Bilgisayar neden yavaşlar?

Modern teknolojilerin artık hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelmesi ile her eve giren bilgisayarlar, mobil cihazlardan araçlara hayatın her yanında insanoğluna yardımcı olmaktadır. Bilgisayar teknolojileri özellikle son 15 yıl içinde büyük bir gelişim göstermiş ve bununda sonucu olarak yeni nesil bilgisayar sistemleri giderek gelişmiştir. Ancak kullanılan bilgisayar sistemleri ne kadar gelişmiş olursa olsun, kullanıma da bağlı olarak bir süre sonra bilgisayarın performansında belirli oranda bir düşüş yaşanacaktır. Sistemin ilk günkü hızından çok uzak olması durumunda şüphesiz bilgisayarın işlevselliği de bu durumdan etkilenecek ve kullanıcı için sıkıntı dolu günler başlayacaktır. Temel olarak bilgisayarınızın yavaşlaması; fazla yazılım yüklenmesi, virüsler ve casus yazılımlar, bellek yetersizliği, yetersiz disk alanı, disk parçalanması ve daha birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Disk sıkıştırma asistanını kullanarak veya sabit diskinizi boşaltarak yetersiz disk alanı sorunundan, donanımı güçlendirmek için bilgisayarınıza yeni bir bellek takarak bellek yetersizliği sorunundan kurtulabilirsiniz. Ancak en önemli ve yaygın görülen problemin fazla yazılım yüklenmesi olduğunu unutmayın ve çözümü ilk olarak burada arayın.

Fazla yazılım yüklenmesi

Ev kullanıcılarının yaygın olarak yaşadığı bir problem olan fazla yazılım yüklenmesi, halk arasında “bilgisayarın şişmesi” olarak da bilinir. Aylar hatta yıllar boyunca kullanılan bilgisayara her geçen gün yeni programların yüklenmesi ile işletim sisteminin taşıdığı yük artar ve sonuç olarak bilgisayar ciddi oranda yavaşlar. Siz farkında dahi olmadan işletim sistemi arka planda o güne kurduğunuz birçok farklı programı çalıştırır. İşletim sisteminiz kullanıma hazır olması için kurulan programları çalıştırmaya devam ederken bu iş için işlemci ve belleği kullanır ki, bu durum da bilgisayarınızın yavaşlamasının temel nedenidir. Bu aşamada sahip olduğunuz bilgisayarın teknik özelliklerine bakmaksızın bellek ve işlemci kapasiteniz ne olursa olsun çok fazla programın bilgisayarınızı “önceye nazaran” yavaşlatacağını unutmayın.

Adobe Reader, Microsoft Office, iTunes, Quick Time, mobil telefon asistanları ve daha pek çok yazılım, internet bağlantınız aracılığı ile çeşitli “arka plan araçlarının” kurulmasını sağlayabilir. Birçok program kuruluşunda gözden kaçan bu durum, ilerleyen günlerde işletim sisteminizin arka planında farkında dahi olmadığınız araçların çalışmasına neden olabilir. Eklentilerin sürekli olarak bellekte tutulmasını ve böylece erişimin daha hızlı yapılmasını amaçlayan bu tür programlar, bilgisayarınızın büyük oranda yavaşlamasına sebep olacaktır. Görev Yöneticisi yardımı ile bu araçların çalışmasını “geçici olarak” durdurabilir ve bilgisayarın bir sonraki oturuma kadar daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz. Denetim Masası yardımı ile “Program Ekle/Kaldır” seçeneğini kullanarak da bilgisayarınızda kurulu olan yazılımları kaldırmayı deneyebilirsiniz. Tüm bunların dışınca Başlat menüsünden “Çalıştır” ikonunu tıkladıktan sonra “msconfig” komutunu girerek de soruna kökten çözüm getirmeniz mümkün. Ancak “msconfig” komutu ile yazılımları kaldırmaya çalışmadan önce Google yardımı ile “ne yaptığınızı tam olarak öğrenmeye” çalışmanız en akıllıca seçim olacaktır.

Bir Cevap Yazın