Boyun kireçlenmesi neden olur?

boyunBoyun başın gövdeyle birbirine bağlanmasını sağlayan, içinde bulunan omurlardan hayati sinirlerin geçmiş olduğu bir organdır. Boyun kireçlenmesi rahatsızlığı kişinin yaşam kalitesini düşüren, iş gücü kaybına neden olan, sinirsel ve damarsal sorunlara sebep olabilen önemli bir sorundur. Hareketli iki kemiği bağlayan eklemlerdir. Eklemlerde kemiklerin yüzeyinde kıkırdak doku, eklem sıvısı ve bunların etrafında eklem kapsülü olur. Zamanla farklı sebepler yüzünden bu yapıyı kaybeden eklem kıkırdağındaki kaygan ve pürüzsüz yapı bozulabilir. Bu alanlarda kemik çıkıntıları oluşur. Bu eklem kireçlenmesi olarak tanımlanır. Boyun kireçlenmesinde de, boyunda omurlar arasındaki disklerin hasar görmesi ya da yıpranması buna neden olur.  Bu omurilik kanalını ve içinden geçen sinirleri sıkıştırarak, sinirlerin üzerinde basıya neden olur.

Boyun kireçlenmesi kimlerde görülür?

Bu insanlarda yaşın ilerlemesi ile birlikte, daha fazla görülen bir sorundur. Toplumda 40-50 yaşlarında olan kişilerde meydana gelir. İlerleyen yaşın dışında, aşırı kilo, aynı pozisyonda uzun süre kalma, omurga eğriliklerinde, tekdüze iş yaşamının olması gibi etkenlerde boyun kireçlenmesi risk faktörleridir. Ailede kalıtımsal olarak bu rahatsızlığın olması, stresin olması ve travmalar boyun kireçlenmesine neden olabilir.

Boyun kireçlenmesi belirtileri nedir?

  • Kollar ve boyunda ağrıların olması ve ağrıların özellikle hareketle artış göstermesi
  • Reflekslerin azalması
  • Kollar ve boyunda karıncalanma ve uyuşukluk olması
  • Kaslarda güçsüzlük
  • Sinirlerdeki baskı yüzünden duyularda kayıplar olması
  • Baş dönmesi, kulak çınlaması ve bulanık görme
  • Ağrıların omuz ve sırt bölgesine kadar yayılması
  • Hastalarda yakınmalar yüzünden depresyon ve uyku bozuklukları çıkması

Boyun kireçlenmesi belirtileri daha çok sabahları oluşan ağrılarla görülür. Gün içerisinde hareket halinde olunduğu için, boyun kasları çalışır ve ağrılarda hafifler. Fakat uzun süre uygunsuz bir pozisyonda olmak ya da bu şekilde uzun süre çalışmak gibi faktörler ağrıları arttırır. Gittikçe ağrılar sırta ve kollara kadar yayılma gösterir.

Boyun kireçlenmesi tanısı nasıl yapılır?

Şikâyetleri olan hastaların önce öyküsü dinlenir. Ardından kas gücü ve reflekslerin kontrol edilmesi için fiziksel muayenesi yapılır. Röntgenle omurlardaki dizilim ve birbirine yaklaşımı ile kemik çıkıntılarının varlığı incelenir. Bilgisayarlı tomografi ile omurlar arasında olan faset eklemlerde ve omurilik kanalında olan taşmalar belirlenir. MR tetkiki ile diskler ve omurilik incelenir, dokularda olan sıkışma tespit edilir. Bunların sonucunda hastaya kesin boyun kireçlenmesi tanısı konulabilir.

Boyun kireçlenmesi ve alınması gerekli önlemler

Boyun kireçlenmesi teşhisi yapılan hastalarda önce konservatif tedaviler yani ameliyat dışı yöntemler uygulanarak tedavi edilmeye çalışılır. Hastalarda olan ağrılar giderilmeye çalışılır. İlaç tedavisi yaşam standardını bozan ağrıların tedavi edilmesinde ve kireçlenme yüzünden oluşan kas spazmlarını çözmede etkili olur. Kısa süreli boyun korsesiyle hastaların, kasları dinlendirilip ağrıları hafifletilmeye çalışılır. Fizik tedavi sayesinde kaslar ve bağlar güçlendirilir, ağrılar azaltılabilir ve daha sağlam bir omurga yapısı elde edilebilir. Fizik tedavi ile sıcak ve soğuk uygulamalar ya da elektrik akımıyla kaslar uyarılır, ağrılar hafifletilmeye çalışılır. Ağrıların azalmasıyla hastaya egzersiz programı verilir. Bu egzersizler sayesinde boyun kaslarının kuvvetlenmesine ve duruş düzgünlüğü sağlanmaya çalışılmaktadır. Hastalarda kas gevşetici ilaçlar, ağrı kesiciler, damar açıcı ilaçlar, B ve D vitaminleri, sinir köklerine yapılacak enjeksiyonlar kullanılabilir. Cerrahi ameliyatlar ise en son tercih edilen tedavilerdir. Diğer tedaviler etkisiz kalırsa, ileri derecede omurga kireçlenmesi olursa, omurilik ve sinir sıkışması olursa cerrahi tedavi uygulanabilir. Ameliyatla dokular temizlenir, omurlarda olan kemik çıkıntıları alınır. Omurların hareketi için, aralarına disk protezi yerleştirilmekte ya da iki omur birbirine tutturulmaktadır. Bu tedavi sırasında hastaların yaşı, rahatsızlığın şiddeti ve yeri dikkate alınmaktadır.

Bir Cevap Yazın