Bonding nedir?

bondingBonding uygulamalarının estetik diş hekimliğinde kullanılan koruyucu yöntemler arasında olduğunu söyleyebiliriz. Bonding diş yapısında hasara sebep olmadan, özel bir malzemenin dişe yapıştırılması sayesinde uygulanır. Hastanın dişlerinin arasında olan küçük aralıklar, küçük şekil bozuklukları olduğunda, dişler kesilmeden sadece bonding malzemesi kullanılıp, dişlerin üstüne ilave yapılır. Diş doktoru aynı bir heykeltıraş gibi kişinin ağzının içinde işlemler yapıp, dişlerin tekrar şekillenmesine yardımcı olur. Dişlerde meydana gelen küçük, ufak tefek bozulmalarda bonding uygulamaları tercih edilir. Dişlerdeki sorunlar büyük olduğu takdirde, lamine ve porselen kuronlar uygulanmalıdır.

Bonding uygulamaların avantajları nedir?

  • Dişlere tekrar şekil verildiği sırada, herhangi bir kesme işlemi yapılmaz. Bu özellik bonding uygulamalarının en büyük avantajı kabul edilmektedir. Özellikle dişleri arasında aralık olan kişiler için, yan dişlerin kesilmesine gerek kalmadan sadece bonding uygulaması yapılarak, bu aralık yer yarım saat gibi kısa sürede kapatılır.
  • Ağızdaki dişler gereğinden kısa olması durumunda kişiler daha yaşlı görünüme sahip olurlar. Kişiler konuşurken, gülerken gibi eylemlerde dişleri görünmediğinde, bonding yapılarak boyları uzatılır ve yüzde daha dinamik bir görünüm elde edilir. Bununla görsel açıdan güzel dişlere sahip olunur.

Bonding uygulaması nasıl yapılmaktadır?

Koruyucu diş hekimliği alanında en çok kullanılan bonding uygulamalarında, dişlerde renk değiştirmek, dişlerde şekil değiştirmek, dişlerin büyütülmesi ya da dişlerde olan kusurların giderilmesi için, dişlere bazı ilaveler yapılmaktadır. Bu yapılan ilaveler dişlerin özelliğine en yakın malzemelerle elde edilir. Dişlerde olan mikrofil alanlar cilalanır ve buraya malzemeler ilave edilir. Bununla dişler lekelenmelere karşı daha dayanıklı bir hale getirilmektedir. Dişlerdeki çay, sigara ve kahve gibi boya içeren yiyecek ve içeceklerden oluşan lekelenmeler ise, diş doktoru tarafından kolay bir şekilde giderilebilir.

Bonding uygulamaları ağrıya sebep olur mu?

Bunların uygulaması son derece kolay bir şekilde yapılır. Bunu yarım saat kadar sürede yaparak, dişlerinizin mükemmel bir görünüme kavuşması sağlanmaktadır. Bu yapılan uygulamalarda genellikle anestezi yapmaya gerek kalmamaktadır. Çünkü ağrıya sebep olmayacak çalışmalar yapılır.

Bonding uygulamasından sonra, dişlere özel bakım yapılmalı mıdır?

Dişlere yapılan bu uygulamalardan sonra, dişlerle şeker ve buz gibi çok sert maddeler ısırılmamalı, tırnak yemek gibi zararlı alışkanlıklar bırakılmalıdır. Dişlerin temizliğine de özen gösterilmelidir.

Bonding uygulamaların ömrü ne kadardır?

Bu uygulamalar yapılırken kaliteli malzemelerin kullanılması ve bu uygulamaların uzman bir doktor tarafından yapılması halinde, ortalama olarak 5-10 yıl süreyle dişleriniz sizlere hizmet edebilir.

Bonding uygulanan dişlerde zaman içinde renk değişimi olur mu?

Bu uygulamalar için kullanılan mikrofil ajanlar, diş yapısıyla oldukça yakın özellikte olup, en ileri tekniklerle üretilmektedir. Bu yüzden doğal dişler kadar renk değişimine sebep olabilirler. Dişlerin yüzeylerinde oluşan pürüzler cilalama yapılıp, en az orana indirildiğinden lekelenmeye karşı çok dayanıklı hale getirilmektedir. Besinler gibi dış etkenler yüzünden oluşan lekelenmelerde ise, diş beyazlatma işlemi yapılıp, bu diş doktoru tarafından giderilir. Özellikle içilen çay, kahve gibi içecekler dişlerde böyle renklenmeye sebep olabilir.

Bir Cevap Yazın