Burun estetiği ameliyatının etkileri nelerdir?

burun yapısıBurun estetiği sayesinde burun anatomik ve fizyolojik özelliği korunarak, doğal bir yapıya getirilebilir. Buradaki amaç burnun şekil olarak, büyüklük ve küçüklük olarak yapılacak değişikliklerle yüze uyumlu hale getirilmesidir. Ameliyat sırasında açık ya da kapalı tekniğin uygulanması, burnun mevcut yapısına, burundaki istenen değişime, burundaki genel görünüme, hastanın sorununa ve cerrahın seçimine göre belirlenir. Burunda kıkırdak çatıda ve burun ucunda fazla sorun varsa, açık teknik uygulandığında daha iyi sonuçlar alınırken,  burun ucunda fazla deformasyon olmadığında kapalı teknikle yapılacak ameliyatla daha iyi sonuç alınabilir. Genel olarak hastaya uygun olacak, uygun tekniğin kullanılması halinde, burun estetiğinden daha doğal olan sonuçlar alınabilir.

Burun estetiği sonrasında hastaları neler bekler?

Rinoplasti ameliyatı hastaların en fazla beklenti içine girdiği estetik operasyonlar arasında kabul edilir. Ameliyat sonrasında hastanın burnunda olacak değişimler çevresi tarafından merak konusu olmakta, bazen de hastanın psikolojik açıdan tamamen değişmesi söz konusu olmaktadır. Ameliyatla hastaların özgüvenleri artmakta, yüzlerinde olan küçük değişimleri, ifadedeki ayrıntıları bile önemsemektedirler. Bu nedenle ameliyattan sonra hastayı bekleyenler daha fazla önemsenmektedir.

Burun estetiğinin hedefi

Ameliyatı uygulayacak cerrahın en büyük hedefi estetik ve doğallığı birleştirmek olmalıdır. Bu hedef hastalara ameliyat öncesinde ve sonrasında vurgulanmalıdır. Burunda hafif bir kalkıklık olması, burun ucunda dikkat çekici olmayan belirginlik, burnun yüze yakışması hastaların mutlu olacağı görünümdür. Burun fonksiyonlarının korunarak, doğal güzelliği ortaya çıkarmak cerrahın hedefleri arasında olmalıdır.

Burun estetiği ameliyatının etkileri

Burun estetiği ameliyatı genellikle 2-3 saat arasında devam eder. Burun cildi altına yapılacak etkili anestezik ile hastaların ameliyat sonrasında ağrı duymaması sağlanır. Sadece gözaltlarında az oranda şişme ve morluklar oluşabilir. Bunların etkisi bir hafta içinde gider. Şişlikler ameliyat sonrasında % 80 oranında inse de, bunların tam olarak inmesi 6 ayla 1 yıl arasında olmaktadır. Burun estetiğinde ameliyat öncesi hasta için stresli olsa da, ameliyattan sonra son derece rahat geçer. İlk hafta burun içinde olan ödem, şişlik ve pıhtılara bağlı olan tıkanıklık dışında hastalar fazla sıkıntı çekmez. Hastalar bu süreçte ağızdan nefes alacağından, ağızda kuruma ile dudaklarda çatlama görülebilir. Burun içine koyulan silikon plakların çıkarılmasıyla bu sorunlar çözülmektedir.

Ameliyat sırasında burun yapısına son şekil verildiğinde, burun üstüne yapıştırılan flasterler ile plastik kask sayesinde burnun şekli korunur. Bunlar ameliyattan sonra bir hafta on gün içinde çıkarılır. Açık teknikle yapılan bir ameliyatta burun ucunda oldukça ince estetik dikişler bu aşamada görülür. Bunlar flaster ve kaskla birlikte alınmaktadır. Burun içinde septuma destek için koyulan milimetrik silikon plakta bu sırada alınır. Burun içinde tampon kullanılmadığından, bunların çıkarılması sırasında herhangi bir ağrı ya da acı hissedilmez.

Burun estetiği ameliyatında normal etki olarak burun üstünde ve yüzde ödem oluşur. Bunun için ameliyatta önlem alınmış olsa da, en az iki gün süreyle 15 dakika kadar soğuk uygulama yapılması faydalı olacaktır. Ancak buzun direkt ilde temas ettirilmeden, gazlı bez arasında uygulanması gerekir. Gözlerin altındaki morluklar cilt altına sızan kan nedeniyle olur. Kanın vücut tarafından emilmesi nedeniyle, bunlar kısa sürede geçecektir. Bu etkiler on gün içinde normale dönecektir. Bu kalın cilt yapısı olan kişilerde biraz daha uzun sürer. Bu etki zaten ameliyat öncesinde değerlendirildiğinden, hastanın bu konuda bilgisi bulunur. Hastanın yapacağı en az 2 ay güneşten korunmak, gözlük kullanmamak olmalıdır. Arada burundan sızıntı olması da normal karşılanmalıdır. Yoğun kanamalarda hemen doktorla iletişime geçilmelidir. Bu dönemde burun temizliğine önem verilmelidir. Bu bölgenin iyileşmesine katkı yapacaktır.

Bir Cevap Yazın