Beyin sağlığımız için neler yapmalıyız?

Beynin ne kadar önemli bir işleve sahip olduğunu anlatmaya gerek yok sanırım. Bu organın ehemmiyetle korunması ve sağlıklı işlemesi için yapılacaklardan bahsedilmesi daha mantıklı. Çünkü beynin sağlıksız besin, sağlıksız yaşam nedeniyle yavaşladığı ve zara gördüğü bilimsel bir gerçek. Eğer ki siz, yoğun bir çalışma ortamı içerisinde, öğrenme programı içerisinde, araştırma, geliştirme, projelendirme işlerinde çalışıyorsanız, kesinlikle beyin sağlığınız konusunda bazı tedbirleri almak durumundasınız.

Neler yapabiliriz?Beyin-Şempiyonu

Yapılacak listesi çok uzun ancak bunların muhassası olanları değinip, yazının hacminin büyümesini engelleyeceğim. İlk olarak uykunun öneminden bahsedelim.

  1. Uyku: Gün içerisinde yapılan çalışma ve öğrenme işlemlerinin gece yatarken beyine kotlandığını unutmayın. Bu nedenle düzenli bir uykuya sahip olmanız gerekir. Hatta uykuya dalmadan önce önemli olduğunu düşündüğünüz fikir ve çalışmalarınızın tekrarını yaparak yatmanız, bu bilgilerin uyku sürecinde kotlanmasını sağlarsınız. Böylece düzenli uykunun unutkanlığa engel teşkil ettiğini etüt etmiş olursunuz. Aynı zamanda gün içersindeki çalışmalarınızın kaliteli olması için vücudun en azından 5 saatlik bir uyku vaktinde dinlenmesi gerekir. Vücudu onarıcı hormonların uyku esnasında salındığını asla akıldan çıkarmayın. Çaok uyumayın ama en az 5 saat en fazla ise, 8 saat uyku çekin.
  2. Spor yapmak: Bunu çoğumuz düzenli yapamıyoruz belki ama, haftada en azından bir kere yürümek veya hafifçe koşu yapmak, evde egzersiz hareketleriyle, kan akışınızı hızlandırmak çok önemli. Çünkü beyin için gerekli olan oksijen ve glikoz, spor yapıldığından fazlasıyla beyine hücum eder ve beyin, bunlardan en üst seviyede faydalanır. Unutkanlık hastalığına tutulmamanın bir nedeni de, spor yapmaktır. Beyin vücudun ağırlık olarak sadece yüzde ikisini oluşturur. Ama vücudun enerjisinin en yüzde 30’unu kullanarak, diğer organlardan daha fazla enerjiyi tek başına tüketir. Bunu beslemek adına sporun yapılması şart ve ehemmiyetlidir. Çalışma esansında beyni yormamak en güzelidir. Çok çalışmak marifet değil, güzel çalışmak akıllı olandır. Dinlenmeyi de kendinizin beyin sağlığı için önemli olduğunu utmayın. Dinleneceğiniz zamanda spor yapın.
  3. Besinler: Beynin iyi çalışması için muhakkak beyine yararlı besinlerin tüketilmesi gerekir. Mesela su, kesinlikle tüketilmesi gereken temel madde. Bunun yanında meyve tüketimi beynin önemli ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli. Ceviz veya diğer kuruyemiş türlerini kullanmak da önemli. Alkol, uyuşturucu, sigara gibi sağlıksız alışkanlıklar, beynin hücrelerinin ölmesine ve düşünce, fikir kıtlığına sebep olur. Bu sebepledir ki bu tür maddelerden uzak durmak, bunların yerine beyne fayda sağlayan bal, keçiboynuzu pekmezi gibi sağlıklı ve doğal besinleri kullanmak gerekir.

 

 

Bir Cevap Yazın