattıkları 34 FFE 21 plakalı Doğan marka otomobilin içinde bekliyorlardı. 10 saat önce Levent’te gasp edilen bu otomobil herhangi bir engelle karşılaşmadan Boğaz Köprüsü’nden rahatça geçmişti. Saldırganlar Çetin Emeç ile birlikte şoförü Sinan Ercan’ı da öldürdüler. Saldırıyı “Türk-İslam Komandoları Birliği” adlı örgüt üstlendi. Emeç Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilmiştir.

Çetin Emeç’in ölümünden sonra, Sadun Tanju, “Çetin Emeç-Bir Basın Şehidinin Anatomisi” isimli bir kitap yazmış ve bu kitap 1992 yılında yayımlanmıştır. Çetin Emeç’in ölümünün 15. yılında Doğan Kitap, “Çetin Emeç-Genel Yayın Yönetmeni 1935-1990” adlı bir kitap hazırlamış ve yayımlamıştır. Kitapta, ayrıca Çetin Emeç’in piyanist kızı Mehveş Emeç’in babası için yazıp bestelediği ve ünlü sanatçı Yavuz Bingöl tarafından seslendirilen “Reverie -Uzak Bir Rüya” adlı şarkı CD’si de yer almıştır.

Bir Cevap Yazın