Bunalımın insanlar üzerindeki etkileri nedir?

Bunalım bireysel anlamda ve toplumsal düzeyde etki alanı bulan rahatsızlıktır. Bu durumlar kimlik bunalımı, kıskançlık bunalımı, ekonomik bunalım, manevi bunalım, ayrılık bunalımı, ergenlik bunalımı gibi isimler alabilir. Yaşananlarda iyileştirilmesi gerekli olan bir durum varsa bunu hastalık olarak, yaşanarak aşılması gerekli olan bir durum varsa bunu bunalım olarak tanımlayabiliriz.

Bunalım özellikleri ve insanlar üstündeki etkileri nelerdir?

bunalım

Bunalım kişinin nedenini bildiği, bunun kendisi ve çevresinin üstünde olabilecek etkilerini görebildiği, fakat bu etkenlere çözüm üretmenin zorluğunu ve bunlara tahammül etmekteki güçlüğü fark ettiği özellik taşıyan bir yapıdadır. Bu etkiler değişik nedenlerden dolayı meydana gelebilir. İklimlerin etkisi, yaşanan çevre bile bu konuda etken olabilir. Bunalım olması için gereken nedenler kendiliğinden gelişebilir. İnsanların yaşanan olaylara karşı dayanma gücü, uyum sağlama özelliği ve kapasitesi farklıdır. Bazı insanlar az sayılabilecek etkilerle bile hayatını kaybedebilecek duruma gelirken, bazıları bu süreçte daha dirençli olabilir. Kişilerin yaşananları ciddi bir tehlike olarak algılaması, psikolojisini uzun bir süre etkileyecek olan bir durumdur.

Bunalım karşısında nasıl davranılmalıdır?

  • Yaşananları abartmadan ciddiye almak: Bu gibi olaylar yaşandığında en doğru yaklaşım, bu olayın abartılmaması ve yok sayılmaması en uygun davranış olacaktır. Bir yaşanana bunalım diyebilmek için sadece merak yetmeyecektir. Bunun yanı sıra bu olaydan kurtulmak için uygun yollar aranmalıdır. İnsanların farklı yapıda olması sorunlarla baş edebilmek için ve yeniliklere karşı uyum sağlamak için önemli bir etkendir. Baskın bir kişilik yapısına sahip olan, başkalarına karşı bağımlı yaşayan, yardım alma eğilimini gösteren, cinsiyet ve yaş faktörleri bunalım oluşturan etkenlerin içinde yer alır. Bireysel farklılıklar olması, bunalım karşısında yapılan tutum ve davranışları etkileyen nedenler arasındadır.
  • Yaşanan olayların etkisiyle kendini deli saymamak: İnsanlar olaylar karşısında zorlandığı zaman ve yaşam kalitesini düşürücü etkiler aldığında bir psikoloğa gitmeyi sorun olarak sayarlar. Bu kişinin kendinin bir deli yerine konmasından çekindiğinden kaynaklanır. Ancak bu düşünceler yaşanan olaylardan kurtulmanızda etkili olmaz. Çünkü gerçekten deli olan bir insan, zaten kendi isteğiyle bir uzmandan destek almayı tercih etmez.
  • Sebatsız davranmama: Bunalım etkilerinden kurtulabilmek için, önce sabırlı olmak gerekir. Uygulanacak tedavi sırasında rahatlatıcı ilaçların kullanılması ve terapilerin yapılması diğer psikolojik rahatsızlıklara göre daha uzun bir süre alabilir. Bu yüzden sabırlı olmak kişileri bunalım etkilerinden kurtarabilir.
  • Rahatsızlığı kabul etmek: Kişi kendinde olan bunalım etkilerini kabul ederse, bu durumdan kurtulması daha kolay  olacaktır. Bu sorunu mutlaka bir uzman yardımıyla çözmelidir. İlerlemesine izin vermek, kendinizde oluşabilecek başka psikolojik rahatsızlıklara yol açarak geri dönüşü zorlaştırabilir.

Bunalım tedavisinde nasıl bir yol izlenmeli?

Bu sorunun tedavisi için başlangıç aşamasında bazı ilaçların kullanılması ile hastayı rahatlatmak etkili bir tutum olsa da, tedaviye yardımcı olabilecek en büyük etken yapılan telkinlerdir. Kişiliğin yeniden yapılanmasını hedefleyen bir tedavide, bu etki sadece kullanılacak ilaçlarla sağlanamaz. Zaten ilaçların fazla süre ya da miktarda kullanılması sağlık için son derece zararlı olur. Çoğu ruhi bunalımlar genellikle ilaç kullanılmadan yapılan psikolojik terapilerle aşılabilir. Doktorunuzun önerisi olmadan bu çeşit sorunların tedavisi içi bireylerin kendi isteği doğrultusunda ilaç kullanmaması gerekir.

Bir Cevap Yazın